Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.08.2010.
15:57
Srna A

Plan Z-4 za Srbe prognane iz Hrvatske

Šef Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je status prognanih Srba u Hrvatskoj nakon 15 godina egzodusa moguće rešiti jedino aktiviranjem i primenom plana Z-4 sa početka 1995. godine, kojim je međunarodna zajednica Srbima u Hrvatskoj garantovala "državu u državi".

Savo Štrbac

Štrbac je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Srbi u Hrvatskoj veruju da autori ovaj plan nisu pravili za jednokratnu upotrebu ili za tadašnje čelnike Hrvatske, Republike Srpske Krajine ili SR Jugoslavije.

"Ovaj plan je rađen na osnovu optimalnih istorijskih i tadašnjih okolnosti i činjenica, kako bi se u buduće za sva vremena na najbolji mogući način rešili dugi istorijski sporovi između hrvatskog i srpskog naroda na prostoru Hrvatske i izbegli krvavi ratni sukobi", istakao je šef "Veritasa".

Štrbac je rekao da odluka Međunarodnog suda pravde od 22. jula o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta posredno potvrđuje legalitet i legimitet akata koje su Srbi iz Hrvatske početkom devedesetih godina doneli o razdruživanju sa Hrvatskom i proglašavanju nezavisne države, jer su imali status konstitutivnog naroda.

Šta je Z-4 predviđao

 

 

Plan je uključivao sledeće aspekte autonomije za Srbe:


• potpunu monetarnu nezavisnost, koja bi uključivala fiskalnu politiku i zasebnu monetu;

• Krajina bi bila zona slobodne trgovine bez carina, čime bi se ohrabrio ekonomski rast;

• elementi državnosti bi uključivali grb, zastavu, himnu i policiju;

• 11 opština u kojima su Srbi imali većinu prema poslednjem jugoslovenskom popisu iz 1981. godine imale bi poseban status i činile bi ''Srpsku Krajinu“;

• Istočna Slavonija, Zapadni Srem i Baranja ne bi bili uključeni u autonomnu Krajinu, ali bi imali odvojene procese reintegracije uz prisustvo međunarodnih mirovnih snaga;

• Ustav i zakoni Republike Hrvatske bi važili na teritoriji Krajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Krajine;
• Krajina bi imala izbore za predsednika Krajine;
• Krajina bi bila demilitarizovana a hrvatska vojska bi mogla ući samo na poziv predsednika Krajine;
• Ni jedan zvaničnik Krajine ne bi bio odgovoran niti jednom zvaničniku Hrvatske.

On je rekao da prognani i raseljeni Srbi iz Hrvatske po belom svetu očekuju značajniju pomoć međunarodne zajednice na rešavanju njihovih pitanja, posebno statusa, jer bi se jedino tako donekle ispravila velika istorijska i ljudska nepravda kojoj je i sama kumovala prema Srbima iz Hrvatske.

Štrbac je izrazio očekivanje da će Haški tribunal do kraja ove godine izreći osuđujuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladene Markaču i Ivanu Čermaku za zločine počinjene nad Srbima u vojnoj operaciji "Oluja" 1995.godine.

"Nema nikakve sumnje da će presuda koju će doneti Tribunal imati veliki značaj za Hrvatsku i za Srbe iz Hrvatske", naglasio je Štrbac, dodajući da kvantitet i kvalitet dokaza izvedenih u toku glavnog pretresa od Tužilaštva i Sudskog veća učvršćuje optimizam krajiških Srba da će presuda biti osuđujuća.

Štrbac je rekao da Hrvatska i dalje bez valjanog razloga izbegava ekshumacije poznatih mesta ukopa najmanje 438 posmrtnih ostataka Srba uglavnom pod oznakom "nepoznat" i identifikacije 268 ekshumiranih posmrtnih ostataka.

Govoreći o 15 godina od stradanja Srba u operaciji "Oluja" u Krajini, Štrbac je rekao da se na evidenciji "Veritasa" nalaze imena 1.922 poginulih i nestalih Srba u ovoj akciji i posle, od čega 1.192 civila ili 62 odsto od kojih je polovina bila starija od 60 godina.

Štrbac je naveo da se među žrtvama "Oluje" nalazi i 19 lica do 18 godina starosti, dodajući da je od ukupnog broja žrtava do kraja avgusta ubijeno 1.764 lica ili u proseku po 68 dnevno.

On je dodao da je od ukupnog broja žrtava do sada rešena sudbina 894 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 1.028 lica, od čega 669 civila među kojima 342 žene.
 

Utorak 03.08.2010. 22:29
Taj plan z-4 je bija zivotna prilika za Srbe, sad o njemu mogu sanjat, zahvalit se mozete "idolima" poput Martica, Seselja itd. koji i pred samu "Oluju" nisu tili ni cut o tom planu, hvala im za to. Isto tako ne mogu shvatit redakciju koja dopusta da komentare salju s ustaskim "U"?! Pristani stim cnit Hrvate. Sad je vrime da se gleda u bolju buducnost, niko nista ne triba zaboravit, al onaj ko moze nek oprosti, bolje za njega, njegovu dicu i za sve. Sad mozemo pokazat, kad nismo mogli bit istinski prijatelji u jednoj drzavi, da mozemo sad bit bar dobri susijedi i povratnicima osigurat povratak isigurnost, al moraju zaboravit z-4 il neku vrstu rsk.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online