Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.07.2018.
00:23
J. Arsenović - Vesti A

Crveni karton za Balkan

Balkan je pun talentovanih ljudi, ali se sa ovog podneblja odselilo umeće da se dostojanstveno isprate poraz i pobeda. Vlastita i komšijska.

EPA/Antonio Bat
Navijači u Zagrebu

To nam je potvrdilo u nedelju završeno Svetsko prvenstvo u fudbalu sa kog se reprezentacija Hrvatske vratila kao vicešampion, dok su se u beogradskim kafićima gromoglasno proslavljali golovi Francuske, novog svetskog prvaka.

U nedelju je i Novak Đoković podigao pehar Vimbldona najavljujući veliki povratak u vrh elitnog sporta. I sve bi bilo u slavljeničkom duhu da nije balkanskog poriva da komšiji crkne krava, uz obavezno uplitanje politike u sport i prizivanje bliže i dalje ružne zajedničke istorije. I u tome smo svetski prvaci.

Doček hrvatskih fudbalera trajao je satima. Stotine hiljada ljudi u kockastom i Marko Perković Tompson, pevač koji veliča ustaštvo, a fanove dočekuje zlokobnim pozdravom NDH "Za dom spremni" i slavi ustaške logore Jasenovac i Staru gradišku.

Modrićev faul

Organizator dočeka "kockastih" kaže da Tompson nije bio predviđen, ali se on ipak našao u otvorenom autobusu kojim su se zagrebačkim ulicama vozili reprezentativci. Na kraju je i zapevao na Trgu Bana Jelačića. Pojedini hrvatski mediji navode da se u direktnom televizijskom prenosu mogao čuti i razgovor između pevača i kapitena Luke Modrića, čiji je prvi uslov bio Tompsonov nastup na trgu.

Sa druge strane granice srpski korisnici društvenih mreža lovili su one koji su navijali za susede ili su im na Tviteru slali podršku. Tako su otkrili da je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić lajkovao sliku hrvatskog fudbalera Ivana Rakitića sa Tompsonom.

- Niti sam Tompsona prepoznao na slici, niti me on zanima, niti želim da čujem za njega. Ko me imalo poznaje, zna koliko volim svoju zemlju i svoj narod, a poštujem druge - objašnjavao je Krstajić.

Krstajić prevideo Tompsona

Da li uopšte treba reći da su Krstajić i Rakitić prijatelji, da su zajedno igrali u Šalkeu, odakle datira čuvena priča o odlasku na koncert Mileta Kitića, dok je hrvatski reprezentativac nedavno donirao semafor Radniku iz Bijeljine, klubu u kom je Krstajić direktor.

U balkanskoj šizofreniji najbolje se snašao Novak Đoković, tako da bi od njegovog diplomatskog manira mogla nešto da usvoji i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je na bujne grudi privijala sve aktere finalne utakmice, uključujući i pomoćne sudije. Novak je poručio da sport "briše granice među ljudima i prevazilazi razlike u veri, rasi, nacionalnosti...

- Čestitao bih i Luki Modriću i celoj reprezentaciji na izvanrednom uspehu i veoma je lepo videti kada mala zemlja ostvari tako veliki uspeh, bilo da su to tenis, vaterpolo, košarka - poručio je Novak, postavljajući visoko lestvicu za sve nas koji pežorativno značenje prideva "balkanski" tako često potvrđujemo u praksi.

Granica ljubavi

Zamenik kapitena košarkaške reprezentacije Srbije Milan Mačvan reagovao je na izjavu selektora fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatka Dalića da uspeh na Mondijalu u Rusiji posvećuje "braniteljima domovinskog rata, jer bez njih ne bi bilo ni šahovnice",

Mačvana je na to uputio poruku simpatizerima Hrvatske iz Srbije.

- Bojim se da su mnogi koji su navijali za fudbalsku ili nogometnu reprezentaciju (kako god) ustvari navijali za branitelje i šahovnicu protiv koje nemam ništa, jer sam tamo i rođen). Ali, da bar ne prelazimo neke granice u ljubavi koje su davno postavljene - napisao je Mačvan na Tviteru iznad teksta o Dalićevoj izjavi.

