Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
08:28
B. Simonović - Vesti A

Durmitor mu nije do kolena

U školskom dnevniku, pored imena osmogodišnjeg Nikšićanina, primernog đaka trećeg razreda Osnovne škole "Mileva Lajović-Lalatović" stoje sve same petice. Tako je od prvog dana. On zbog toga možda i ne bi pobudio pažnju novina, ima i u njegovom razredu sličnih odlikaša, ali je on to odavno zavredeo drugim, vanškolskim aktivnostima.

B. Simonović
Na Bobotovom kuku: Blažo Đukić

Ovaj vedri, radoznali i svestrano obdareni dečak imao je samo pet godina kad se prvi put popeo na Bobotov kuk, najviši vrh, ne samo na durmitorskom masivu (neki smatraju da je i najviši nebotik u Crnoj Gori). Najmlađi je član vojnog planinarskog društva "Kapetan", a osim Durmitora, za njega, iako ima tek osam godina, već znaju i Vojnik, i Lovćen, i Bjelasica i Komovi.

Naravno, pre svih nikšićko brdo Trebjesa koje Blažo poznaje bolje od svih vršnjaka - na Trebjesi je osvojio i prvi planinarski trofej, takmičeći se u orijentisanju na otvorenom prostoru. Ovog leta će, kaže, ako sve bude po planu, osvojiti i najvišu kotu planine Hajle:

- Najviše, ipak, volim Komove - kaže ovaj mali alpinista. - Dva puta sam se peo na Kom vasojevićki (visok je 2.461 metar). Jednom čak i bos. Žuljale su me cipele, pa sam ih sazuo i krenuo bos. Iako mi je otac branio, ipak sam uspeo.

B. Simonović
Kom Vasojevićki: Pogled sa katuna Ljubana

Osim planinarenja, mali Blažo Đukić je, kažu, i veoma talentovan fudbaler. Imao je, veli, samo dve godine kad ga je otac prvi put poveo na utakmicu, na stadion Sutjeske pored Bistrice, a tek četiri kad ga je Boro Janičić, trener FK Straševina, poveo na trenig. Dve godine kasnije počeo je i do danas trenira u podmlatku prvoligaša Sutjeske, ali igra i za nekoliko drugih timova u pionirskoj ligi i već se okitio trofejima.

Fudbalski znalci koji ga poznaju tvrde da je veliki talenat i da izrasta u rasnog napadača pred kojim već podrhtavaju protivnički golmani. A za to što voli fudbal, što je zaljubljen u Sutjesku čije utalmice u Nikšiću ne propušta, osim njegovog oca, "kriv" je, izgleda, i njegov stric Vule, koji je svojevremeno bio prvotimac u ovom klubu.

Najmlađi

Među nebrojenima koji se svakog leta penju na vrhove Durmitora verovatno je do sada najmlađi bio Jakov Đajić, koji se pre šest godina kao sedmomesečna beba popeo na durmitorski vrh Prutaš, ali u specijalnom alpinističkom rancu, na ramenima svog oca Aleksandra, poznatog i prekaljenog crnogorskog alpiniste.

Kuća sportista

To što malog Blaža Đukića, za razliku od mnogih njegovih vršnjaka, više od kompjutera i drugih ovovremenih "zanimacija" koje je donela elektronska tehnologija, zanima sport (pored planinarenja i fudbala, on je i odličan plivač i smučar), svakako je zaslužna sportska porodica u kojoj je ponikao i stasava. I sestre Lucija i Jelena su do četrnaeste godine igrale fudbal, a onda su se posvetile rukometu (Lucija je reprezentativka Crne Gore u kategoriji mlađih juniorki i prvotimac u seniorskom sastavu Sutjeske). I Blažova majka Mira je posvećena sportu - lekar je u FK Sutjeska.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online