Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
08:15
Đ. Barović - Vesti A

Obaveštajne agencije BiH u službi radikalnog islama (14): Tajna operacija "Ušće"

Kao grom iz vedrog neba marta 2017. godine odjeknula je informacija da je Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH sprovodila akciju prisluškivanja i praćenja zvaničnika Republike Srpske i Srbije, uključujući i prisluškivanje komunikacija predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Kodni naziv ove operacije bio je "Ušće".

youtube.com/PRVI TV
Tunel Salakovac u Mostaru

Kodna imena akcija

Dževad Galijašević u svojoj knjizi "Epitaf za Bosnu" obelodanjuje mnoge nepoznate detalje te akcije.

- Ovu operaciju je predložio Ekrem Pita sa saučesnicima u operaciji: TU-TKI, Odjel 04/4, 05 i 06 iz Organizacione jedinice Goražde, s razlogom definisanim kao "neprijateljski napad" šifra 50.000. Ali, što je najvažnije, samo su muslimani odobrili ovu akciju: u ime šefa specijalnih operacija Miloša Šavije, Srbina, potpisao se strani državljanin, vehabija Kojam Amir. U ime glavnog inspektora OBA, Hrvata Ivana Filipovića, potpisao se Arapin s lažnim identitetom, Goran B, dok se u ime zamenika direktora OBA Trifka Buhe niko nije potpisao, iako je njegovo ime na ovom tajnom dokumentu - otkriva Galijašević.

Operacija se, kako kaže, izvodila na tlu Srbije i BiH, a podrazumevala je širok spektar aktivnosti vezanih za rad obaveštajnih i paraobaveštajnih tela i organizacija. Pod ovim pojmom Galijašević apostrofira vladine službe i agencije, nevladine organizacije, neformalne radikalne i ekstremne grupe, kao i saradnike Službi iz sfere javnog i društvenog života.

OBA i u Sandžaku

Sedam je kategorija aktivnosti koje OBA standardno provodi: planiranje i usmeravanje, prikupljanje informacija, obrada i korišćenje, analiza i produkcija, stavljanje na raspolaganje, ocena, korelacija i naredba o dejstvu te preduzimanje agresivnih akcija i primena nasilnih metoda.
- Šta konkretno, u kontekstu ovih kategorija, znače planirane mere, u odnosu na koja lica iz Srbije se provode, gde - šta operativci OBA rade u tzv. Sandžaku, i šta Srbiju očekuje na proleće - to je već pitanje za obaveštajno bezbjednosne strukture Srbije jer u BiH nema adekvatnog nadzora nad aktivnostima ove muslimanske milicije - naglašava Galijašević.

- Cilj operacije bilo je snabdevanje tačnim i pravovremenim obaveštajnim proizvodima vezanim za situaciju i stanje koje se kreira - ističe Galijašević i dodaje da je u okviru ove akcije bilo planirano čak 14 "operativno-tehničkih mera". Svaka je imala svoje kodno ime, pa su tako te akcije naslovljene kao: "Krov", "Bor", "Šumar, "Lovac", "Brod", "More", "Slalom", "Eho", "Zora", "Bajt", "Sova", "Blic", "Kanjon" i "Bunar" - navodi ovaj autor.

Galijašević tvrdi da je akcija "Ušće" Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH samo jedna od mnogih mera spoljne politike Bakira Izetbegovića i to uglavnom usmerenih prema Srbiji.

- Te aktivnosti prema Srbiji se sprovode uprkos ili u dogovoru s dobro pozicioniranim pripadnicima Saveza za promene u diplomatiji. Mladen Ivanić je predsednik Predsjedništva, a Igor Crnadak ministar spoljnih poslova BiH?! - navodi Galijašević.

Napadi u srednjoj Bosni

Galijašević tvrdi da se se OBA mešala i u izbor hrvatskih predstavnika u zajedničkim institucijama, uglavnom Željka Komšića i braće Lijanović, a da su na spisku akcija koje su organizovali ili u njima učestvovali i teroristički napadi i ubistva povratnika u Srednjoj Bosni, agresivni napadi i politički konflikti u Stocu, sprečavanje obrazovanja na vlastitom hrvatskom jeziku i uskraćivanje prava na vlastiti javni servis.

Srbija nije jedina meta obaveštajnog rada Bosne

Druga meta rada tajnih službi BiH je Hrvatska. Galijašević podseća da je sredinom novembra u tunelu Salakovac u Mostaru došlo do eksplozije ispred vozila u kome je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč.

Policija je tada uhapsila i jedinog osumnjičenog, a ispostavilo se da je reč o agentu Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Zlatku Humu. Protiv njega je pokrenut i sudski proces čiji je epilog, početkom 2017. bilo njegovo oslobađanje.

Advokat Damir Sadović tada je kazao da je tokom suđenja Opštinski sud u Mostaru utvrdio da nije dokazano da je postojala neposredna opasnost po život i telo generala Jeleča "s obzirom na to da se radilo o petardi".

Dževad Galijašević nema dileme da je presuda doneta pod pritiskom budući da je Humo sin bivšeg šefa AID-a u Hercegovini i bivšeg ministra u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Esada Hume.

SDA upravlja iz senke

Ovaj autor nema dileme da su i iza ove, ali i svih drugih akcija Bakir Izetbegović i njegova SDA.

- Ista ličnost, ista politička stranka i sredina koja potpuno nesmetano i agresivno ostvaruje saradnju s najgorim diktatorskim režimima Saudijske Arabije, Turske, Katara i Pakistana - sarađuje sa svim zemljama sponzorima terorizma, u ime zajedničke države BiH i ima punu saradnju s njima na svim poljima: a to podrazumeva: vojno-odbrambenu, bezbednosnu i obaveštajnu saradnju, razvoj investicija i rasprodaju zemlje Bosne i Hercegovine, tako da ove militantne i opasne države danas kontrolišu i imaju u vlasništvu više površine ove zemlje nego što ga ima jedini distrikt (Brčko) - zaključuje Dževad Galijašević u knjizi "Epitaf za Bosnu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online