Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.07.2010.
15:48
Tanjug A

Kosorova mrsi konce Josipovićevim obećanjima?!

Vlada Hrvatske je protiv predloga, koji je podržao predsednik Hrvatske Ivo Josipović, da građani te zemlje i Srbije granicu prelaze samo sa ličnim kartama, piše riječki "Novi list". Takođe, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da njena Vlada nije dosad razmatrala povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu o čemu su u Beogradu razgovarali predsednici dveju država.

Kosor i Josipović se ne slažu oko prelaska granice samo sa ličnim kartama?
 

Kako navodi list, pozivajući se na neimenovani izvor iz hrvatske vlade, kabinet premijerke Jadranke Kosor se protivi tom predlogu.


Predsednik Ivo Josipović je u dva je navrata za vreme posete Srbiji pozdravio inicijativu da građani dve zemlje granicu prelaze samo sa ličnim kartama. "Pozivam hrvatsku vladu da to prihvati. To je dobro i za turizam i razvoj dobrosusedskih odnosa", rekao je Josipović.


Građani Hrvatske i Srbije državnu granicu sada prelaze sa pasošima, ali bez viza.


U Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske nisu hteli da komentarišu predlog, a "Novi list" navodi da nezvanično saznaje da bi sve oko budućeg prelaska granice trebalo da se usaglasi sa Evropskom unijom.

Hrvatska nije povukla tužbu

Premijer Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas i da njena Vlada nije dosad razmatrala povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, preneli su zagrebački elektronski mediji.


"O tome odlučuje Vlada, a Vlada nije razmatrala povlačenje tužbe. Ni u jednom trenutku to nije bila tema o kojoj se razgovaralo na sednici Vlade", izjavila je Kosor, odgovarajući na novinarsko pitanje jesu li sazreli uslovi za povlačenje hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije.


O toj mogućnosti razgovarali su prilikom posete hrvatskog predsednika Srbiji i predsednici dve države, Ivo Josipović i Boris Tadić.


Tadić se založio za vansudsku nagodbu, uz nastavak suđenja krivcima za ratne zločine, dok je Josipović izjavio da je tužba tu da bi se rešili problemi, ali ako ih je moguće rešiti mimo tužbe onda ona "nema puno smisla", prenosi Nacional.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se sinoć vratio iz dvodnevne posete Srbiji, izjavio je danas da je od toga koliko je blizu međusobno povlačenje tužbi za genocid puno važnije rešavati probleme.

"O tome će na kraju odlučiti vlada, a puno važnije od toga da li će tužbe biti sada ili ne, jeste rešiti probleme. Ima vremena da se o tome još razgovara", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

Komentarišući posetu Srbiji, Josipović je rekao da su za Hrvatsku od strateškog interesa dobri odnosi sa Srbijom i svim ostalim susedima kako bi osigurala svoju bezbednost, nova tržišta, privredni razvoj i rešenje mnogih problema koji opterećuju međusobne odnose.

Kao neke od njih Josipović je istakao pronalaženje nestalih i povratak kulturnog blaga i istakao da je ikona koja je tokom njegove posete vraćena Hrvatskoj samo jedna u nizu umetnina koje su spremne za vraćanje.

On je rekao da se za septembar planira susret slovenačkih, hrvatskih i srpskih preduzetnika, verovatno na Brionima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online