Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
18:55
Srna A

Radmanović: Ganić mora odgovarati za ratni zločin

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da sud u Londonu nije odlučivao o krivici osumnjičenog za ratne zločine Ejupa Ganića u vezi slučaja "Dobrovoljačka", da taj proces nije i ne može biti završen i da će Ganić morati da odgovara.

Slučaj Ganić nepotrebno uzburkao region: Nebojša Radmanović

"Ganić je osumnjičen za ratni zločin i moraće da odgovara kad-tad. U Dobrovoljačkoj se desio zločin, nije na meni da prosuđujem ko ga je počinio, ali se on mora do kraja rasčistiti. Posebnu odgovornost sada snosi Tužilaštvo BiH, u koje, istina, nemamo poverenja, jer se do sada nije pokazalo da intenzivno radi na takvim slučajevima, ali u ovom slučaju će morati da završi posao", rekao je Radmanović u intervjuu Srni.

On je poručio da svi koji su osumnjičeni za ratne zločine moraju odgovarati.

Prema njegovim riječima, takozvani slučaj Ganić je potpuno nepotrebno uzburkao čitav region, ocenjujući da je razočaravajuće razmišljanje ljudi prvenstveno u RS, da su britanski sudovi nezavisni i da će oni doneti odgovarajuću presudu o izručenju Ejupa Ganića Srbiji.

"Međutim, pokazalo se, nažalost, da su i oni pod političkim uticajem i to je potpuno razočarenje u RS. Ako tome dodamo da u RS ne veruju u nametnute sudove BiH da će voditi slučaj kako treba, onda se dolazi do zaključka da niko, u stvari, ne sudi onima koji su činili ratne zločine nad Srbima", rekao je Radmanović.

S druge strane, smatra Radmanović, priča o sudu u Londonu i takozvanom slučaju Ganić napravila je političke probleme i unutar BiH i između BiH i Srbije.

"Tu pre svega mislim na izjave mojih kolega u Predsedništvu BiH, koji su protivno našim stavovima o dobrosusedskim odnosima imali teške izjave, koje mogu samo da poremete u ovakvoj situaciji ono što iz Srbije dolazi kao dobronamerno prema BiH", ocenio je on.

Radmanović je kazao da to što je predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić danas primio Ganića ponovo pokazuje njegovo antidejtonsko delovanje, kao i sarajevskog političkog kruga koji hoće da dokaže da su oni imali pravo da ubijaju nevine žrtve.

Reagujući na današnju Ganićevu izjavu da ovakve sporne slučajeve treba da rešavaju međunarodni sudovi, Radmanović je kazao da osumnjičeni ne može određivati ko će njemu suditi.

"Postoje norme u pravosuđu ko sudi. On je sada, odlukom suda iz Londona, pobegao od pravosuđa Srbije i očito da želi da pobegne i od pravosuđa u BiH. Dakle, neće on odlučivati. Na šta bi ličio pravosudni sistem kada bi svaki osumnjičeni odlučivao gde će mu se suditi", stav je Radmanovića.

Radmanović je napomenuo da je izjava Silajdžića da je koristio budžetska sredstva za ovaj slučaj još jedan pokazatelj da on ne priznaje Dejtonski sporazum, da radi šta hoće i da je procenio da mu niko u takvoj situaciji ništa ne može, jer je Dejton rekao da svi koji su osumnjičeni za ratne zločine moraju odgovarati.

Radmanović je istakao da ga posebno zabrinjava što je takozvani slučaj Ganić iskorišćen za međusrpski sukob, navodići kao primer "nepolitičnu izjavu predsednika PDP-a Mladena Ivanića, koji je našao za shodno da priča o Ganiću i pri tom ga napadne".


"Ivanić nema nikakvo moralno pravo da uopšte govori o tom slučaju, jer je on jedan od krivaca što Ganić ima diplomatski pasoš, što nosi određene privilegije. Mislim da on, napadajući druge i to unutar RS, pokušava da sakrije takvo svoje delovanje. No, ima vremena, reći ćemo kakav je rad Ivanića bio u institucijama BiH u proteklih osam godina i koliko je štete nanio RS", poručio je Radmanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online