Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
09:03 >> 13:29h
Srna A

Dodik: Opet Srbi ispadoše krivi?!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da sud u Londonu nije bio relevantan da odlučuje da li u Srbiji postoje politički uslovi da se održi suđenje članu ratnog Predsedništva BiH i da li će to biti političko suđenje ili ne.

"Srbija, koja je izvela pred sud i mnoge Srbe da im sudi i presudi za zločine koje su činili na tlu bivše Jugoslavije, sada se odjednom proglašava kao zemlja u kojoj se vode politički motivisani postupci, a BiH je, kao, uzor koji tako lepo cveta i gde će sve jednog dana tako lepo procvetati", naveo je Dodik.


On je sinoć za Radio-televiziju RS rekao da odluka suda u Londonu o neizručenju Ganića pravosuđu Srbije predstavlja realizaciju stereotipa da su srpske žrtve manje važne i da se "Srbi mogu ubijati i za to ne odgovarati".

(arhivski snimci iz dokumentarnog filma "Mjesto zločina")

"Svedoci smo da su mnogi Srbi, kao Biljana Plavšić, odgovarali i za manje što su učinili i zbog toga odležali desetogodišnje kazne, a za Ganića, za koga postoje dokazi da je komandovao napadom na vojnike u Dobrovoljačkoj ulici, ne može se doći do pozicije da se on procesuira i da mu se sudi", izjavio je Dodik.


On je optužio bivše visoke predstavnike u BiH Pedija Ešdauna i Kristijana Švarc-Šilinga, za kojeg je rekao da zajedno sa Ganićem vodi fakultet u Sarajevu, da su čitavo vreme lobirali i uložili sve svoje autoritete da londonski sud oslobodi Ganića.


Britanski sud odbio je juče zahtev Srbije da joj izruči bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića.


Sud je 14. jula okončao dvonedeljnu raspravu o srpskom zahtevu za izručenje Ganića, kada je odbio i zahtev njegove odbrane da mu se ukine kućni pritvor uz polaganje kaucije.

(arhivski snimci iz dokumentarnog filma "Mjesto zločina")


Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 lica iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.
 

Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.
 

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri meseca proveo je u kućnom pritvoru.

Pogledajte šta je lider SDA Sulejman Tihić ispričao u nedavnom intervjuu Tanjugu zašto misli da je u Dobrovoljačkoj 1992. počinjen zločin:

 

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online