I Novaka nazvali "idiotom"

Normalni ljudski odnosi ne zanimaju deo ostrašćene javnosti u Srbiji i Hrvatskoj. U Srbiji su se posebno istakla dvojica narodnih poslanika: neizbežni lider radikala Vojislav Šešelj, koji je kukao što će morati da navija za Engleze protiv Hrvatske i naprednjak Vladimir Đukanović, koji se ostrvio na sve Srbe koji se usuđuju da navijaju za komšije. Ni Novaka Đokovića, koji je pružio podršku hrvatskoj reprezentaciji, nije štedeo.

"Za Hrvatsku mogu da navijaju samo IDIOTI, Novače, kako te nije sramota", napisao je Đukanović na Tviteru.

Prljava predstava

Tompsonov menadžer Denis Pletikosa tvrdi da je njegov štićenik nastupio na insistiranje i izričiti zahtev igrača i selektora hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatka Dalića..

- Selektor Dalić i kapiten Luka Modrić pozvali su Tompsona i poručili da bi voleli da on nastupa na dočeku i Marko se odazvao - rekao je Pletikosa.

Hrvatski igrači tražili su da im na dočeku u Zagrebu pevaju Prljavo kazalište, Tompson i Mladen Grdović. Navodno, premijer Hrvatske Andrej Plenković pokušao je da spreči nastup pevača kojem je zbog ekstremizma zabranjen nastup u nekim zemljama Evrope poput Švajcarske, Nemačke, Austrije i Slovenije, ali nije uspeo.

Na izričiti zahtev Luke Modrića, najboljeg igrača Mondijala, Tompson je bez muzičke pratnje otpevao pesmu "Geni kameni", u kojoj se pominje "loša 1945. godina" i Hrvati koji su morali da se tada rasele po svetu, a reč je o domobranima i ustašama.

Množe se kao jegulje

Hrvatski pisac i čest kolumnista u srpskim medijima Boris Dežulović dao je slikovit opis srpsko-hrvatskog navijačkog ludila.

"Hrvati na srpske portale i Srbi na hrvatske idu nagonski, bez razmišljanja, poput jegulja u Sargaskom moru. Njima je tu mesto, oni se tu poput tih jegulja množe deljenjem. Njihovo ponašanje tamo, međutim, nije onakvo kakvo bi neupućen netko očekivao: ne idu Hrvati kod Srba, ni Srbi kod Hrvata kako bi najboljim neprijateljima trijumfalno utrljavali u nos svoje pobede ili se naslađivali njihovim porazima.

Za početak, oni idu da vide šta oni drugi misle: Hrvatima dobra igra ili pobeda na prvenstvu malo znači ako ne dobiju overenu potvrdu od Srba. I obrnuto.

To je igra koja se odvija po odavno utvrđenim pravilima. Srbi što veći i ljući to s više poštovanja neumereno hvale Hrvate. Nema pritom nesporazuma i zabluda, Hrvati su i dalje ustaški srbožderi, ali umeju da igraju fudbal i što je najvažnije pokazuju kako se na livadi gine za sveti dres, grb i himnu.

Poruka je, jasno, upućena svojima, srpskim fudbalerima, savezu, narodu i državi. Hrvati onda nadmoćnom kurtoazijom hvale Srbe i njihovu objektivnost, obavezno pritom podsećajući kako je reč o mitološkom kultu reprezentacije, onome dakle što Srbi imaju, recimo, u košarci.

U komentatorsku kafanu obično zalutaju i oni što patetično prizivaju bratstvo i jedinstvo, fantazirajući kako bi imaginarna Jugoslavija bila svetski prvak u fudbalu i u košarci. Tu, jasno, nastaje rusvaj u krčmi, jer na njih onda s grlićima razbijenih boca skaču i gosti i domaćini, i Hrvati i Srbi", napisao je Dežulović.

Još pola veka bede

I dok se Srbi i Hrvati međusobno čašćavaju ko je bolji i ko je lošiji, iz Evrope stižu sumorne prognoze da države zapadnog Balkana ni u narednih pola veka neće dostići evropski standard.
"Zapadni Balkan je od nasilnih konflikta devedesetih godina prevazišao brojne probleme, ali tu se dobre vesti iz ovog regiona završavaju.

On ostaje opterećen čitavim setom isprepletanih problema. Sve ovo ne može da se uzme zdravo za gotovo.

Problemi su u međuvremenu pogoršani, a lokalne elite imaju interes da se nešto promeni - navodi se u dokumentu britanskog Komiteta za spoljne poslove.

Procena Svetske banke još je mračnija, jer najcrnji scenario govori da će narodi na Balkanu standard EU dočekati za - 200 godina.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online