Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.02.2018.
02:45
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (5): Umalo krstili turskog sultana

Među Albancima su se izdvajali poturčenjaci, koji su, kako je zabeleženo 1932. u Poljanici, čuvali u svojim kućama hrišćanska znamenja, naročito košulje na kojima su bili izvezeni krstovi iz vremena kada su im preci bili hrišćani. I u Drežnici, na sindžiru, delu muslimanske nošnje koji su nosile neveste i mlade žene, pojavljuje se krst. Turski izvori svedoče da su i u drugim delovima Osmanskog carstva muslimani uvažavali moć krsta. U Eldžiku (Galata u Carigradu), kamen ukrašen krstom koristio se za lečenje ljudi.

commons.wikimedia.org/Belli değil
Sultan Murat Treći

U vreme stočnih bolesti muslimanke u Bugarskoj pravile su krstiće od ebanovine i vešale ih o štalska vrata, ili su katranom iscrtavale krstove po kapijama. Takvi krstovi su dugo, sve do polovine 20. veka mogli videti na vratima štala u bugarsko-muslimanskim selima. I kod dvoveraca Valaha u Grčkoj najbolji lek protiv zlooka bila je vrsta raspeća zvana monekero.

Kizibaše u Pontu, kao i muslimani u Bugarskoj, obeležavali su znakom krsta hleb pre pečenja. Bugarska deca bi se pre spavanja ili kupanja obično prekrstila, a prekrstio bi se i svaki novi komad odeće pre prvog nošenja. U Rodopima, a i u drugim oblastima u Bugarskoj, sačuvali su se muslimanski nadgrobni spomenici iz 17. i 18. veka sa izdubljenim krstom i hrišćanskim imenom pokojnika.

Potomci bogumila

Pol Riko, sekretar engleskog poslanstva u Carigradu i jedan od najboljih poznavalaca Osmanske carevine u 17. veku, pisao je da se neke poturice koje je video "gnušaju ikona i znaka krsta". Reč je bila o dvovercima potomcima bogumila, koji su, osim u Bosni, bili smatrani jereticima. Za njih se znalo da su mrzeli ikone i znak krsta. Riko tvrdi da ti sektaši čine čudnu "mešavinu hrišćanstva i muhamedanstva", i uglavnom žive kao vojnici "na krajinama Ugarske", te da i svi poturi u Bosni pripadaju istom verskom učenju: čitaju jevanđelje na slovenskom jeziku iako sebe smatraju muslimanima. Oni se trude da čitaju i Kuran na arapskom jeziku i žele da ga usklade sa jevanđeljem.

Život "svežih" dvoveraca, ponekad i pravih muslimana, počinjao je krštenjem. Najraniji pomen ove pojave je u putopisu Francuza De La Brokijera u 15. veku. On navodi da je Ibrahim-beg Ramedang iz turkenske dinastije Ramazanoglu bio sin hrišćanke "koja ga je krstila po grčkom zakonu da bi ga očistila od mirisa i zadaha koje imaju oni što nisu kršteni".

O tajnom krštenju dece preobraćenih Evropljana u Carigradu ima vesti i kod evropskih putopisaca, koji su obično bili članovi diplomatskih poslanstava. Uz obične ljude iz naroda činili su to, kako obaveštava Nemac Štefan Gerlah, i žene turskih paša.

commons.wikimedia.org/The Yorck Project
Štitio crkve na Balkanu: Sultan Mehmed Osvajač

Albanske vojvode čuvaju manastire

Još od vladavine cara Dušana u Srbiji su se određivali manastirski čuvari, koji su se početkom turske vladavine birali među hrišćanskim knezovima. Za to vreme su se u Bosni od 16. veka imenom sultana Mehmeda Osvajača i njegovim povlasticama branili privatni hrišćanski i crkveni posedi od samovolje osiljenih muslimana. Zaštita je, kako potvrđuju mnogi turski dokumenti, stizala neposredno i od samih osvajača, od kadija do samih vladara Osmanske carevine. Potom su se i na tlu Srbije, Metohije i Drenice kao čuvari srpskih bogomolja pojavili muslimani. Bile su to poznate manastirske vojvode, koje su se birale iz uglednih albanskih porodica. Narodna tradicija još pamti čuvare manastira Pećke patrijaršije, Dečana i Deviča, crkvu Svetog Vrača u Vračevima, manastir Sokolicu kod Kosovske Mitrovice, Sopoćane.
Veruje se da je na pojavu ovih čuvara (na albanskom jeziku vojvodat e kišes, vojvodat e manastirve), uticao Zakonik Leke Dukađina, kojim se obavezuje svaka parohija, barjak ili fis da se brine o bezbednosti crkve, njenog imanja metoha, i naroda, jer "crkva nema ognja ni mača", nema čime da se brani. Fis ili selo odabrali bi albanske vojvodske kuće i to zvanje je bilo nasledno. Vojvoda bi bio predstavljen igumanu manastira, a izbor su ponekad potvrđivale i turske vlasti. Vojvoda je bio obavezan da uz pomoć sela brani manastir po cenu života. Pratio je i igumana na putovanjima, dočekivao i pratio goste na crkvenim svetkovinama, čak čuvao letinu na metosima. Kada su 1906. na poziv manastirskog vojvode došli u Pećku patrijaršiju naoružani Albanci Rugovci da je brane, oni su imali pravo da noće u manastirskim konacima. Manastir je vojvode plaćao, a posle Prvog svetskog rata oni su od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dobijali odlikovanja i penzije.

A venecijanski poslanik iz Carigrada 1579. godine čak tvrdi da turske majke i inače smatraju da je krštenje zaštita protiv lepre, dok je i sam sultan Murat Treći trebalo da bude kršten, kako bi bio zaštićen od padavice! Kriptohrišćani na Kipru krštavali su i krizmali svoju decu pre muslimanskog sunećenja, i uz muslimansko ime davali i hrišćansko. I stavrioti su krštavali decu i davali im dva imena, ali su izbegavali turska imena kao što su Mehmed i Ali.

Sutra -Alahovi hrišćani na Balkanu (6): Smrtna kazna za krštenje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online