Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
16:19
Vestionline, Tanjug A

Erdogan poručio: Čuo sam za pretnje zato sam i došao u Sarajevo

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potvrdio je u Sarajevu da je od obaveštajnih službi dobio informaciju da se na njega sprema atentat tokom boravka u BiH.

Tanjug/AP
Razgovarali o auto-putu Beograd- Sarajevo

On je istakao da je upravo zbog toga i došao.

- Ja sam čuo za ovu vest i upravo zbog toga što sam to čuo, došao sam ovde. Jer, upravo ove pretnje nas ne mogu sprečiti da idemo putem kojim smo krenul. Kada smo krenuli odlučni smo da idemo dalje tim putem - poručio je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. 

Kao što znate, dodao je, ovde je danas na hiljade ljudi koji su došli iz različitih država i, ako, kako je rekao, oni ne vide lidera kojeg žele da vide, to ne bi bilo dobro za njega. 

Mi ćemo danas sa njima da se vidimo i naš plan je potpuno drugačiji, idemo dalje baš kao one noći 15. jula 2006”, rekao je turski šef države, upitan da komentariše da mu je tokom ove posete prećeno atentatom.

Auto-put Beograd-Sarajevo biće put mira

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su u Sarajevu o nizu značajnih pitanja za saradnju dveju država, a jedna od glavnih tema je bila i izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, o čemu je potpisano pismo o namerama.

Bakir Izetbegović je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Redžepom Tajipom Erdoganom, koji boravi u BiH, saopštio da su nadležni ministri potpisali pismo o namerama koje se odnosi na izgradnju saobraćajnice Beograd-Sarajevo-Beograd.

To pismo o namerama će, najavio je, biti predočeno javnosti, a nakon potpisivanja sa predsednikom Erdoganom i najbližim saradnicima konkretizovana su neka pitanja, poput pitanja modela i dinamike izgradnje ove saobraćajnice.

Izetbegović je rekao i da fizibiliti studija nije baš najoptimističnija kada je u pitanju južni krak auto-puta, pa će se, kako je rekao, najverovatnije ići na varijantu "brzog puta".

Rekao je da je dogovoreno da se već na leto raspiše tender, koji će odrediti graditelje auto-puta.

Erdogan je podsetio da je izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd uključen trojni mehanizam Srbije, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati poseban značaj i predstavljaće pravi "put mira".

Šef turske države je rekao da je otežavajuća okolnost za gradnju puta infrastruktura i geografski položaj, te da će buduća saobraćajnica imati veliki broj tunela i mostova.

Primetio je da predeli u BiH kroz koje treba da prođe trasa auto-puta dosta liče na Crnomorski region, gde je on rođen, ali, dodao je, ovi u BiH su kompleksniji.

- Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti - rekao je Erdogan.

Govoreći o investicijama, turski predsednik je kazao da je projektovani nivo od tri milijarde evra, te da će biti neophodna i podrška Eksim banke.

Prema njegovim rečima, direktna investicija će biti između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

"Podrška BiH posebno u odnosima sa Srbijom i Hrvatskom"

Erdogan, koji boravi u radnoj poseti Sarajevu, gde će učestvovati na predizbornom mitingu uoči vanrednih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, jedinom koji se održava van Turske, poručio je da njegova zemlja podržava BiH na svim poljima, posebno u odnosima sa susedima - Srbijom i Hrvatskom.

Istakao je da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska.

Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

- Veliko zadovoljstvo je da je BiH ispunila obavezu u procesu EU integracija, da je predala odgovore na Upitnik i nadam se da će ovo postignuto ubrzanje biti nastavljeno - rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da će Turska nastaviti da pruža podršku BiH na svim poljima i da pritom, kako je rekao, njegova zemlja nije imala, nema i neće imati nikakve "skrivene namere", osim uspostavljanja prosperiteta, ekonomskog razvoja, održanja mira i stabilnosti u BiH i regionu.

Govorio je o povećanju ekonomske saradnje sa BiH, posebno u oblasti izvoza mesa u Tursku, kao i brašna, šećera i ulja.

- Razgovarali smo o vojnim, političkim kulturnim, turističkim, transportnim i poljoprivrednim pitanjima, šta možemo da uradimo i koje ćemo korake napraviti da saradnju u svim tim oblastima poboljšamo - rekao je Erdogan.

Upitan da pojasni šta je mislio kada je rekao da je u razgovoru sa delegacijom BiH bilo reči o namenskoj industriji, Erdogan nije odgovorio.

- Turska će pružati podršku miru, stabilnosti, očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, koja je sastavljena od dva entiteta. Podržaćemo jačanje mira, prosperiteta i stabilnosti - rekao je Erdogan.

Konstatovao je da će vanredni parlamentarni izbori u Turskoj biti održani 24. juna, kao i da će u oktobru izbori na svim nivoima biti održani u BiH.

- Nadam se da će ti izbori (u BiH) biti održani u demokratskoj atmosferi, miru i da će biti sprovedeni na fer i pravedan način - rekao je Erdogan.

Turski šef države je rekao da su izmene Izbornog zakona unutrašnje pitanje BiH i da ga treba rešiti u skladu sa međusobnim razumevanjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online