Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.05.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Migranti nadiru na Srpsku!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorava da će Srpska preduzeti sve, uključujući i zatvaranje granica, kako bi u slučaju migrantskog talasa kroz BiH zaštitila svoje građane, njihov način života i imovinu, kao i institucije RS.

EPA/JOHAN BEN AZZOUZ
Pretnja bezbednosti: Kolone migranata slivaju se prema BiH

Dodik je ovo izjavio nakon što je u Banjaluci u nedelju održana hitna sednica Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatrana alarmantna najava da sa Bliskog istoka stiže novi talas u kojem je između 50.000 i 120.000 migranata. Oni, kako je rečeno, idu od Grčke preko Albanije i Gore ka BiH, a na hitnoj sednici Vlada RS je zaključila da na prostoru Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata.

Dragišić: Zatvoriti granice

Zoran Dragišić kaže da Srpska mora ozbiljno da razmišlja kako da se zaštiti od migrantskog talasa, te da ima više načina kako da to i ostvari.
- Mnogobrojni su načini na koji to može da učini: od zatvaranja granica do uslovljavanja značajnije pomoći međunarodne zajednice. Srpska ima kapacitete da tako nešto i sprovede u delo - ističe Dragišić.

Milorad Dodik je poručio da "Srpska ne sme da ispašta zbog grešaka Zapada".

- Oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je Zapadna alijansa koja je napravila probleme na Bliskom istoku, pre svega u Siriji - kazao je Dodik i pozvao vlasti u BiH da učine isto što i Mađarska i Hrvatska, a to je da zatvore granice.

U suprotnom, ukoliko BiH ne uspe da zaštiti interese RS, tvrdi Dodik, tada će Srpska "naći način da se odbrani od najezde".

- Želimo da zaštitimo naš način života. Preduzećemo sve mere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rešava ovo pitanje - rekao je Dodik.

Sagovornici "Vesti" tvrde da je ovo jedini način kako bi se izbegao potpuni kolaps u funkcionisanju ne samo BiH, već i Republike Srpske. Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, tvrdi da bi priliv velikog broja izbeglica u kratkom periodu bez ikakve sumnje izazvao potpuni kolaps u funkcionisanju BiH.

- Čak i ne mora da se na prostoru BiH nađe očekivanih 120.000 migranata, dovoljno je da ih je upola manje, ta činjenica bi bez sumnje, u bezbednosnom, ali i ekonomskom smislu, ugrozila funkcionisanje BiH i dovela do kolapsa ove države - tvrdi Dragišić.

On to objašnjava činjenicom da je Bosna u finansijskoj i privrednoj krizi, te da nema kapaciteta da primi toliki broj ljudi i obezbedi im duži boravak u Bosni.

- Nemam dileme da niko od tih migranata neće želeti da se trajno nastani ni u BiH niti u RS, ali sa ovako oslabljenom privredom i državnim institucijama plašim se da će biti dovoljno nedelju dana da država doživi kolaps - ističe Dragišić.

Hrvati pojačali nadzor

Zbog novog priliva migranata na noge je u Hrvatskoj podignuto sedam policijskih Uprava koje se protežu do granice s BiH, a stigao je i nalog da se sprovode znatno jači nadzori državne granice, piše "Jutarnji list" i dodaje da će se tim jedinicama poslati dodatna oprema. List piše i da zasad nije zabeležen masovniji pokušaj ulazaka migranata iz smera BiH, ali se pretpostavlja da oni trenutno ispipavaju gde je najlakše proći granicu.
- Ako nađu slabu tačku, suočićemo se sa stotinama migranata u pokušaju proboja granice - tvrdi za "Jutarnji list" sagovornik iz policije.

On ocenjuje odluke Vlade RS, ali i predsednika Dodika, kao jedino ispravne poteze po bezbednost Srpske.

- Ulazak velikog broja migranata u RS značajno bi promenio i narušio njenu i religijsku, ali i entitetsku strukturu. Pritom, to bi bio direktan udar i na budžet i na ekonomiju Srpske koja teško da bi izdržala taj talas bez značajnije pomoći međunarodne zajednice.

Upravo "udar na RS" za Dževada Galijaševića, stručnjaka iz oblasti bezbednosti, ključan je u oceni da bi migrantska kriza mogla biti iskorišćena za pokušaj rušenja Srpske i Dodika.

- Migrantski talas nije humanitarno nego važno bezbednosno pitanje. Ovaj talas je pokrenut bez objektivnih uzroka i otuda je najtačnije zaključuti da je geopolitički stimulisan. Geopolitički su stimulisane i rute kojima se kreću, jer nema logičnog objašnjenja zbog čega bi migranti počeli da zaobilaze najbližu rutu ka Evropskoj uniji preko Bugarske i Rumunije, već su odabrali najduži put ka Zapadu, preko Bosne! Činjenica da je to već počelo da se događa govori mi da je ova kriza svesno "preusmerena" na područje BiH kako bi na ovom području izazvala destabilizaciju. Tu pre svega mislim na usmeravanje krize ka Republici Srpskoj pred predstojeće izbore - zaključio je Dževad Galijašević.

Cvijanović: Angažovati vojsku

Predsednik Vlade RS Željka Cvijanović tvrdi da Srpska neće prihvatiti nijednu odluku ili meru Saveta ministara BiH vezanu za teritoriju RS koja bude doneta bez njene saglasnosti. Ona je navela da je jedan od zaključaka Vlade da se obezbedi pojačano prisustvo pripadnika MUP RS na graničnim područjima, ali i da Granična policija BiH pojača svoj rad na granicama, kao i da Predsedništvo BiH omogući pojačanu kontrolu granica uz angažovanje oružanih snaga BiH.

Šatori u centru Sarajeva

"Jutarnji list" navodi da je u Sarajevu već haos i da dnevno u BiH uđe oko 100 migranata iz Sirije, Libije, Avganistana, Palestine, Pakistana, Alžira, Maroka, Iraka, Turske, Irana, Tunisa i drugih zemalja. U Sarajevu su migranti u centru grada podigli ilegalno šatorsko naselje, jer tamošnje vlasti ne znaju kako da rešiti problem njihovog smeštaja.

Bosanska ruta

Neven Crvenković, portparol UNHCR za Jugoistočnu Evropu, tvrdi za N1 da migracije, čiji je talas zahvatio BiH, nisu još poprimile oblik prave krize, ali situacija može postati kritična ako se ne donesu odgovarajuća rešenja.

Ministar bezbednosti BiH, Dragan Mektić nedavno je nagovestio mnogo veći broj migranata tvrdnjom da se "situacija komplikuje" i da je između Grčke i Bosne trenutno između 45.000 do 50.000 migranata.

Mektić je objasnio da je granica BiH sa Hrvatskom duga oko 1.000 kilometara, a da BiH ukupno ima samo 2.000 graničnih policajaca.

Dodatnu zabunu stvaraju i krajnje oprečne informacije koliko je migranata trenutno u BiH.
I dok Mijo Krešić, zamenik ministra bezbednosti, tvrdi da ih je u BiH trenutno oko 5.000, dotle Marijan Baotić, pomoćnik ministra bezbednosti za azil navodi da ih je oko 3.500.
 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.05.2018. 08:48
Да ли је Милорад једини српски политичар, на Балкану, који је у стању да предвиди ток догађаја, као последицу политичких (читај терористичких) збивања на Балкану.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online