Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 22.07.2010.
18:33 >> 23:47h
Tanjug, Srna A

Da li je Srpska sledeća nezavisna?!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosmeta razočaravajuće, suprotno međunarodnom pravu i da će ostaviti nove posledice u svetu u područjima gde postoje "animoziteti autonomnih jedinica i države".

On je ocenio da se nastavlja pravno nasilje nad Srbima i srpskim državama i istakao da je ovakav stav MSP-a kontinuitet odnosa prema Srbiji koji je do sada bio potcenjivački i omalovažavajući.

"Ovo je novo potcenjivanje i omalovažavanje Srbije. Nova poruka Srbima da politika sile isključivo ima uspeha i da politika pravnog nasilja može da legalizuje stvari koje su do sada gotovo bile nemoguće - da se otcepi deo teritorije jedne države i da se to nije protivno međunarodnom pravu", rekao je premijer RS.

"I ovim se videlo da je politka iznad prava", što se najbolje može videti po glasanju sudija, koje su i poslate da podrže stavove svojih država", kazao je Dodik Tanjugu.

On je poručio da će RS nastaviti svoju dosadašnju politiku i neće dozvoliti da BiH prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Dodik je kazao da je razočaran odnosom velikih sila, pre svega, SAD, Velike Britanije... prema Srbiji.

"Mi pratimo šta se dešava i boli nas ovakav odnos prema Srbiji pojedinih država - SAD, Velike Britanije... Smatram da i Srbija iz svega ovog treba da izvuče pouku", rekao je Dodik .

Premijer RS je podsetio na skupštinsku rezoluciju, koju je Narodna skupština RS donela kada je osudila i ukazala na štetnost samoproglašenja nezavisnosti Kosmeta.
"Mi ćemo iz ovog proučiti naša prava", poručio je Dodik.

Komšić: Tačka na raspad SFRJ

 

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je odluka MSP očekivana i da predstavlja završnu tačku na raspad Jugoslavije. "Za mene je ovo očekivano. Nadam se da će ovom odlukom svi u regiji shvatiti da je vreme konflikata završeno i da mi moramo dalje", rekao je Komšić. "To je završna tačka na raspad Jugoslavije. Nadam se da će, pre svega, demokratske snage u Srbiji, na ovaj način i sa ovom porukom moći izaći na kraj na način da objasne da je vreme sukoba, ratova, mitova, mitologija i mitomanija jednostavno završeno na ovim prostorima", ocenio je on. "Krajnje je vreme da se okrenemo budućnosti i nečemu što nas može odvesti napred, a to je demokratija, EU i NATO", rekao je Komšić, prenosi Sarajevo-x.com.

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas da mišljenje Međunarodnog suda pravde nikako ne znači obavezu BiH, niti bilo koje druge države, da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.
 

Verujući u dignitet i pravni autoritet Međunarodnog suda pravde, rekao je Kuzmanović, očekivali smo da će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta biti proglašeno kao protivno međunarodnom pravu.


"Savetodavno mišljenje Suda pravde u Hagu je neobavezujuća odluka. Zato, bez obzira na sadržinu, Srbija nije obavezna da promeni svoj stav o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije i nije dužna da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine", kazao je predsednik RS.


Kuzmanović je istakao da podrška data etnički motivisanoj secesiji može imati dalekosežne posledice po međunarodnu stabilnost i očuvanje integriteta velikog broja evropskih država, kao i zemalja na drugim kontinentima, što može proizvesti destabilizaciju velikog broja država, naročito onih sa složenim etničkim sastavom stanovništva.

Popović: Srpska sutra može da proglasi nezavisnost


Nakon današnje objave savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Republika Srpska bi već sutra mogla da jednostrano proglasi nezavisnost, smatra Vitomir Popović, profesor na Univerzitetu u Banjaluci.


On je rekao da nije očekivano mišljenje Suda prema kojem jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, bez obzira na neravnotežu snaga u okviru međunarodne zajednice.


