Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.02.2018.
08:58
Vestionline A

Premijerka Cvijanović okupila srpsku dijasporu

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je, u petak uveče, na prijemu za učesnike Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci, da su se promenila vremena i da se RS više ne obraća dijaspori za pomoć, kako je činila za vreme rata i teškoća, već želi da gradi čvrste odnose na osnovu partnerstva sa nassim ljudima u rasejanju.

Z. Mirković
Željka Cvijanović

Ona je naglasila da RS želi da ukazze na potrebu da je moguche zajedno raditi na istim ciljevima, te da vidi ogromne ssanse u saradnji sa dijasporom.

Cvijanović je, zajedno sa više ministara iz Vlade Republika Srpska dočekala predstavnike dijaspore iz Evrope i drugih kontinenata, rekla da je proteklih godina imala prilike da se vidja sa našim ljudima u dijaspori i uspostavi kontakte, te da namerava da tu saradnju produbi.

S tim u vezi je pohvalila odziv dijaspore na Prvi forum u RS ističući da su oni prepoznali potrebu da dodju u "svoju" Srpsku, svoje institucije, kako bi razgovarali na koji način da odnosi matice i dijaspore budu čvršći i bolji.

Upoznala je prisutne sa planovima i aktivnostima Vlade RS ističući da je zadnjih godina pokrenut sveobuhatan projekat mapiranja dijaspore sa ciljem evidentiranja ko su i gde su naši ljudi, da li rade u tamošnjim institucijama, da li su aktivni u bilo kojoj sferi.

- Posebno sam zadovoljna što nismo uvek morali mi kao vlada i ja kao premijer da iskoračimo prema vama. Mnogi iz dijaspore su iskoračili prema nama i ukazali da naši odnosi i veze treba da budu ccvrsschi i sadrzzajniji. Vlada RS nije nikada izgubila iz vida da dijaspora predstavlja ogromna resurs", poruccila je Cvijanović.

Kazala je da je ponosna ssto je RS organizovano mesto, ssto Srpska jacca iz dana u dan na svim nivoima, i ssto je, i pored brojnih izazova uspela da ostane na nogama i ide dalje.

Neki izazovi, prema njenim reccima, bili su koncentrisani sa ciljm da RS ne funkcionisse, ali je, nakon krize i poplavra Srpska nastavila da hoda, kada je sav život zbog poplava 2014.stao, i kada su bujice odnese ceo jedan godissnji budzzet.

U protekle dve godine, kako je kazala, RS se može pohvaliti dobrim ekonomskim pokazateljima.

Istakla je da je važno da se produbi svest dijaspore da moze biti i faktor političkog života RS, a faktor mogu da budu i ljudi koji nisu iz Srpske, kao što su Srbi koji su izbegli iz Federacije i otissli da žive na mnogim mestima u sveti.

- Vidim ogromnu šansu i priliku za saradnju sa dijasporom - poručila je Cvijanović ponovivši da RS želi ćvršće veze sa diajsporom bez pretenzija da traži nešto, već sa ciljem da RS bude lepša, bolja i stabilnija.

Cvijanović je, vezano za planiranu Deklaraciju o opstanku srpskog naroda, najavila da će taj dokument biti uskoro usvojen.

- Mislim da chemo imati priliku uskoro, narednih meseci usvojenu Deklaraciju, a to će biti aneks o speicjalnim i paralelnim vezama RS i Republike Srbije, koji će definisati na koji način, zajednički, kao jedinstven nacionalni korpus, sa namerom očuvanja indentiteta i jačanja veza, treba da nastupamo i razvijamo se zajedno u budućem periodu -objasnila je ona.

Ukazala je da je Vlada RS odobrila radnu verziju tog dokumenta i da occekuje da che zajedniccki tim nastaviti da radi na njemu, kao i da che potom biti usvojen od strane dve vlade i parlamenata, te da će doneti jedna dokument koji che biti od suštinske važnosti za budućnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online