Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.07.2018.
18:04
Vestionline, Tanjug A

Kakav je položaj Srba u Crnoj Gori?

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu razgovarali su danas sa predstavnicima Konferencije Srba iz regiona, a centralna tema razgovora bio je položaj Srba u Crnoj Gori. Kako je saopštilo skupštinsko Odeljenje za odnose s javnošću, Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, na početku sastanka istakao da su članovi Odbora svesni teškog položaja Srba u Crnoj Gori.

pixabay.com
 

On je, kako se navodi, među problemima istakao onemogućavanje Srba da dobiju status naroda u Crnoj Gori, sprečavanje zapošljavanja Srba u državnim institucijama, ali i privatnom sektoru, tretiranje srpskog jezika kao jezika drugog reda, napadi na imovinu srpske crkve i onemogućavanje slobode kretanja crkvenim dostijanstvenicima, kao i lideru jedine srpske parlamentarne stranke Andriji Mandiću. 

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović naveo je da je u ponedeljak uputio pismo predsedniku Republike Srbije, u kojem je obrazložio da je položaj srpskog naroda na prostoru Crne Gore uslovljen promenom nacionalnog identiteta. 

Kako je naveo, srpski jezik, koji je po podacima sa poslednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, potpuno je preimenovan, a ćirilično pismo, koje je po Ustavu Crne Gore ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog pisma. 

On je dodao da se velika netrpeljivost iskazuje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, koji svakodnevno postaje sve veći.

Takođe je naveo da smišljenom izmenom crnogorskih zakona, koalicija na vlasti, radi na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog jezičkog i verskog identiteta, s posebnim osvrtom na srpske medije. 

Na sastanku je bilo reči i o podršci Vlade Republike Srbije srpskom narodu kroz kupovinu "Srpske kuće", za koju je izdvojeno tri miliona evra, a koja još nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti.   

Članovi Odbora rekli su da će preneti Vladi Republike Srbije poruku i zabrinutost Konferencije Srba iz regiona i da će instrumentima koji su im na raspolaganju podržati Srpski Nacionalni savet u Crnoj Gori. 

Sastanku su prisustvovali i Ljubomir Aleksov i Vera Pejić Sutor, predstavnici Srba iz Mađarske, koji su istakli da u toj zemlji srpska nacionalna zajednica ostvaruje sva prava zagarantovana nacionalnim manjinama. 

Aleksov je naveo da je u proteklih nekoliko godina srpska zajednica u Mađarskoj znatno uznapredovala i da ima svoje kulturne, naučne i verske institucije, a članovi Odbora istakli su da ta srpska zajednica može da koristi kao primer dobre prakse i modela kojim se mogu voditi i Srbi iz zemalja regiona. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online