Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.05.2018.
19:38
Vestionline A

S fotografijama Tita i Tuđmana marširali Zagrebom

Maršom učesnika Besmrtnog partizanskog odreda prvi put je danas u Zagrebu obeleženo stvaranje antifašističke koalicije u Drugom svetskom ratu.

commons.wikimedia.org
Foto (Arhiva)

Ispred narodnog pozorišta u Zagrebu orilo se "Sa Ovčara i Kablara", "Po šumama i gorama", "Oj Mosore, Mosore...", kada se grupa od 200-tinjak učesnika marša, koji su nosili fotografije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana u partizanskim uniformama i uzvikivali parole "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Učesnici marša su nosili fotografije 300-tinjak poginulih u NOB-u i narodnih heroja, a nosile su se i zastave Hrvatske s grbom i zastava s petokrakom te zastave Evropske unije i Saveza antifašističkih boraca.

Tačno u podne oni su na Trgu Republike, koji se nekada zvao Trg maršala Tita, u vazduh pustili 73 bela balona u znak na 73 godine od završetka Drugog svetskog rata.

Marševi su počeli da se održavaju 2012. najpred u Rusiji, da bi se danas, šest godina posle, tokom 5. i 6. maja održali u gradovima 81 zemlje sveta.

Učesnici zagrebačkog marša su krenuli sa Trga žrtava fašizma do Trga Republike, preneo je Večernji list.

Marš su organizovali Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Koordinaciioni savez udruženja ruskih učesika u Hrvatskoj.

U ime Koordinacije obratila se predsednica Elena Pilićeva Ćorko da je ovaj pokret začet u Rusiji 2012, a da je danas postao svetski pokret koji se obeležava u više od 80 zemalja širom sveta.

Predsjednik SABA-e RH Franjo Habulin je rekao da je današnja povorka organizovana da bi se javnost u Hrvatskoj senzibilizovala za sve one koji su život ugradili u slobodu.

"Dužnost je da se ne zaboravi taj deo svetle istorije. Sabor nije pokrovitelj ovog događanja jer je pokrovitelj nekih drugih manifestacija koje ne idu zajedno", rekao je Habulin te dodao da se u Hrvatskoj ne uvažava Ustav jer nema reakcije na isticanje ustaških simbola.

Upitan da li ima kakvih preporuka za Veće za suočavanje sa prošlošću i skorašnjem obeležavanju godišnjice u Blajburgu, Habulin kaže:

"Preporuke Veću su nepotrebne jer ako je nešto protivustavno, onda je protivustavno. Smatram da će preporuke samo uneti nove zbrke, a Bljburg se u Austriji ocenjuje kao najveći profašistički dernek u Evropi".

Današnja jednosatna povorka obeležavanja antifašizma prošla je gotovo bez incidenata.

Samo je jedan od prolaznika na Trgu Republike onako u prolazu učesnicima marša dobacio: ''Tito je fašista, meni su oba deda stradala od partizana", rekao je Habulin.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.05.2018. 23:48
Па где су били, ево скоро две деценије од домовинског рата. Није све ишло по плану, па ајде Јово на ново, сетили се Туђмана пре него што је полудео и Тита, који је увек био луд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online