Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.08.2010.
10:53
Srna A

Hrvatska: Povratnicima prećeno klanjem

Više od 50 hrvatskih demobilisanih boraca koji su se vraćali sa proslave 15 godina od akcije hrvatske vojske "Oluja" napalo je desetak srpskih povratnika u mestu Donja Suvaja kod Zadra.

Povratnik u srpsko selo Donja Suvaja kod Zadra Rade Đukić potvrdio je da je grupa od 50 demobilisanih hrvatskih boraca došla u koloni od 20 automobila kod srpskog kafića "Monako" u kojem su sedeli Srbi, nakon čega su ih fizički i verbalno napali uzvikujući "ubij četnike", "klaćemo vas opet", "idite u Srbiju, ovo je Hrvatska" i slično, javila je "BN televizija".

"Pri tome su rušili stolove i piće, gađali nas stolicama i lakše povredili jednog gosta, a sve je stalo kada je naišla patrola policije. Sramotno je da nakon 15 godina od zločinačke akcije `Oluja` Srbi nemaju mira u Hrvatskoj te se sve više svakim danom osećaju nesigurnim za vlastiti život. To je hrvatska demokratija", rekao je Đukić.

Đukić je povratnik u selo Donja Suvaja u kojem su 1941. godine ustaški zločinci poklali 266 Srba, mahom djece i žena, zbog čega ih je strah da se istorija ne bi opet ponovila.

"Apelujemo na sve ljude dobre volje da svojim uticajem sprečavaju ovakve vandalske činove. U protivnom moraćemo ponovo da napustimo svoja ognjišta, što je verovatno i cilj vlade Hrvatske", rekao je Đukić.

Hrvatska policija potvrdila je jučerašnji incident navodeći da je istraga u toku i da je "zbog svađe u prostorije policije privedeno više osoba radi provođenja istrage".

Za sada ovaj događaj nije zainteresovao hrvatske medije, niti državne institucije u ovoj zemlji.

Srbi povratnici na području Srba navode da su poslednja obećanja Hrvatske data srpskom predsedniku Borisu Tadiću čista laž i da, kako navode, i ono malo Srba što se vratilo u Hrvatsku živi u potpunom strahu.

Srbi povratnici navode da noćima ne spavaju i da se ne osećaju bezbednim. Kako navode, poslednji put pozivaju srpske političare, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, da ih zaštite jer će u protivnom ponovo doći do ponovnog egzodusa i ono malo Srba što se vratilo u Hrvatsku.

POVEZANE VESTI

Petak 06.08.2010. 12:42
To je ustaska drzava,drzava genocidnog naroda,drzava genetski bolesnog naroda !
Petak 06.08.2010. 15:02
Incident je isprovocirao gost kafica, koji je koloni vozila pokaza tri prsta pa onda onaj srednji, a kolona se vracala iz mjesta di su polozili vijenac za poginulog suborca. Al tako je ipak zanimljivije, kad se napise da je kolona iz cista mira stala da pravi probleme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online