Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.01.2018.
19:31
blic.rs, Vestionline A

"Srbi su izmislili 'Danak u krvi', Mehmed-paša Sokolović je bio Bošnjak!"

Predsednik Skupštine opštine Višegrad i član Glavnog odbora SDA Bilal Memišević tvrdi da su srpski istoričari izmislili danak u krvi te da najčuveniji "poturčenjak" s ovih prostora Mehmed-paša Sokolović vuče poreklo iz muslimanske porodice.

pixabay.com
BiH živi u "zabludi"?

Svoje "epohalno" otkriće o porodičnom stablu velikog turskog vezira Memišević je potanko obrazlagao u centralnom dnevniku Televizije Sarajevo.

Navedeni bošnjački političar i novopečeni istoričar, koji je svoju doktorsku disertaciju na temu "Kulturološko-civilizacijski identitet i diplomatija Mehmed-paše Sokolovića" odbranio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, između ostalog je ustvrdio da zvanična istorijska nauka, koja podučava da je srpski dečak Bajica Nenadić početkom 16. veka nasilno odveden iz sela Sokolovići kod Višegrada i kao janičar dobio novo tursko ime - običan mit.

"Stručni tim"

Memišević je takođe "otkrio" i to da je netačna zvanična istoriografija u kojoj stoji da se otac kasnijeg velikog turskog vezira zvao Dimitrije, a da je njegov bliski rođak, patrijarh Makarije Sokolović obnovio Srpsku patrijaršiju u Peći.

- Mehmed-paša Sokolović sigurno nije bio ono o čemu smo imali priliku da čitamo kroz naše osnovno, srednje i svako drugo obrazovanje. Nije postojao danak u krvi, postojala je devširma, odnosno proces regrutovanja mladih muslimana. Mehmed-paša se u Sokolovićima, u višegradskom kadiluku, rodio kao musliman i kao Bošnjak - tvrdi Memišević.

On je, između ostalog, ustvrdio i da je njegov, kako ga je nazvao, "stručni tim" za proteklih 12 ili 13 godina istraživanja došao u posed dokumenata koje je navodno lično potpisao Mehmed-paša Sokolović, te da se u njima navodi da veliki vezir potiče iz muslimanske porodice.

- U vakufnami Mehmed-paše piše da je on sin Džemaludin-Sinan bega Sokolovića. Odakle pravo meni ili bilo kom drugom da osporava identitet insana koji za sebe kaže ko je? Njegov otac, braća, sestre, majka, imaju svoje poreklo i svoj identitet, a to je da su Bošnjaci i muslimani - "otkrio" je Memišević.

Nepoznavanje osnovnih činjenica

Istorijske provale bošnjačkog "kolege" naišle su na osudu i zgražavanje srpskih istoričara s obe strane Drine.

Oni za "EuroBlic" ističu da Memiševićeva teorija o poreklu Mehmed-paše Sokolovića spada u domen retko viđenih budalaština.

- Osmanlije su janičare, među kojima je bio i Mehmed-paša Sokolović, uzimali isključivo iz hrišćanskih redova. Neko ko pokušava da se bavi istorijom makar to bi trebalo da zna - kaže istoričar Predrag Marković.

Istoričar Dragan Gatarić smatra da Memiševićevim "otkrićima" niko ozbiljan ne bi trebalo da se bavi iz naučnog ugla, jer, kako ističe, radi se o klasičnim dnevnopolitičkim interesima bošnjačke kvazinintelektualne elite, kao i želji da se po svaku cenu stvori "viševekovni bošnjački identitet".

- Izgleda da je taj kolega otkrio stvari koje nisu poznate bilo kojem istoričaru na svetu. Da nije žalosno bilo bi smešno - kaže Gatarić.

Podsetimo, Memiševićev partijski lider Bakir Izetbegović već je imao "izlete u istoriju", tvrdeći da su Srbi sami sebe proterali iz Sarajeva, da su Srbi i Hrvati u BiH "izmišljene nacije", te da je BiH oduvek bila "većinski bošnjačka sredina", sve do stvaranja Kraljevine SHS i socijalističke Jugoslavije.

Teorija zavere

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je zvanična istoriografija navodno krila "bošnjačko poreklo" Mehmed-paše Sokolovića, istoričar i političar Memišević ponudio je odgovor u maniru najboljih teoretičara zavere.

- Mi i druga (srpska) strana imamo različite koncepte. Cela plejada naučnika je još u vreme Kraljevine Jugoslavije imala sve ove dokumente. Danas se Bošnjacima osporava nacionalni identitet i jezik. Ako kvalitetno rasvetlimo taj period, imaćemo prave argumente da se borimo za svoj status i identitet - zaključio je Memišević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online