Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
14:49
Vestionline, Tanjug A

Incko pripretio Bosancima: Promena izbornog zakona, ili...

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Incko prvi put je zapretio da bi mogao da iskoristi svoja ovlašćenja i interveniše ukoliko političari u BiH do početka maja ne postignu dogovor o izmenama izbornog zakona.

EPA/Fehim Demir
Ako hoće u EU, Bosna mora biti sposobna da reši unutrašnja pitanja: Valentin Incko

Izborni zakon BiH bi trebalo da bude izmenjen u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio neustavnim raniji način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH, preneli su danas mediji u BiH.

U intervjuu za sarajevsku televiziju "Alfa" Incko je rekao da će uslediti "pojačani pritisak" međunarodne zajednice ako se do početka maja ne reše goruća pitanja.

- Ja sam spreman da učinim puno, ali... ja ću to učiniti na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti - izjavio je Incko koji teorijski još ima na raspolaganju tzv. Bonska ovlašćenja koje mu daju mogućnost nametanja zakona.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani 7. oktobra, a izmene izbornog zakona moguće su najkasnije šest meseci pre njegovog sprovođenje, odnosno 6. maja.

Incko je upozorio da je u ovom trenutku primarna odgovornost na državnom parlamentu, jer je Ustavni sud svojom pravosnažnom presudom jasno zatražio izmene izbornog zakona koje se donose na državni nivo.

Po njegovim rečima, sa stanovišta međunarodne zajednice prioritetno je rešavanje pitanja popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, jer je to ključno kako bi se izbeglo da se na celi entitet, ali i državu prenese neodrživo stanje iz Mostara u kojem već godinama nema lokalnih izbora jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko ustrojstva gradskih izbornih jedinica.

Način izbora članova Predsedništva BiH, koji je takođe sporan sa stanovišta HDZ BiH, za međunarodnu zajednicu je pak bitan samo u kontekstu obaveze BiH da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" kojom se traži ukidanje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Sprovođenje presude suda u Strazburu, kako je ranije potvrđeno iz Evropske komisije, takođe će biti predmet analiza pri oceni o tome ispunjava li BiH političke kriterijume za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Incko je pozvao političare u BiH da ozbiljno shvate svoje obveze i dijalogom dođu do rešenja koje će biti rezultat kompromisa, a koje opet neće moći da ispuni želje svih koji učestvuju u pregovaračkom procesu.

- Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju da reši svoje unutrašnje pitanje promena Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo (u EU), a da kod kuće ne može da napravi neki red. To je protivurečno - rekao je Incko i dodao da upravo stoga u sadašnjem trenutku ne namerava da koristi svoja ovlašćenja, iako ta mogućnost "stalno postoji", prenela je HINA.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online