Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.07.2018.
08:10
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (13): Teroristi sa pasošem BiH

Dževad Galijašević, stručnjak u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu" navodi da je za većinu terorističkih napada u svetu u poslednjih 15-ak godina zajedničko to što su ili organizatori, ili direktni počinioci - državljani BiH!

youtube.com/ Willubhave Four
Napad na SAD 11.septembra 2001. godine

- Geneza terorističkih akcija u svetu u kojima učestvuju državljani Bosne i Hercegovine je duga i smrtonosna. Glavni organizator 11. septembra, Halid šeik Muhamed, imao je državljanstvo BiH, kao i glavni operativac, Muhamel Ata. Međutim u toj grupi su još dvojica pilota: Navaf el Hazmi i Halil al Mihlar - veli Galijašević.

Masakri širom planete

Halid šeik Muhamed je zapravo državljanstvo BiH dobio pod imenom El Halid Muhamed, a ista državljanstva dobili su i prvo i drugooptuženi pred vojnim sudom u Gantanamu: Remzi Bin al Sibih kao Remzi Jusef i Muhamed Ata, ključni operativan napad na Svetski trgovinski centar kao Mohamnd el Sajed Halid.

Slično je i kada je reč i o drugim, najvećim terorističkim napadima po svetu. U Solt Lejk Sitiju, februara prošle godine, napadač Sulejman Talović ubijen je od strane policije pošto je prethodno napravio masakr u centru grada.

Najduži zločinački staž

Na spisku terorista sa državljanstvom BiH je i Babar Ahmed koji je već devet godina pritvoren u Velikoj Britaniji bez suđenja, a istovremeno SAD traže njegovo izručenje.

"On ima najduži staž među onima koji su zatvoreni pre prethodnog suđenja. Oni koji ga podržavaju kažu da je ovo smešna, kafkijanska presuda, a u SAD je optužen za vođenje internet stranice koja je dostavljala podatke talibanima i bila korišćena za pranje novca. U intervjuu za Bi-Bi-Si Ahmed je priznao da je učestvovao u borbama u BiH, ali da smatra da je terorizam pogrešan. Njegova porodica i pristalice su u saopštenju naveli da će se boriti protiv presude Evropskog suda o izručenju SAD - navodi Galijašević.

- Talović je sahranjen u BiH, gde je i rođen - navodi Galijašević i podseća da je prošle godine završeno suđenje Adisu Meduljaninu zbog planiranja terorističkih akcija u Njujorku i nabavke eksplozivnih materijala, oružja i vojne opreme. Porota saveznog suda proglasila je 2. maja 2017. Meduljanina krivim za pokušaj aktiviranja bombi u sistemu podzemne železnice u Njujorku 2009. godine u ime Al Kaide, i osudila ga na doživotni zatvor. Porota ga je proglasila krivim prema devet tačaka za terorizam, uključujući planiranje ubistava američkih vojnika u Avganistanu i udruživanje sa Al Kaidom - podseća Galijašević.

Za napad na londonski metro prošle godine pravosnažno je osuđen Abu Hamza al Masri, imam iz londonske džamije Finsberi Mark. Masri je bio jedan od boraca odreda El mudžahedin koji je na kraju od bosanskih vlasti nagrađen i novim identitetom i pasošem.

- Opisan u SAD kao pomagač terorista sa globalnim posledicama, Masri je tražen u toj zemlji na osnovu jedanaest optužnica povezanih sa tvrdnjama da je 1998. godine u Jemenu držao šesnaest talaca, propagirao nasilni džihad u Avganistanu 2001. godine i organizovao osnivanje kampa za obuku terorista u saveznoj američkoj državi Oregon - kompletira "dosije" ovog teroriste Galijašević.

Osujećen napad u Beču

Crnom spisku treba dodati i pokušaj napada na američku ambasadu u Beču koji je osujećen. Uhapšen je i osuđen Asim Kejvanović koji je u zgradu Ambasade SAD ušao sa ruksakom punim eksploziva.

- Ministar inostranih poslova BiH, Sven Alkalaj je obavestio javnost da je reč o "Hrvatu", a onda su "otkrili" da je terorista bolestan čovek i da ima PTSP. Doduše, molitve je obavljao u Mesdžidu Tevhid u Dvanaestom okrugu Beča, kojim rukovodi Hafiz Muhamed Porča, a pored eksploziva u ruksaku je bila i knjiga Namazi u Islamu koju je izdao ovaj mesdžid, a recenziju mu je uradio lično Porča - ironično zaključuje Dževad Galijašević.

Zbog napada na špansku Železničku stanicu osuđen je Jamal Zougam koji je takođe učestvovao u ratu u Bosni, ali pod imenom El Idriši Muhamed Jamal, posle čega je dobio i državljanstvo BiH.
Prema podacima do kojih je došao ovaj autor, i poznati teroristi Abu Hamza al Masri i Babar Ahmed takođe su učestvovali u ratu u BiH, a zatim dobili i državljanstvo ove zemlje.

Kamp u školi

Prema operativnim podacima koje otkriva autor knjige "Epitaf za Bosnu", oni su obučavali mudžahedinske jedinice u osnovnoj školi u Jablanici kod Tešnja, gde se nalazio prvi ozbiljniji mudžahedinski kamp na tlu Bosne.

- Abu Hamza je jednom prilikom, dok je pokazivao kako se rukuje minsko-eksplozivnim sredstvima, izgubio ruku i oštetio oko. Ubrzo posle toga stavio je kuku umesto ruke, pa su ga u Tešnju prozvali kapetan Kuka, ili jednooki Abu Hamza al Masri - kaže Galijašević.
Ni Francuska nije bila pošteđena terorističkih napada, a jedan od napadača, serijski ubica iz Tuluza, Muhamed Merah, prethodno je boravio u Bosni.

Sutra - Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (14): Tajna operacija "Ušće"

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online