Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.04.2018.
00:44
B. Miličić - Vesti A

Svedok srpske golgote

Crkva Svete trojice u selu Liješće u opštini Brod na severu Republike Srpske, jedna je od najstarijih pravoslavnih crkava u Posavini.

B. Miličić
Svetinja stara 150 godina: Hram Svete Trojice u Liješću


Sagrađena je 1868. godine još u vreme otomanske imperije i ona je vek i po svedok prošlosti i burnih vremena na ovim prostorima.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine crkvu su u maju 1992. godine minirale snage HOS-a i tada zapalile Parohijski dom sagrađen 1940. godine. Dve godine posle miniranja jedne od najstarijih pravoslavnih crkava u Posavini, u martu 1994. godine Liješće i ruševine hrama Svete trojice posetila je i Biljana Plavšić, predsednica Republike Srpske.
Nadležni sveštenik u Liješću jerej Jovan Tomić je duže od osam godina u ovoj sredini. On je skoro svakodnevno u kontaktu sa članovima Crkvenog odbora kao i sa Odborom za građevinske i ostale radove i proslavu u kome su i predstavnici Opštine Brod.

Poziv dijaspori

- Na mestu srušene crkve krenula je gradnja objekta u današnjem izgledu i to je završeno 2000. godine. Pokazalo se da gradnja crkve na starim temeljima donosi probleme, u prvom redu zbog nedovoljne izolacije, pa je (kapilarna) vlaga stigla do prozora, a sa zidova počeli su da otpadaju malter i fasada. Zbog toga je započela sanacija zidova kako bi se zaustavila vlaga. Zato su od temelja do prozora sa zidova obijeni malter i fasada. U toku su radovi koji bi trebalo da trajno reše problem vlage, a uz ovaj veliki posao biće zamenjena stolarija i izvedeni radovi oko ulaza u crkvu - kaže jerej Jovan Tomić.

Unutrašnjost uređenog hrama

Sve bi trebalo da košta nešto više od 40.000 KM ili 20.000 evra. Do sada su završeni unutrašnji radovi - postavljeno je podno grejanje i mermernim pločama pokriven je pod. Hram je oslikan freskama i biće još nekih izmena na ulasku u ovaj verski objekat. Sve to bi trebalo biti gotovo do 27. maja kada će na svečan način biti obeleženo 150 godina postojanja crkve u Liješću. Među ljudima direktno uključenim u poslove oko građevinskih radova i organizaciju proslave je i Željko Miličić, koji je zadužen za marketing i kontakte sa javnošću.

Tragovi rušenja liješčanske bogomolje

- Posla ima još dosta, ali sam ubeđen da će sve to biti završeno po planu i u roku, te da će proslava biti prava narodna manifestacija i razlog za masovno okupljanje naših ljudi iz Liješća, opštine Brod, ali i gostiju iz susednih opština, sveštenstva Zvorničko-tuzlanske eparhije i dijaspore. Ujedno ih pozivam da u što većem broju budu naši gosti na proslavi velikog jubileja naše crkve i parohije u Liješću 27. maja - kaže Željko Miličić.

Uništeno crkveno blago

Arhijerejsko namesništvo derventsko ima 20 parohija, a jedna od njih je liješćanska u kojoj se nalazi hram Svete trojice. Sa hramom su uništene i sve crkvene knjige pa se parohijske vode tek od 1993. godine.

Ikonostas izradio Kragujevčanin

Posle rušenja miniranjem crkve u Liješću 1992. godine, trebalo je da prođe osam godina da bi 2000. godine bila okončana gradnja crkve u današnjem obliku. Tokom 2003. i 2004. godine hram je živopisao Vojkan Mitrić iz Janja kod Šipova. On je živopisao i ikone na ikonostasu koji je od hrastovog i orahovog drveta izradio Bane Nikolić iz Kragujevca.

Jubilej slavimo 27. maja: Željko Miličić i jerej Jovan Tomić

eljko U školskom letopisu u Liješću ostalo je zabeleženo da je za izgradnju crkve u Liješću osnovan Odbor Crkvene opštine na čijem čelu je bio predsednik Božo Stanković, a potpredsednik Tomo Jelić. Crkveni odbor je istovremeno pokrenuo akciju za izgradnju crkve i škole u Liješcu. Dobijena je dozvola nadležnih vlasti Osmanske carevine i 1868. godine sagrađena je crkva, a te godine8 počele su i pripreme za gradnju osnovne škole koja ja završena dve godine kasnije, 1870. godine.

U Zvorničko-tuzlansko eparhiji u ratu u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine stradao je najveći broj srpskih pravoslavnih hramova. Tačni podaci govore da je srušeno 38 crkava, 60 ih je teško oštećeno kao i jedan manastir. Porušeno je i oštećeno još 50 parohijskih objekata i drugih crkvenih zdanja.

Sa domaćinima ispred minirane crkve

Sanaciju pomogli vernici

Da bi hram Svete trojice u Liješću bio gotov do 27. maja potrebno je da se završi zaštita zidova od vlage, promene vrata i naprave lukovi iznad njih, obradi kamen kojim će biti obloženi zidovi, a za to je potrebno još sredstava i pored dosadašnje podrške i pomoći vernika, naše crkve, opštine i drugih institucija. Zato ima prostora i potrebe za pomoć Liješćana rasutih po svetu. Sada je dobra prilika da se uključe u ovu završnu fazu uređenja hrama Svete trojice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online