Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 24.04.2018.
13:22
Vestionline A

Izetbegović: BiH ima pravo na more, obavestićemo Evropsku komisiju

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saopštio je, povodom potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješačkog mosta između "Hrvatskih cesta" i kineskog konzorcijuma, da BiH ima pravo na more i da će Sarajevo o potezu Hrvatske obavestiti Evropsku komisiju.

A. Čukić
BiH bi da zaštiti svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji o pravu mora: Bakir Izetbegović

- Predsedništvo BiH je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješačkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora - navodi se u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Fena prenosi da se u saopštenju "ističe da je Republika Hrvatska zvanično više puta o tome obaveštena, pored ostalog i pismom iz 2009. tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića".

Napominje se da je "taj stav potvrdio prošle godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražeći od Saveta ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost".

U Izetbegovićevom saopštenju se podseća da su "vlasti Republike Hrvatske takođe krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da pre početka gradnje Pelješačkog mosta moraju da reše spor sa Bosnom i Hercegovinom".

- Uprkos svim upozorenjima, Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a BiH će obavestiti o tome Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, i preduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji o pravu mora - zaključuje u saopštenju iz kabineta Izetbegovića.

U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješačkogg mosta između "Hrvatskih cesta" i kineskog konzorcijuma "China Road and Bridge Corporation" i ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuđača u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i "Invest inženjering".

HRT je preneo da je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da očekuje da se sporazum izvede u roku i omogući brzu realizaciju projekta u naredne tri do četiri godine.

- Na taj način rešavamo strateški pitanje povezanosti ovog dela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobijamo veliki investicioni projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU, a otvaramo dugoročna vrata saradnje sa Kinom - rekao je Plenković.

On je dodao da se most gradi i sa punim uvažavanjem BiH. "Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način dopuštajući time sva prava koja BiH ima", rekao je predsednik hrvatske vlade.

Predsednik Uprave "Hrvatskih cesta" Josip Škorić naveo je da je most dug 2.440 metara i da je reč o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona koja mora da podnese nepovoljne uslove.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.04.2018. 15:03
Ма које Море? Та твоја БиХ нема право ни на Балкан!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online