Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.04.2018.
00:56
O. Đoković - Vesti A

Dijaspora ponižena i odbačena

U Crnoj Gori ništa novo - Milo Đukanović je novi-stari, a reklo bi se i večiti vladar. Reakcija ima, a ponajžešća stiže od Spasoja Krivokapića, predsednika Patriotskog foruma građana iz Evropske zajednice i Švajcarske.

EPA/Boris Pejovic
Milo Đukanović ne "polaže račune" nikome

- Crnogorci izabraše Mila koji guvernira skoro tri decenije, a i kako ne bi kad ima odlične marketinške uslove potpomognute sigurnom finansijskom podrškom i nemoćnom opozicijom. Uz to, ako se uzme u obzir politička edukacija crnogorskog društva, pobeda je zagarantovana. Bilo je i nepravilnosti, ali kako su to redovne pojave u Crnoj Gori, na koje su se građani navikli, o tim problemima se više ne razmišlja niti polemiše. Ja se ne bih bavio detaljima tih problema, neka ih rešavaju službe za to zadužene - razrađuje veliki i neumorni aktivista.

U daljoj analizi ovako govori:

- Po pitanju izbora, jedan deo crnogorskih građana našao se u haosu, mislim na crnogorsku dijasporu. Mi ni ovaj put nismo mogli ostvariti svoje građansko pravo, nismo mogli da biramo svog predsednika i predsednika svoje države. Nas niko ništa ne pita. Nas niko nije ni o čemu obavestio. Nama niko nije ništa ponudio ili nam omogućio da učestvujemo u tom časnom činu. O nama ne brinu državne institucije. Ne brine vladajuća partija. Ne brine opozicija. Narodni poslanici. Baš niko. Dakle, mi ne postojimo. Onda nam preostaje da pitamo gde je ta naša demokratija, evropska i crnogorska?

Krivokapić je duboko razočaran:

- Odbačeni smo, poniženi, građani smo drugog reda bez građanskog prava i mogućnosti da se ostvarimo. Neko je zaboravio da smo mi, kao crnogorska dijaspora, sastavni deo države Crne Gore i njene populacije. Jedino šta se spominje su naša 524 miliona dolara koje dolaze u Crnu Goru preko Narodne banke Crne Gore, a i više od 215 miliona dolara gotovine uđe direktno u privatne džepove prilikom naših dolazaka u maticu.

Na to Krivokapić zaključuje:

- Hteli to priznati ili ne, crnogorska dijaspora čuva socijalni mir u matičnoj državi.

Forum dijasporskih građana Crne Gore, prema saopštenju Krivokapića, ovaj put nije mogao da prećuti, reakcije se množe.

- Od subote do ponedeljka imale smo nebrojeno mnogo, možda i hiljadu poziva. Najkraće sažeto radi se o pitanjima zemljaka da li je, uopšte, bar neko pomislio na nas u rasejanju? Odgovor je: Niko. I nije problem jedno ime, nije problem ni partija, već je problem neadekvatno ophođenje države i njenih službi o jednom delu svog naroda. A i napominjemo: da je kojim slučajem pobedila opozicija, mi bismo reagovali na isti način - ogorčeno završava svoju i dijasporsku tugovanku Spasoje Krivokapić.

Sledeća stanica Savet Evrope

Forum je održao hitne konsultacije sa pitanjem: Šta i kako dalje? Građani predlažu da se obratimo EU u Briselu i Savetu Evrope u Strazburu. Forum će razmotriti te opcije i preduzeti aktivnosti u interesu crnogoske dijaspore. Uz to, ozbiljno se razmišlja i o otvaranju Banke crnogorske dijaspore. Jeste žalosno, a i tužno i ružno sve ovo šta nam radi država - izjavljuje Krivokapić.

POVEZANE VESTI

Subota 21.04.2018. 10:15
"Црногорска" дијаспоро зашто шаљете паре Ђукановићу. То је била и Титова политика да уз помоћ УДБе рекетује печалбаре и одржава трулу Југославију. Прескочите један годишњи одмор у "Црној Гори"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online