Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.07.2018.
00:42
Đ. Barović - Vesti A

Amerikanci štite trovača Porču

Zbog propusta državnog tužilaštva Austrije, 14 osumnjičenih za umrežavanje, pomaganje terorista i regrutovanje boraca Islamske države nedavno je pušteno na slobodu. Svi su bili uhapšeni pre godinu i po, tokom velike racije tajnog naziva Operacija Josta. Međutim, Državno tužilaštvo u Gracu ni posle 17 meseci istrage nije podiglo optužnice, mada je to od njih, u više navrata, tražila viša sudska instanca.

www.mc,rs
Dževad Galijašević

Prema navodima medija, među oslobođenima su Nedžad Balkan iz Tutina, poznatiji kao Ebu Muhamed, kao i, kako se navodi, Austrijanac albanskog porekla Loren K. (19), koji je planirao teroristički napad.

Stručnjak iz oblasti borbe protiv radikalnog islamizma Dževad Galijašević tvrdi za "Vesti" da ovo nije incident, već pravilo po kome austrijske vlasti, uz američki blagoslov, izbegavaju da vode istrage o ljudima koji se sumnjiče da su u dosluhu sa islamskim teroristima, a po pravilu je reč o islamistima s prostora BiH.

- Austrijske vlasti su Ebu Muhameda označile kao ekstremnog imama koji je često viđan sa hafizom Muhamedom Fadilom Porčom, imamom samostalnog džemata u Beču, koga je policija okarakterisala kao glavnog protagonistu vehabizma u Austriji i BiH.

Međutim, Porča ipak nije bio u grupi od 14 uhapšenih austrijskih vehabija i to ni malo slučajno jer čitav niz događaja potvrđuje da Austrija ne sprovodi istrage o umešanosti svojih državljana ili akcijama na svojoj teritoriji. Isto važi i za SAD koju koja da ne zanimaju bezbednosne pretnje islamista poreklom iz BiH - tvrdi Galijašević.

Da bi potkrepio ovu tvrdnju, navodi aktivnosti neformalnog lidera vehabijskog pokreta u Austriji, Muhameda Fadila Porče.

- Porča se dovodio u vezu sa finasiranjem terorizma preko agencije TVRA, zatim sa finansiranjem vehabizma u Evropi, pa pokušajem terorističkog napada na američku ambasadu u Beču 2007, a privođen je i tokom specijalne policijske operacije Palmira 2015. Međutim, tek ovih dana je stavljen na listu nepoželjnih selefija austrijske vlade - kaže Galijašević i dodaje da je sedište džamata Tevhid koje je vodio u Beču i dalje na istom mestu, u Ulici Murlingen gase 61.

Ko je Nedžad Balkan

Među uhapšenima, pa puštenima, apostrofiran je i Nedžad Balkan. Galijašević kaže da je reč o najradikalnijem sledbeniku Ibrahimovog umeta i autor nekoliko knjiga, poreklom iz Tutina.

- Pre odlaska u Tursku, prezivali su se Kučević.

Odatle otac i dva strica dolaze u Beč, tako da službe u Austriji i nisu sigurne gde se rodio radikalni balkanski imam i bivši prvak Nemačke u kik boksu, poznat kao Ebu Muhamed. To naravno ozbiljno dovodi u pitanje metodologiju progona iz zemlje, ali ne utiče na zabranu propovedanja islama u Austriji niti spremnost vlade da zauvek zatvori njegov mesdžid Sahab - ističe Galijašević.

Zataškan napad na ambasadu SAD

Galijašević navodi da ni austrijske ni američke vlasti nikada ozbiljno nisu istražile ni pokušaj napada na ambasadu SAD u Beču, mada je uhapšen napadač i pronađen ruksak pun eksploziva kojim je trebalo da izvrši ovu akciju.

- Odmah je uhapšen Asim Čejvanović, rođen u Brčkom, a u blizini američke ambasade je pronađen ruksak sa dva kilograma eksploziva koji je bacio tokom potere za njim. Špekulacije o razlozima za ovaj napad i dalje su glavna tema u austrijskoj metropoli, ali istraga faktički nije dalje odmakla od početne konstatacije policije da je reč o "psihički nestabilnoj osobi".

Za bezbednosne strukture, kako Austrije, tako i SAD, ništa nije značilo ni to što su u njegovom ruksaku, sem eksplozivne naprave slične granati, punjene ekserima, pronađena i knjiga "Namaz u islamu" čiji je izdavač upravo mesdžid Tevhid, na čijem je čelu neformalni lider vehabijskog pokreta u Austriji i na Balkanu, Muhamed Porča - navodi Galijašević.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online