Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.05.2018.
00:42
D. Dekić - Vesti A

Vučića teraju da pritisne Dodika

Zapad preko predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruši Milorada Dodika, kao bomba je odjeknulo regionom nakon što je Bodo Veber, politički analitičar berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio da Evropska unija mora da napravi pritisak na Srbiju da se distancira od Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske.

Tanjug
EU traži distancu: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Veber je rekao da EU treba jače da pritisne Vučića, a ne da sluša njegove tvrdnje da ne može da kontroliše Dodika. On je za zagrebački Indeks dodao da će distanciranje Beograda od Dodikove destruktivne politike biti "kraj jednopartijskog režima u RS i početak za prosperitet u BiH".

Ni trepnuo na "crnu listu"

- Vučić nije Dodika branio ni verbalno, a ni onda kada su ga SAD stavile na "crnu listu". Inače, Vučiću i ne odgovara jak lider u Srpskoj, već, kako često čujemo od njega, kompromisan lider. Međutim, kada je reč o Kremlju, odnos snaga je u korist predsednika Srpske - kaže Milivojević.

Politički analitičar Cvijetin Milojević je za "Vesti" rekao da veruje Veberu, mada "nije rekao ništa novo". On je podsetio da se o tom scenariju za Dodika govorkalo, ali da nije siguran da predsednik Srbije "više može da proda bilo šta drugo osim Kosova".

- Za Veberove tvrdnje ima dovoljno argumenata u Vučićevim zaustavljanjima važnih Dodikovih poteza, poput neodržavanja referenduma o Tužilaštvu BiH, pa pokušaja stopiranja referenduma o Danu nezavisnosti. Vučić je, po nalogu NATO, odnosno Vašingtona i Brisela, zaustavio i referendum o vojnoj neutralnosti RS, ali je Dodik uspeo to da reši elegantno, kroz Skupštinu koja je usvojila Rezoluciju od neutralnosti - objašnjava Milivojević.

Sagovornik "Vesti" ukazuje i da je Vučić je uoči izbora u BiH 2014. godine podržavao i pomagao opozicioni Savez za promene (SZP).

- Vučićevi komunikacioni stratezi su, prema mojim informacijama, radili kampanju za SZP koja je bila kao "jaje jajetu" kampanji naprednjaka u Srbiji, sa borbom protiv korupcije kao centralnom temom i Dodikom kao glavnim kriminalcem. Dodik je, ipak, trijumfovao u RS, a SZP je sa Bošnjacima i Hrvatima ušao u centralnu vlast u BiH.

Bodo Veber je podsetio i da je Savet za politiku demokratizacije ekskluzivno objavio da je Vladimir Putin neposredno posle izbijanja krize na Krimu nagovarao Dodika "da uđe u avanturu secesije RS", ali je Dodika zaustavio tada premijer Vučić. Vučić je proteklih dana i odvratio Dodika, prema rečima Cvijetina Milivojevića, od odlaska u Moskvu.

- Dodik je dobio pozivnicu za inauguraciju, ali mu je Vučić sugerisao da ne ide, pa se predsednik RS izvadio pričom da mu je Đurđevdan porodična slava. Pozivnica je iz Moskve stigla samo ministru i biznismenu Nenadu Popoviću, koji je sredio Vučiću da bude na Vojnoj paradi - otkriva Veber uz napomenu da je Rusiji bliži Milorad Dodik, dok je Vučić "partner iz nužnosti".

Tadićevim putem

Veber je rekao da su u vreme predsednika Borisa Tadića zloupotrebljene BiH i RS za domaće ciljeve, čime je i podržana Dodikova politika "destruktivna" za BiH i većinu u RS.
- Kada je 2012. Vučić uzeo vlast, činilo se da ima umereniju bilateralnu politiku, delom i zato što mu Dodik politički ne treba. Nažalost, poslednjih godina, izgleda da je nestala ta razlika politike prema BiH i RS u odnosu na prethodnika - kazao je Veber.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online