Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
10:55
Vestionline A

"Ambicije Putina u Crnoj Gori će biti osujećene"

"Napori Moskve da destabilizuje Crnu Goru, ili bilo koju drugu članicu Alijanse, i utiču na njenu spoljnopolitičku orijentaciju biće osujećeni".

Tanjug/AP
Vladimir Putin

To je za "Pobjedu" rekao američki analitičar Januš Bugajski.

- Iako Putin želi da obnovi status velike sile i na prostorima Istočne Evrope nametne svoj uticaj, njegove ambicije su blokirane kada je reč o punopravnim članicama Alijanse -

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike kaže da je NATO najefikasnije sredstvo protiv ruskih pretnji, penosi RTCG.

- Moskva konstantno proizvodi dezinformacije o NATO, kako bi prikrila svoju ekspanzionističku politiku u Istočnoj Evropi. Ipak, iza ove propagandne ofanzive je pravi strah da će Severnoatlantski savez osujetiti ambicije Kremlja i oslabiti režim ruskog predsednika Vladimira Putina - kaže Bugajski.

On podseća da je Rusija pokušala da se pridruži zapadnim institucijama tokom 1990, ali je bila odbijena.

- U stvarnosti, Ruska Federacija nije ispunila osnovne standarde bilo za EU ili za NATO članstvo, bilo da je vezano za pravnu državu, demokratsko vođenje, vojnu reformu ili agresivni stav prema susedima. Ruski zvaničnici takođe tvrde da NATO zarobljava postkomunističke zemlje i preti granicama Rusije. U stvarnosti, sve je drugačije - NATO proširenje je tokom proteklih 20 godina bilo dobrovoljni proces pokrenut od strane svake države pretendenta. To nije stvorilo neprijateljstvo duž zapadne granice Rusije, već naprotiv - poboljšanje odnosa među novim članicama NATO-a i smanjen strah od napada Kremlja - kaže američki analitičar.

Bugajski upozorava da crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa SAD i Evropskom unijom kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obaveštajci moraju sarađivati i deliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbednosti, borbi protiv korupcije i kontroli bankovnih računa.

- Moraju se od strane institucija razotkriti partije, firme, nevladine organizacije i mediji koji blisko sarađuju sa Kremljom. Svakako, skrećem pažnju, jer to često čujem, da ne koristimo izraz Rusi jer na taj način samo idemo na ruku Putinovoj retorici da smo rusofobi, što nije tačno. Moramo znati o kome ovde govorimo, to su agenti Kremlja - profesionalci i njihovi pomagači. To nije ruski narod - objašnjava Bugajski.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike navodi da se integracija regiona u EU i NATO može postići tokom narednih deset godina.

- EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region Zapadnog Balkana ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi - kaže američki analitičar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online