Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.02.2018.
03:11
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (4): Muhamedova brada čuva glavu

Sve religije, pa tako i muslimanska, od svojih svetaca očekuju čuda. Njih sveci mogu da čine zahvaljujući naročitoj božjoj milosti: oni isceljuju bolesnike, oživljavaju mrtve, imaju sposobnost telepatije i izazivanja kiše, razgovaraju sa životinjama i biljkama. Dejstvu blagoslova doprinose molitve i darovi, na primer, sveće i jelo. Posebno je raširen islamski običaj da se o ogradu groba ili o grane okolnog drveća vešaju komadići odeće koje nosi hodočasnik na sveto mesto, u Meku, da bi se sve njegove brige i nevolje prenele na sveca. Hodočasnik bi posle nekog vremena uzimao komadiće te tkanine i nosio ih kao amajliju. Odsečene dlake iz brade Muhameda nosile su se kao amajlija jer se verovalo da su ispunjene blagoslovom. Ogrtač islamskog proroka danas se može videti u Istanbulu i u Kandaharu, a otisci njegovih stopa, divovske udubine u stenama, pokazuju se na raznim mestima u svetu.

wikipedija/Wiki surfer bcr
Pivski manastir

Za najraznovrsnije ljudske nevolje tu su i pomoćnici svetitelja. Njima se daju zaveti i zavetni darovi, a to može da bude zastiranje grobova svetih ljudi, koji obično počivaju kraj izvora i pećina. Na grobove se stavljaju komadići tkanine, pale se sveće, čita određen broj molitvi.

commons.wikimedia.org/Boccace

 

Alahovi hrišćani na Balkanu: 

1. Fetva za lažne muslimane

2. Otac u crkvu, sin u džamiju

3. Svetac za dve vere

Čudotvorna isceljenja su u narodnom islamu, a naročito u sufizmu, zauzimala značajno mesto, i zbog toga se pored glavnog hodočašća, u Meku, hodočaste i grobovi svetitelja. Upravo ovakvo ispovedanje islama, razblaženo paganskim turskim verovanjima i običajima, a još više prihvatanjem svetih mesta, bilo je prihvatljivo i hrišćanima, pa je zahvaljujući njemu, u selima pod osmanlijskom okupacijom bio smanjen jaz između njih i muslimana. Narodu blizak islam ispovedali su derviši, a posebno jedan njihov red, bektašije. Prema Kuranu, prorok Muhamed je jasno odbio da svoje poslanje dokaže čudima - mada su kasniji izveštaji njegov život ukrasili mnogobrojnim bajkovitim detaljima - pa je službeni islam nerado trpeo narodnu varijantu, dok ga vehabije, islamski ekstremisti, strogo zabranjuju.

Isus otkriva lupeže

U Crnogorskoj Krajini pamti se da su se tamošnji muslimani okupljali o Spasovu dane kod crkve Svete Petke i donosili zavete u vuni i siru, pa su tu ceo dan igrali, pevali, veselili se i gađali u nišan, navodi Tomić. On kaže i to, da srpski muslimani čine "denija" (bdenija) po pravoslavnim manastirima "kad im se što krupnije ukrade i zagubi pak da bi bog obejanio (otkrio) lupeža". Pop Vaso Vukotić iz Bara nalazio je "stare bule gdje zorom klanjaju pred crkvom".

commons.wikimedia.org

Tako su se u prvim vekovima osmanlijske vladavine na Balkanu susreli, i uzajamno delovali jedno na drugo narodno hrišćanstvo, obogaćeno nasledstvom paganstva, i narodni islam u kojem je još bio živ turski šamanizam. Hrišćanstvo, i samo krcato ostacima paganizma, nije moglo da bude sasvim istisnuto već i zbog toga što je pre toga vekovima hvatalo korene. Otuda je među novim muslimanima bilo dosta tajnih hrišćana, koji će dočekati i savremeno doba.
Takvi muslimani su u kućama rado čuvali ikone, pred kojima su noću palili kandila. Poštovali su i ruševine crkava i manastira.

Paša dozidao Hercegovu crkvu

Kada su u prvim decenijama prošlog veka u Kačaničkoj klisuri otkriveni ostaci stare crkve posvećene Svetom Iliji, na praznik ovog sveca, koji se kod pravoslavaca slavi 2. avgusta, a i u druge dane, dolazili su i muslimani. Pristizali su čak iz Štipa, Vučitrna i Prištine da se poklone i učine priloge. A ruski istoričar i etnolog Ivan Jastrebov, koji je osamdesetih godina 19. veka službovao kao diplomata u Prizrenu, zapisao je da su poturčenjaci čak prisustvovali liturgiji, a na dan drugog hrišćanskog sveca Svetog Jovana donosili u crkvu sveće. Od hrišćana su se razlikovali samo utoliko što se prilikom boravka u crkvi ne bi prekrstili. Zna se i da je Sinan-paša Sijerčić, turski zapovednik iz Bosne i Crne Gore, bio dozidao pripratu uz Hercegovu crkvu u Goraždu, gde je bio sahranjen njegov pradeda Radoslav. Sinan-paša Sijerčić je poginuo 1806. kod Šapca u borbi sa Karađorđevom vojskom u velikoj bici na Mišaru.

Srpski etnolog Svetozar Tomić je 1946. zapisao: "Čengići u Sarajevu smatraju Pivski manastir (na crnogorskom severu) kao svoj vakuf, zadužbinu. A priča se da je Smail-aga Čengić, a naročito njegov sin Dedaga, često dolazio u manastir i klanjao pred freskom, koja je, opet, navodno predstavljala Mehmed-pašu Sokolovića, strica mitropolita Savatija i najpoznatijeg Srbina na turskom dvoru (veliki vezir u doba vladavine tri sultana). Dedaga je redovno ostavljao prilog crkvi, a godišnje je davao manastiru izvesnu količinu žita, masla i voska." I razvaline manastira i crkava kod Brodareva posećivali su i pravoslavni i muslimani, prilažući vosak. Na letnjeg svetog Arhanđela skupljalo se stanovništvo iz čitavog srednjeg Polimlja i ostajalo tu po dva dana.

Sutra - Alahovi hrišćani na Balkanu (5): Umalo krstili turskog sultana 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online