Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.01.2018.
20:48
Vestionline A

Šta je Štrahe stvarno rekao u Banjaluci?

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je danas da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine, ali i pravo na samoopredeljenje naroda.

Tanjug/AP
Hajnc Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije

- Poštujemo suverenitet države BiH u kojoj žive tri naroda. Od Dejtonskog sporazuma postoji državna struktura bosansko-hrvatske Feeracije i RS. Oba dela zemlje biraju svog predsednika i parlament. Deset kantona ima sopstvene zakone i izvršnu vlast. Do današnjeg dana postoji i međunarodni mandat sa visokim predstavnikom. Isto tako poštujemo i pravo na samoopredeljenje naroda - rekao je Štrahe komentarišući kritike na svoj račun. 

Štrahe se našao na meti napada austrijskih medija i opozicije, nakon što je prihvatio orden RS, a zbog čega je optužen da je protiv BiH, odnosno za nezavisnost Srpske.

Austrijska vlada je danas ponovila podršku celovitosti Bosne i Hercegovine, distancirajući se od svog kranje desničarskog vicekancelara, Hajnca-Kristijana Štrahea koji se založio za nezavisnost Republike Srpske.

Austrija podržava "suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine" i ne meša se "u unutrašnje stvari" drugih zemalja, rekao je Peter Launski, portparol koalicione vlade koju su u decembru formirali desnica i ekstremna desnica.

On je to izjavio posle burne kritike upravo objavljene izjave Štrahea iz septembra prošle godine.

Opoziciona stranka Neos prosledila je bečkom dnevniku Standard intervju Štrahea za RTRS koji je dao pre nekoliko meseci, a u kojem on govori o tome da je RS trebalo da dobije mogućnost da se izjasni o nezavisnosti, uz opasku da "BiH ne funkcioniše". Štrahe je tada, kako piše list, govorio o potrebi da se Srbima i Hrvatima u BiH omogući da sami odlučuju o svojoj sudbini.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider ovu je izjavu prokomentarisao sa: "vidi koga je kancelar Sebastijan Kurc doveo u vladu" i zatražio hitno reagovanje kancelara i šefice diplomatije.

"Austrija je uvek imala važnu posredničku ulogu na Zapadnom Balkanu koja se na neodgovoran način trenutno razara sa nepredvidivim posledicama po ceo region", naveo je Šider u saopštenju.

I predstavnik omladine Narodne partije (OVP), na čijem čelu je Kurc, Muamer Bećirović, izjavio je da je uveren da bi se vicekancelar radovao novim ratnim sukobima u Bosni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online