Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2018.
10:18
aljazeera.net A

Šta povezuje Svetlanu Ražnatović, Karla Bilta i Aleksandra Vulina?

"Aleksandar Vulin, srpski ministar obrane, do daljnjeg nije poželjan u Hrvatskoj. Takva odluka doneta je posle verbalnog prepucavanja nakon što je Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije izgazio hrvatsku zastavu i izvređao saborsku delegaciju koja je bila u poseti Beogradu", piše Al Džazira Balkans.

A. Čukić
Aleksandar Vulin

Vulin, koji je i inače sklon u najmanju ruku teškim rečima, kazao je tom prilikom da će ići u Hrvatsku kad god poželi, odnosno da o njegovom dolasku "može odlučiti samo vrhovni komandant Vojske Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, a nikako hrvatski ministri“.

Ta je izjava prilično ražestila ionako iziritiranu hrvatsku vlast, pa mu je Ministarstvo spoljnih poslova poručilo da nije dobrodošao u tu državu. Nedvosmislena poruka poslata je svim graničnim prelazima kojima je naloženo da zaustave srpskog ministra, ako bi se ovaj ipak zaputio preko granice.

- Hrvatska želi saradnju sa Srbijom i pružila je ruku, ali poruke poput one ministra Vulina štete međusobnim odnosima. Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u poslednje vrijeme pridonosila smanjivanju tenzija, nego naprotiv - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon državne komemoracije u Jasenovcu, dodavši da Srbija može raditi ono što smatra da je dobro, ali i da Vlada čuva dignitet Hrvatske. 

Javio se, očekivano, i srpski predsednik Vučić koji je najavio da pretpostavlja da će srpska vlada razmisliti o sličnoj reciprocitetnoj odluci i proglasiti jednog hrvatskog ministra personom non grata u Srbiji. A kad Vučić nešto kaže, za pretpostaviti je da će njegovi iz vlade to i realizovati.

Hrvatska je, koliko je poznato, od proglašenja nezavisnosti samo dva političara proglasila nepoželjnima. Ta se odluka donosi u slučajevima kada strane diplomate, političari ili obični građani vređaju ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njin režim.

Kako je Bilt optužio Tuđmana...

Pre Vulina u tu je kategoriju svrstan švedski političar Karl Bilt kojeg pamtimo iz devedesetih godina iz doba pregovora u toku i nakon rata, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Bosni i Hercegovini. Odluka je doneta u trenutku kada je Bilt bio na vrlo visokoj međunarodnoj poziciji mirovnog posrednika EU za područje bivše Jugoslavije.

Razlog je bio Biltov komentar kako je hrvatski predsednik Franjo Tuđman odgovoran za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Oluji na jednak način na koji je šef SAO Krajine Mile Martić odgovoran za ratne zločine počinjene nad Hrvatima. Za Tuđmana svakako i više nego dovoljno da Bilta proglasi nepoželjnim.

Broj nepoželjnih diplomata puno je veći. Jedan iz američke ambasade proteran je nakon što je skrivio saobraćajnu nesreću u Zagrebu. Slično je prošao i jedan Gruzijac, a pre nekoliko nedelja proteran je i ruski diplomata zbog navodnog trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Engleskoj.

Političari jedno, kriminalci drugo

Pokazalo se, međutim, da su diplomate i političari jedno, a kriminalci drugo. Hrvatska je godinama srpskom podzemlju služila kao rezervna domovina, pa je manje-više svaki od "momaka s vrućeg beogradskog asfalta", uz srpski pasoš, u džepu imao i hrvatsku putovnicu. Cela priča započela je s nestankom 900 pasoša iz tzv. "mostarskog kontingenta" krajem devedesetih godina prošlog veka.

Ukradeni pasoši iz konzulata Republike Hrvatske u Mostaru jedna su od žešćih sramota, s obzirom da do njih nisu došli samo srpski kriminalci, nego i druge evropske hulje. Ipak, srpski su prednjačili, posebno pripadnici zemunskog klana - od Veselina Vukotića Veska, Sretka Kalinića, a putovnicu je imao i Darko Šarić.

Lažni identitet na originalnom obrascu putovnice imali su i zapovednik "crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija, kao i Zvezdan Jovanović i Andrija Drašković.

Cena? Prava sitnica, između 8 i 26 hiljada evra. Ako bi se ipak odlučio krenuti za Hrvatsku, za Vulina to i nije neka para. Verovatno bi ovaj bivši JUL-ovac, preko svojih pajtaša, lako ispod stola mogao dobiti putovnicu besplatno. I tako ga, uprkos velikom trudu koji ulaže da ga sa zapadne strane Dunava zamrze, malo ko u Hrvatskoj može prepoznati. Svakako manje nego Svetlanu Ražnatović Cecu, Arkanovu udovicu, koja se zbog bivšeg muža takođe nalazi na "crnoj listi".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online