Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.12.2017.
15:41
blic.rs, Vestionline A

Hrvati: Slovenci će morati da štampaju nove udžebenike i pišu

Arbitražnom odlukom o teritorijalnom razgraničenju s Hrvatskom teritorija Slovenije smanjila se za dva kvadratna kilometra, izmerili su stručnjaci Geodetske uprave Slovenije.

pixabay.com
Sukobi Hrvatske i Slovenije se ne stišavaju

Prema navodima pojedinih slovenačkih medija, u Geodetskoj upravi su tako izračunali da površina Slovenije bez mora nakon arbitražne odluke 29. juna iznosi 20.271 kvadratni kilometar.

Dan pre te odluke kopneni deo Slovenije je iznosio 20.273 kvadratna kilometra. Kolika je pak površina slovenačkog mora to je sve do sada bilo gotovo nemoguće naći.

Prema dostupnim podacima, ono je do 29. juna bilo površine 167 kvadratna kilometara, a arbitražnom odlukom je povećano za 46 kvadratnih kilometara.

U slovenačkoj Geodetskoj upravi tvrde da površina slovenačkog mora iznosi 213 kvadratnih kilometara.

Stoga, kad se zbroji kopnena i morska teritorija, površina Slovenije iznosi 20.484 kvadratna kilometra.

Mudro ćute

U Geodetskoj upravi tvrde da je sada konačno poznata i dužina kopnene granice Slovenije sa susedima. Ona s Hrvatskom dugačka je 670 kilometara. To je za 2,2 kilometra više od službenog podatka Hrvatske o dužini njene kopnene granice sa Slovenijom.

Gde su nestala i kome su otišla ta dva kvadratna slovenačka kilometra teritorije? Slovenački mediji smatraju da se teritorija izgubila na kopnu i navode da Slovenija više ne može računati na tri zaseoka na levoj obali Dragonje.

Ali, primjera radi, ne spominju Svetu Geru koja je prema arbitražnoj odluci deo Hrvatske. A znači li to da je sada Hrvatska za dva kvadratna kilometra veća? Službenog odgovora u Hrvatskoj na to nema.

Kako arbitražna odluka za Hrvatsku ne važi, njena Geodetska uprava nije ni dobila nalog za novo merenje površine državne teritorije. Nalog bi, kako saznaje Jutarnji list, trebalo da dobiju od Ministarstva spoljnih poslova, ali to se nije dogodilo.

No, neslužbeno, sagovornici "Jutarnjeg" tvrde da se u ovom slučaju teritorija Slovenije mogla smanjiti samo u korist Hrvatske.

No, kada bi hrvatska strana to priznala, priznala bi i odluku arbitraže pa onda svi mudro ćute.

Opterećenje

Nakon što je slovenačka Geodetska uprava objavila nove mere slovenačke teritorije, u tamošnjoj Vladi tvrde da će se koordinate državne granice s Hrvatskom u evidenciji državnih granica Slovenije tek utvrditi. Potom će one biti upisane u službene zemljovide i školske udžbenike, navode u Vladi.

A primena arbitraže mogla bi dodatno finansijski opteretiti slovenačko Ministarstvo obrane.

Naime, predsednik sindikata u slovenačkoj vojsci Darko Milenkovič od slovenačke ministarke obrane Andreje Katič službeno je zatražio da donese odluku da se 14-orici vojnika koji su i dalje u vojarni na Svetoj Geri plaća dodatak za rad u inostranstvu.

- Činjenica je da je ta vojarna na tuđoj teritoriji, a vojnici koji rade u inostranstvu za to treba da dobiju poseban dodatak - navodi Milenkovič.

Koliko bi dodatak iznosio zavisi o tome hoće li njihov posao biti tretiran kao rad u inostranstvu ili kao sudelovanje u međunarodnoj operativnoj misiji.

- To neka odluči ministarka - kaže Milenkovič.

Slovenci prete, Hrvati se ne obaziru

Slovenačke vlasti su u subotu krenule u jednostrano sprovođenje odluke o granici sa Hrvatskom, piše index.hr.

Odluku je doneo Arbitražni sud, koji Hrvatska ne priznaje, a odnosi se na Piranski zaliv ili Savudrijsku valu, čija polovina je pripala Sloveniji.

Sprovođenje odluke je počelo na morskoj granici za koju Slovenija smatra da je arbitražom precizno utvrđena.

U subotu ujutru su tri hrvatska ribarska broda isplovila na područje Piranskog zaliva, u pratnji broda hrvatske policije, posle čega se pojavilo i plovilo slovenačke inspekcije.

- Posle našeg upozorenja da se nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama to plovilo je napustilo tu poziciju. Svi su se razišli, a hrvatski ribari su podigli svoje mreže i vratili se u matičnu luku - navedeno je iz policije.

Ribar Ecio Kocijančić je istakao da je “sve bilo isto, samo je uz svaki ribarski brod išao i jedan patrolni“.

- Slovenci su se približavali, nešto snimali, obišli brodove i vratili se. Nije bilo nikakvih incidenata - rekao je Kocijančić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online