Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
03:00
M. Đorđević - Vesti A

Titov "Galeb" mira i razdora (5): Na "Galebu" i od ptice mleko

Istorijsko putovanje jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita u Afriku, koje je trebalo da bude krunisano održavanjem Prve konferencije nesvrstanih zemalja u Beogradu na jesen iste, 1961. godine, pratile su i druge pripreme osim bezbednosnih. Tita je pratio Združeni odred Jugoslovenske ratne mornarice sa 1.196 mornara, oficira i podoficira, dok je putnika koje je Tito poveo bilo još stotinak.

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Dugo putovanje u Afriku: Tito na plovećoj rezidenciji

Luksuz u hladnjačama

Titovom ađutantu, generalu Milanu Žeželju, stalno su stizali izveštaji šta se sve čini u pripremama, koje je on prenosio Maršalu. Dostavljena je i procena da će na ovom putovanju biti potrošeno 4.671 tona goriva!

Taman toliko da jedna toplana greje 100.000 dvosobnih stanova četiri zimske sezone. Pošto je Tito voleo da svake večeri gleda filmove, intendantski potpukovnik Ilija Stakić dostavio Maršalu na uvid spisak od 59 stranih i 20 domaćih filmova, gde je bilo 29 američkih, 12 francuskih, po šest engleskih i italijanskih, po jedan švajcarski i švedski, a svega četiri ruska. Filmovi su bili različitih žanrova, a najviše kaubojskih. I intendantska služba dostavila je detaljan izveštaj šta je sve pripremljeno da se ukrca na brod.

Na spisku su bile pozamašne količine kolenica, praške šunke, kavijara, presovanog svinjskog vrata, rolovane šunke, bifteka, goveđih prsa, slanih jezika, 15 teladi, svinjskog karea i mesa od buta, zatim pilići, kokoške, ćurke, patke, guske, sveži prasići i suvi odojci, krta slanina, hrenovke, Gavrilovićeva šunka i salama, mortadela, užički i dalmatinski pršut i neizostavna mlada jagnjetina, kao i kobasice i škembići za posebne gurmane. Hladnjače su čekale i razne sireve, ribe u konzervi svih vrsta, salate, turšiju, ajvar.

Planirano je da se osim aperitiva - oko 700 flaša rakije, konjaka, 300 litara vinjaka i vermuta, raznih likera i viskija - ukrca i oko 4000 buteljki vina (traminac, rizling, cviček iz Belja), 500 litara smederevke, makedonski samotok, dosta žilavke, kratošje i kavadarke, crni burgundac, skadarka, kabernet, rizling, te nekoliko tona kisele vode. Na spisku su bili i orasi, bademi, lešnik, bombonjere. A za lečenje mamurluka, kiseo kupus i rasol u pet kaca. Pušači su imali na raspolaganju desetak vrsta domaćih cigareta, ali i diplomatik, specijal, kao i kubanske cigare, ukupno 29.009 kutija duvana.

Jovankina inspekcija

Desetak dana pred polazak, Jovanka Broz je izvršila inspekciju "Galeba", a generalu Žeželju je dostavljen izveštaj, po kome je Brozova ploveća rezidencija ulepšana po ukusu njegove supruge. "Za otoman u radnom kabinetu druga Predsednika nađeni su u Beogradu plišani materijali i dati su da se prave odgovarajući jastuci. Ovo isto će se učiniti i za sofu u radnom delu apartmana drugarice Jovanke. Našli smo u Beogradu odgovarajući kvalitet i dimenzije idrijske, lepoglavske, paške i posavske čipke za potrebe stolova u salonima i apartmanima."

Deo troškova ovog putovanja iskazan je u Planu budžetsko-deviznih sredstava šifrovanog, simboličnog naziva Dijamant, a generalu Žeželju je dostavljena informacija i o Specijalnoj blagajni. Predviđen je i veliki novac za nagrade pripadnicima Združenog odreda, kao i za muzičare. Predviđen je i novac za nabavku svežih namirnica, među kojima 9,5 tona ribe i mesa, preko 45 tona raznog povrća i 40 tona voća, i to 21.488.280 dinara i 34.000 dolara, dok je za dopunu goriva, vodu i takse u lukama trebalo da se plati 30.252.000 dinara i 305.183 dolara! Bili su predviđeni i vanredni troškovi za propagandu i moralno-političko vaspitanje!

Početna suma je iznosila je 312.626 dolara u dinarima, i 534.507 američkih dolara. Ovom neverovatnom troškovniku dosta su doprinela i tri aviona iz specijalne Brozove eskadrile koji su gotovo svakodnevno leteli i sletali na aerodrome zemalja koje je posećivao jugoslovenski maršal. Dnevnice, u američkim dolarima za Ganu, Togo, Liberiju, Gvineju, Maroko, Tunis i Ujedinjene Arapske Emirate bile su predviđene i za Brozovu ličnu pratnju od 50 ljudi i još oko toliko vezista, oficira Garde, šofera, milicajaca, tehničara Tanjuga, članove posade aviona...

Koncerti na sinjem moru

Na Titov put u Afriku je krenulo 43 muzičara. Dirigent muzike Komande Garde, potpukovnik Muzičke službe Gvido Učakar poslao je Milanu Žeželju Izveštaj o stanju muzike za koju je rečeno da će duvački, gudački, salonski, narodni i veliki džez orkestar, zatim Slovenački kvintet, kao i nekoliko manjih sastava za pratnju pevača ili muziku za igru, duž celog puta od Splita do luke Teme u Gani i natrag, nastupati na "Galebu" u punom formacijskom sastavu, sposobni za izvršavanje svih zadataka i to: prilikom svečanih dočeka, ispraćaja, izvođenja koncerata na javnim mestima, ali i za dobro raspoloženje jugoslovenskih moreplovaca duž celog puta.

Brbljivi šef protokola

Generala Žeželja su prosto zasipali razni, strogo poverljivi izveštaji i o ostalim poslovima oko Titovog putovanja u afričke zemlje, pa i o šivenju odela za Brozovu zvaničnu pratnju i ostale jugoslovenske drugove, kojima je Tito ukazao čast da sa njim zaplove "Galebom". I prilikom kupovine tkanine vodilo se računa o Brozovoj bezbednosti.

Brozova odluka da putuje u Afriku do poslednjeg trenutka je držana u tajnosti, ali je ova tajna provaljena u Italiji, u kojoj su se nalazile mnoge oči i uši stranih obaveštajnih službi. Prema Žeželjevim zapisima, upravo Titov šef protokola Zdenko Štambuk umalo da se izlane u Trstu, u radnji Donađo, prilikom kupovine robe za put. Svi drugovi su tajili za šta se roba kupuje, samo je drug Štambuk govorio: "Nemoj da bude veliko za Matesa, ovo je dobro za Žeželja, a ovo može za Šumonju", pri tom opipavajući robu, i nastavljao: "Biće ovo toplo za tropske krajeve", i slično.

Čak je tražio od vlasnika da mu dozvoli da iz radnje nazove Brione. U radnji se, međutim, našao prodavac koji je govorio srpskohrvatski jezik. Inače, "obaveštajac" nije potpisan ispod dojave koja se posredstvom Koordinacionog odeljenja našla na stolu Brozovog prvog gardiste.

Titov "Galeb" mira i razdora (6): Podobna krvna grupa

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online