Prema njegovim rečima, ovakvim mišljenjem dovodi se u pitanje legitimitet Organizacije UN, čiji je Sud organ, a ponovo je do izražaja došla dominacija politike SAD.


"Ne samo što je jedan deo sudija došao iz zemalja koje su priznale Kosmet, već je postojalo i snažno lobiranje prema drugom delu", rekao je Popović, dodajući da je ovim aktom otvoreno novo poglavlje u razvoju međunarodnog prava i teritorijalnog suvereniteta i da on daje za pravo svim regijama i pokrajinama u svetu da proglase nezavisnost, uključujući i Srbe u enklavama na samom Kosmetu.


Na pitanje da li će savetodavno mišljenje Suda proizvesti određene pritiske pojedinih krugova u BiH za priznanje Kosmeta, Popović je odgovorio da to uopšte nije moguće, jer bez saglasnosti Republike Srpske i srpskih predstavnika u zajedničkim organima nema ni zvaničnog stava BiH po tom pitanju.


"Razumno bi bilo da se rešenje za pitanje Kosmeta postigne kroz pregovore između Srbije i predstavnika albanske manjine, uz učešće organa Ujedinjinih nacija", rekao je Kuzmanović.


On je poručio da će Republika Srpska ostati stabilna, mirna i posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu.


"I dalje ćemo ostati privrženi principu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije. Ipak, kao razumni ljudi, sagledaćemo sve pravne, političke i diplomatske domete ove odluke i pronaći svoj najbolji interes u okviru ustava i važećih pravila međunarodnog prava", kazao je predsednik RS.


Kuzmanović smatra da je važno da stanovništvo na Kosovu i Metohiji očuva staloženost i miroljubivo podrži kompromis koji je prihvatljiv za obe strane.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je danas da neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašenu nezavisnost Kosmeta, bez obzira na mišljenje MSP-a.


„Mišljenje, prema onome što sam mogao da čujem pre detaljnog čitanja, jeste jednostran pogled na pitanje da li je rezolucija koju je neko na Kosmetu doneo, sada se pokazalo da to nije ni parlament, suprotna principima međunarodnog prava", rekao je Radmanović.


On je pojasnio da se MSP nije upustio u raspravu o izjašnjavanju da li Albanci na Kosmetu imaju pravo na otcepljenje.


Silajdžić: Rezultat Miloševićeve politike

 

Mišljenje Međunarodnog suda pravde predstavlja rezultat pogrešne politike, posebno režima Slobodana Miloševića, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Siladžić. "Bosna i Hercegovina nije vodila takvu politiku, već je bila žrtva te politike, uključujući i genocid", rekao je Silajdžić. "Integritet i suverenitet BiH je zagarantovan i svaki pokušaj narušavanja biće sprečen", istakao je Silajdžić.

"Ali, njihovo mišljenje je u svakom slučaju podstrek raznim pokretima u svetu i koje će biti teško zaustaviti nakon ovakvog mišljenja, na šta sam upozoravao i ranije. Naravno, taj problem ostaje pre svega Evropi i vrlo je opasan za kompletan zapadni Balkan", dodao je Ramanović.


On je izrazio nadu da će biti dovoljno volje da se razmišlja o svemu, kako o Kosmetu tako i o drugim širom sveta, da ne bi nastalo još više problema.

Demokratski narodni savez će dobro proučiti mišljenje MSP-a o legalnosti jednostrane nezavisnosti Kosmeta jer u ovoj odluci vidi dobru podlogu za otceljenje Republike Srpske od BiH, rekao je danas predsednik te partije Marko Pavić.


Pavić je istakao da će DNS zatražiti u Narodnoj skupštini RS da, pre nego što preduzme zvanične korake u vezi sa otcepljenjem, zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde jer ova stranka smatra da taj sud neće moći doneti različite odluke o istoj pravnoj stvari.


Predsednik DNS-a smatra da je u "ovoj nesreći koja je zadesila međunarodno pravo i institucije međunarodnog prava dobro samo to što je pokazano kojim putem RS treba da ide".


