Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.07.2010.
07:20 >> 20:20h
Tanjug A

Britanci neće da izruče Ganića Srbiji!

Sud za ekstradicije u Londonu odbio je da bivšeg člana ratnog predsedništva BiH Ejupa Ganića, koji se tereti za ratne zločine, izruči Srbiji.

Britanski sud je ocenio da je slučaj "politički" i uputio kritike na račun Beograda zbog podnošenja zahteva. Okružni sudija Timoti Vorkman objavio je da je Ganić slobodan da se vrati u BiH, pet meseci posle hapšenja na osnovu poternice koju je objavila Srbija.

Ejup Ganić

"Ovaj slučaj je pokrenut ovde i iskorišćen u političke svrhe i kao takav predstavlja zloupotrebu procedure pred ovim sudom. Nema validnog opravdanja za početak procedure protiv doktora Ganića ", rekao je sudija Vorkman na ročištu u Londonu.

Ipak, strana koja bude nezadovoljna odlukom suda ima pravo žalbe Višem sudu, pred kojim će se voditi potpuno nov postupak. O zahtevu za ekstradiciju potom odlučuje ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, čiju odluku treba da potvrdi Dom lordova u britanskom Parlamentu.

 

Vukčević: Žalbu ulažemo u roku od 14 dana

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u Londonu da će Tužilaštvo uložiti žalbu na odluku engleskog suda kojom je danas odbijen zahtev srpskog pravosuđa za izručenje člana nekadašnjeg, ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji. 

"Nismo zadovoljni tom odlukom, koju poštujemo, i uložićemo žalbu", rekao je Vukčević novinarima ispred suda u Londonu. 

Vukčević je najavio da će žalbu na ovu sudsku odluku podneti u roku od 14 dana.

I Zamenik tužioca Srbije za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da će to tužilaštvo uložiti žalbu na odluku engleskog suda kojom je danas odbijen zahtev srpskog pravosuđa za izručenje člana nekadašnjeg, ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji. 

"Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti. Nastojaćemo da dobijemo odgovore na pitanja koja muče porodice više od 60 žrtava", rekao je Vekarić.

Komšić: Bravo za Sud

Član Predsedništva BiH Željko Komšić pozdravio je odluku Suda u Londonu kojom je odbijen zahtev Srbije za ekstradicijom bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića koga Srbija tereti za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu tokom 1992. godine.

"Ganić na putu za Sarajevo"

Član pravnog tima odbrane ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića Damir Arnaut rekao je da je Ganić potpuno slobodan čovjek i da je "na putu za Sarajevo", prenosi portal "Sarajevo.iks".

"Komšić ističe da je reč o ispravnoj odluci Suda, naglašavajući da je velikosrpska politika ovim doživela još jedan poraz, pogotovo što su svi navodi srpske strane odbačeni, a svi navodi odbrane prihvaćeni", piše u saopštenju iz Komšićevog kabineta.

Sud je 14. jula okončao dvonedeljnu raspravu o srpskom zahtevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

Ganić: Otvorimo novo poglavlje u odnosima sa Srbijom

Bivši član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić založio se posle presude britanskog suda, kojom je odbijeno njegovo izručenje Srbiji, za "otvaranje novog poglavlja u odnosima sa Srbijom".

"Proveo sam ovde pet meseci... Jedina osveta koju imam na umu je da se vratim u BiH i radim sa decom, obrazujem ih i pomognem im da postanu lideri. Istovremeno, spremni smo da otvorimo novo poglavlje u odnosima sa Srbijom", rekao je Ganić po izlasku iz sudnice.


Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola, a deset dana kasnije je pušten iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradikciji.

(Arhivski snimak)


Na zahtev tužilaštva za ratne zločine, Viši sud u Beogradu pokrenuo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992.

Rešenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online