Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.12.2017.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Hag minira Mladićeve lekare

Kardiolog dr Velibor Ristić iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i neurolog dr Gorica Đokić iz Kliničkog centra Srbije danas završavaju dvodnevni pregled generala Ratka Mladića koji su porodica, ali i njegovi advokati tražili poslednjih godinu dana.

EPA/Peter Dejong/Pool
Čekajući tačnu dijagnozu: Ratko Mladić u Hagu

Međutim, niko od njih nije mogao da se pripremi za pregled pacijenta jer su na tajanstven način nestale sve kopije dosadašnjih medicinskih nalaza i analiza koji su se nalazili u Mladićevoj ćeliji.

General je shvatio da tih kopija nema nedugo pošto je u Pritvorskoj jedinici Ševeningen došlo do vanrednog pretresa svih ćelija nakon samoubistva Slobodana Praljka na izricanju presude.

- Reč je o kopijama svih medicinskih analiza koje su rađene mom ocu. Kada su ih doktori zatražili na uvid, kako bi se pripremili za posetu, ispostavilo se da su misteriozno nestali.

Međutim, zatvorski lekar je u obavezi da srpskim lekarima dostavi kompletan medicinski karton mog oca, u kome se nalaze i originali ovih analiza - potvrdio je za "Vesti" generalov sin Darko Mladić.

Prema njegovim rečima, dr Ristić i dr Đokić će u dva dana pregledati svu Mladićevu medicinsku dokumentaciju, a zatim i njega.

- Međutim, i ovde se susrećemo sa opstrukcijama na više nivoa. Doktor Ristić je pokušao da unese svoj stetoskop i merač pritiska, ali su mu oduzeti. Bukvalno, dozvoljeno je da uđu samo sa papirom i olovkom. Sudskim nalogom zatvorski lekar dr Falker je u obavezi da im predoči svu njegovu dokumentaciju, ali i omogući da ga pregledaju, ali u ovom trenutku ne znam na koji način će taj pregled biti izvršen - kaže Darko Mladić i dodaje da se zapravo ne zna da li će to podrazumevati i neke nove dijagnostičke analize.

V. Sekulić
Darko Mladić

Sud ćuti o dr Falkeru

Advokati Ratka Mladića zatražili su još pre mesec dana od Haškog tribunala da se izda "obavezujući nalog" ne samo da se zatvorskom lekaru dr Falkeru zabrani da prilazi generalu, već i da se skine imunitet za čitav medicinski tim Pritvorske jedinice, kako bi ih porodica tužila zbog nesavesnog lečenja.
- Još nismo dobili nikakav odgovor. Sudsko veće nema propisan rok kad mora da se izjasni po našem zahtevu, već sami odlučuju kad će to učiniti - kaže Darko Mladić.

- Niko to nije ni ponudio, a pitanje je i da li bismo prihvatili, jer se pokazalo da su dosadašnje dijagnostičke metode urađene nekorektno. S druge strane, moram biti zadovoljan, jer je i činjenica da će mog oca ipak pregledati srpski stručnjaci svojevrstan uspeh, pošto smo to bezuspešno tražili poslednjih meseci.

Naš sagovornik objašnjava da će se tek po povratku srpskih lekara znati i sledeći potezi porodice, odnosno njegovih advokata:

- Lekari će, svakako, uz svoje nalaze navesti i svoje sugestije šta bi još trebalo da se uradi. Na osnovu tih nalaza ćemo i odlučiti o sledećim potezima.

Pravda pred Mehanizmom?

Formalno, Haški tribunal više ne postoji, a svi preostali predmeti su u nadležnosti Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Darko Mladić kaže da se i porodica, ali i advokati nadaju da će ovaj sud opravdati svoju funkciju, te da će pred ovim sudom biti više pravde nego što je bilo u Haškom tribunalu.
- Nadamo se da će imati više razumevanja za prava svakog optuženika. Drugi problem sa kojim tek treba da se suočimo jeste izbor sudija za drugostepenu presudu. Mada je većina sudija Mehanizma u ranijim suđenjima posredno već presudilo mom ocu, ipak ima dovoljno onih koji nisu, pa se nadamo da će se oni naći u sudskom veću - naglašava Darko Mladić.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online