Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.08.2010.
16:24
Globus A

Kako je Englez napravio Jugosferu

Tim Džudah, ugledni britanski novinar, rešio je da objasni pojam "Jugosfera" koji je prvi put upotrebio pre godinu dana u svom članku u magazinu "Ekonomist“ i koji otad ne prestaje da uznemirava političke duhove u Hrvatskoj. Od kada se pojavila Jugosfera se neprestano provlači kroz naslove različitih analitičkih tekstova, komentara, kolumni u hrvatskoj štampi."Jugosfera, ime nam se ne dopada, ali radi posao“, "Posle Jugoslavija došla je Jugosfera“, "Jugoslavija je mrtva, živela Jugosfera“, "Jugosfera do nesvrstanih“, "Jugosfera bi na godinu mogla doneti 50 miliona evra“ samo su neki od njih.

"Pre godinu dana napisao sam članak za ’Ekonomist’ u kojem sam upotrebio izraz ’Jugosfera’. Tad sam proguglao reč i pojavilo se devet referenci, ali ni jedna od njih nije značila ono što sam ja njome hteo da kažem.

Ako danas guglujete reč ’Jugosfera’ ili ’Yugosphere’, otvara se oko 32.500 referenci. Postoje stranice na Fejsbuku i na Wikipediji, a reč je ušla u svakodnevnu komunikaciju i ljudi se njome služe kao da je uvek postojala. Nagonski razumu šta znači. Da li je to čudno, ili?

Ovo je, dakle, priča o Jugosferi...

Jednostavna ideja. Ali prvo pogledajmo onaj komentar s početka teksta. U 5 i 36 ujutru 29. jula neko ko se predstavlja kao Met Damnika dao je sebi truda i vremena da to napiše ispod internet verzije članka koji sam te nedelje objavio u ’Ekonomistu’. Jednom davno jedan engleski kralj, Viking po imenu Kanut, je hteo dvorjanima da pokaže kako mu je moć ograničena i kako, ma što on govorio, postoje stvari koje ne može da uradi niti promeni. Kralj je seo na presto na plaži i naredio plimi da se ne digne. Naravno, ubrzo mu je voda zapljuskivala noge. Predlažem da vodu zamenite jugosferičnim činjenicama i shvatićete šta želim da kažem.

Iza Jugosfere se ne krije nikakva komplikovana ideja. Jednostavno mi je trebala reč kojom bih opisao odnose između naroda i država bivše Jugoslavije. Bila je to reč izmišljena da opiše ono što je ljudima zajedničko, ono čime su se ljudi, i njihove zemlje, ranije zajedno služili i zajedno radili. Delom je to zajednička kultura, većinom zajednički jezik (da, znate što mislim), nešto od toga je biznis, a mnogo toga su zaista dosadne stvari.

Uzmimo samo poslednja dva meseca. Evo nekoliko primera koje bih nazvao jugosferičnim: najava da se uspostavlja nova zajednička železnička firma Srba, Hrvata i Slovenaca. Sastanak u Sarajevu na kojem su se susreli predstavnici lutrija iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne, Kosova i Makedonije da razmotre pokretanje zajedničke lutrije na kojoj bi glavni dobitak iznosio i do 20 miliona evra.

Sporazum o vojnoj saradnji između Srbije i Hrvatske. Rasprava o preuređenju jugoslovenske fudbalske lige, naravno, pod drugim imenom. Ideja o zajedničkoj kandidaturi Srbije, Hrvatske i Bosne za domaćine Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. Potpisivanje ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske, a slede i ugovori s Bosnom i Crnom Gorom. Najava otvaranja Regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala, na osnovu ugovora o policijskoj saradnji prvo između Srbije i Hrvatske, ali otvorenog i za uključivanje ostalih zemalja regiona".

Džudah zaključuje da Hrvati, a mogli bismo reći i ostali bivši Jugosloveni, već godinama žive u Juosferi, a da toga nisu ni svesni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online