Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.02.2018.
08:06
www.dw.com A

Dojče vele: Vučić ide u Zagreb - da li je dovoljno vode proteklo Dunavom?

U trenutku kad su odnosi Hrvatske i Srbije ušli u novu krizu, neočekivano za sve, Grabar-Kitarović je Vučiću uputila poziv za zvaničnu posetu - koju je on odmah prihvatio. Vučić bi trebalo da dođe u Zagreb 12. februara, piše Dojče vele.

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Šta posetom dobija Vučić, a šta Kolinda?

Svojim neočekivanim pozivom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb, predsednica Kolinda Grabar Kitarović iznenadila je ne samo hrvatsku javnost, nego i Banske dvore. Ona se na ovaj korak odlučila usred nikad hladnijih odnosa Zagreba i Beograda, koji ovih dana razmenjuju diplomatske note i ljutite poruke zbog izložbe o ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac, koju je u sedištu UN u Njujorku organizovao Beograd.

Premijer Andrej Plenković je zato izuzetno suzdržan kada je reč o poseti srpskog predsednika Zagrebu, dok je iz sedišta hrvatske diplomatije otvoreno poručeno da ovo nije najbolji trenutak za ovakvu posetu.

Vučićev dolazak u Hrvatsku prvobitno je bio planiran za novembar ili decembar prošle godine, ali je bio otkazan. Predsednica koja danas govori o okretanju stranice novih i boljih odnosa tada je upozoravala da najnoviji razvoj događaja i atmosfera ne doprinose izgradnji međusobnog poverenja, ali i da će puno vode proći Dunavom pre nego što se Hrvatska i Srbija budu mogle smatrati prijateljskim državama. Od te poruke do javne pozivnice Vučiću prošlo je samo dva meseca.

Uticaj spolja?

Dugogodišnja spoljnopolitička novinarka Sanja Despot smatra da je već odavno došlo vreme za poboljšanje odnosa Zagreba i Beograda, ali da ne očekuje da će Vučićeva poseta doneti bitniji napredak.

Hrvatska i Srbija, po njenim rečima, i dalje razmenjuju diplomatske note i prepiru se oko izložbe o Jasenovcu, a pomaka u bitnim pitanjima, poput rešavanja problema nestalih ili graničnog pitanja, nema.

Šta ovom posetom dobija hrvatska predsednica, a šta njen srpski kolega? Sanja Despot smatra da hrvatska predsednica, koja je u konstantnoj predizbornoj kampanji, želi poen na spoljnopolitičkom planu, dok Vučić ovom posetom jača svoj imidž pomirljivosti i saradnje, koji mu je potreban zbog približavanja EU.

"Vučić se ulaguje Evropskoj uniji"

I riječki politolog i analitičar Vedran Obućina uveren je da je Vučićeva poseta više motivisana Vučićevim ulagivanjem Evropskoj uniji, nego poboljšanjem odnosa sa Hrvatskom. To je, po Obućini, stalna politika Srbije: s jedne strane jačati odnose sa Unijom, a kod kuće više igrati na prorusku i nacionalističku kartu.

- Ipak, i u tom slučaju, poseta bi mogla biti dobar korak. Bilo bi dobro da hrvatsko-srpske odnose vratimo na onu tačku na kojoj su bili na onom pograničnom mostu na Dunavu na kojem su se susreli hrvatska predsednica i Vučić kao tadašnji srpski premijer - napominje Obućina prisetivši se susreta na mostu između Erduta i Bogojeva u junu 2016. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online