Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.07.2010.
11:19
Srna A

Ganić hteo da podmiti zaštićenog svedoka

Bivši tužilac Tužilaštva BiH Filip Alkok, koji je vodio slučaj o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici, odao je odbrani Ejupa Ganića u ekstradicionom sudu u Londonu identitet zaštićenog svedoka, kazao je predstavnik MUP-a Republike Srpske Simo Tuševljak

Alkok, koji je bio krunski svedok Ganićeve odbrane, uprkos zakonskoj obavezi da kao međunarodni tužilac mora da čuva tajne, kompletan "predmet Ganić" odneo je sa sobom u Englesku, otkrivši ime svedoka. Odbrana je, kako navodi Tuševljak, odmah kontaktirala tu osobu.

"Pozvali su ga i rekli mu da će mu platiti da promeni izjavu. On je to odbio, a nas je obavestio o tome", rekao je Tuševljak, dodajući da su u julu podneli prijavu Tužilaštvu BiH zbog pritiska tima Ganićeve odbrane na zaštićenog svedoka u "predmetu Ganić".

Malo da se ''podmaže'' suđenje: Ejup Ganić

Ganićeva odbrana preko Alkoka imala je sve bitno iz predmeta "Dobrovoljačka ulica", tvrdi Tuševljak.


"Alkok je već i tada verovatno radio za Ganića. On je kao tužilac Tužilaštva BiH u 'predmetu Dobrovoljačka ulica' sarađivao i sa Tužilaštvom Srbije, uzimao izjave svedoka, a asistenciju mu je pružalo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije", objašnjava Tuševljak.


Prema njegovim rečima, Alkok je radio na "predmetu Dobrovoljačka", uzeo je izjavu od tog zaštićenog svedoka u skladu sa zakonom i u tom razgovoru obećao maksimalnu i apsolutnu zaštitu identiteta.


"Ali identitet svedoka je otkriven istog dana kad je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije priložilo njegovu izjavu sudu u Londonu i to bez generalijskih podataka u toj izjavi. Sve što Tužilaštvo prilaže sudu mora, po anglosaksonskom pravu, dobiti i odbrana. Kada je odbrana dobila taj iskaz, Alkok, koji je bio u timu odbrane Ganića, prepoznao je svedoka i rekao Ganiću o kome se radi", rekao je Tuševljak.


On je rekao da je u julu podneta prijava Tužilaštvu BiH zbog pritiska tima odbrane Ganića na zaštićenog svedoka, "tačno onog dana kad su tog svedoka Ganićevi pozvali na razgovor".


"On (svedok) je došao nama pravo iz kabineta Damira Arnauta, savetnika predsedavajućeg Predsednišstva BiH Harisa Silajdžića i rekao šta se desilo. Mi smo istog momenta reagovali i od njega u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku uzeli izjavu koju smo sa našim službenim izveštajem sutradan dostavili Tužilaštvu BiH", kazao je Tuševljak.

On ističe da se svedok istog dana obratio i Sudu za ratne zločine u Beogradu, gde je takođe bio zaštićeni svedok i tražio zaštitu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online