Pavić je dodao da je mišljenje MSP o nezavisnosti Kosmeta još jedan sramni akt međunarodnog pravosuđa.


Prema njegovoj oceni, sud koji bi trebalo da bude vrhovni autoritet u primeni prava dozvolio je sebi da ga deo međunarodne zajednice izlobira i da donese presudu protivnu međunarodnim pravnim propisima.


"Svakom obrazovanom čoveku u svetu je jasno ko je u ovom slučaju u pravu - da je Srbija u pravu i da je otcepljenje Kosmeta nelegalno", rekao je Pavić i dodao da DNS smatra da je uređenje granica unutrašnja stvar Srbije i da RS nikada neće dati da BiH prizna Kosmet dok je to stav Srbije.

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić smatra da je mišljenje MSP-a da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosmeta nije protivna međunarodnom pravu tragično i da će imati negativne posledice po međunarodno pravo, te doprineti širenju i jačanju separatizma u svetu.


"Nakon ove presude separatisti su dobili jasnu poruku - budite uporni, organizujte vojsku, izazovite rat, sukobe i nezavisnost će doći. Ovo će istovremeno biti i krah miroljubive politike koja se pokušavala ovim povodom voditi", smatra Ivanić.


On je ocenio da će posledice ovakvog stava dugoročno biti negativne i na prostoru Balkana, jer svi koji se budu želeli odvojiti imaju opravdanje, "ako su mogli Albanci možemo i mi, samo moramo biti uporni".


"Verovatno je to u svetu nekome trebalo i nekome verovatno odgovara takva radikalizacija prilika, i zbog toga ovakvo mišljenje suda. Bojim se da će posledice biti dramatične i da će dugoročno proizvoditi ogromnu nestabilnost, ne samo na zapadnom Balkanu nego i drugdje u svetu", naglasio je Ivanić.


Prema njegovim rečima, mišljenje MSP-a sigurno će uticati i na stanje u BiH.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocenio je razočaravajućom današnje mišljenje MSP o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta.


"Mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu je razočaravajuće i predstavlja dominaciju međunarodne politke i interesa nad međunarodnim pravom jer se pokazuje po onoj narodnoj da ’sila boga ne moli’", kazao je Radojičić.


On smatra da su politički uticaji kreirali to mišljenje i da će imati posledice po globalne interese i za mnoge druge situacije.


Radojičić je rekao da ipak ovo nema veze s međunarodnim pravom i da se radi o presedanu i da će u konkrentom slučaju sada svaka zemlja će individualno procenjivati šta dalje.


Kada je u pitanju BiH, Radojičić je rekao da RS neće menjati svoj stav i BiH i dalje treba da poštuje teritorijalni integritet Srbije (sa Kosmetom).

Predsedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da Republika Srpska "ima teritoriju, stanovništvo i vlast, odnosno sve elemente da, ukoliko odluči, krene sličnim putem kao Kosovo i Metohija".

Majkićeva je rekla da se nije dogodilo ono što je većina građana Srpske očekivala - da će Međunarodni sud pravde naći neko rešenje i poslati poruku da neće podržati jednostranu nezavisnost Kosmeta.

"Koliko god ta odluka bila bolna možemo je tumačiti tako da će i RS, ukoliko odluči da potraži put na sličan način, dobiti podršku koja je ovog puta data Kosmetu", rekla je Majkićeva, komentarišući odluku MSP-a.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.07.2010. 20:18
Питање МСП-у: Да ли је изјава албанаца дата данас у подне, да је напољу мрак - у супротности са здравим разумом? Одговор МСП-а: Давање изјава - није у супротности са здравим разумом (?!) Римско право је коначно дотучено од стране трулог Запада, а ЗАКОН ЏУНГЛЕ почиње да влада планетом! Срећно браћо срби у Републици Српској! Срећно и србима у Косовској Митровици! Браћо македонци - шо ке биде со вас? Колико још Косова има по свету?! ЗАУСТАВИТЕ ЗЕМЉУ - СИЛАЗИМ !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online