Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.08.2010.
17:46
Srna A

Galijašević: Institut za nestala lica BiH pun vehabija

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je Srni da je Institut za nestala lica BiH, a pre svega predsedavajući Kolegijuma direktora Amor Mašović oko sebe napravio vehabijski štab u kojem se nalaze bivši obaveštajci AID-a zaposleni u ovom institutu po ugovoru o delu.

Vehabije uklanjaju tragove izvršenja zločina nad Srbima: Dževad Galijašević

Galijašević je upozorio da su Institut za nestala lica BiH, a posebno Mašević "u funkciji bošnjačke politike i bošnjačkih obaveštajnih službi koje direktno vrše socijalno zbrinjavanje vehabija, a koji potom postaju oči i uši AID-a".

Prema njegovim rečima, utvrđeno je da je na pojedinim područjima primetan angažman pojedinih pristalica vehabijskog pokreta na uklanjanju tragova izvršenja zločina nad Srbima, a to je, kako je rekao, posebno vidljivo na područja Ozrena, Zavidovića i Vozuće, odnosno Kamenice.

On je dodao da takvih indicija ima i na drugim područjima kao što su na primer područja oko Prijedora i Podrinja.

U te svrhe, kaže on, naročito se koriste bivši obavještajci AID-a koji su ostali bez posla, te oni uz Mašovićevu pomoć sa Institutom sklapaju ugovore o radu kao agenti na terenu, koji se brinu i sprečavaju pronalazak određenih srpskih grobnica koje treba ekshumirati.

"Istovremeno, angažovane vehabije na području Republike Srpske tragaju za grobnicama u kojima se nalaze isključivo Bošnjaci i za taj posao su dobro plaćeni", tvrdi Galijašević.

Glavni finansijeri vehabija koji su kod Mašovića zaposleni po ugovoru o delu, kaže Galijašević, su institucije BiH, odnosno budžet BiH, i određeni međunarodni faktori.

"Amor Mašović za svoje ciljeve koristi i lokalno stanovništvo, odnosno povratnike, koje, kroz socijalno zbrinjavanje, obavezuje da pišu izveštaje sa terena, zapažanja gde su šta videli, primetili, dok određene bošnjačke strukture vrše obradu tih izveštaja sa terena", rekao je Galijašević, dodavši da je to sve u funkciji obaveštajnog podzemlja u Sarajevu.

Izvor blizak Tužilaštvu BiH potvrdio je ranije Srni da je Mašović angažovao pripadnike vehabijskog pokreta na ekshumaciji žrtava u regionu Perućca kod Višegrada.


Prema istom izvoru, pripadnici vehabijskog pokreta su u sredu, 18. avgusta sakupljali posmrtne ostatke i odeću žrtava proteklog rata.


"Ono što je građane Višegrada uznemirilo je činjenica da je Mašović kao predstavnik Instituta za nestala lica BiH prihvatio da vehabije kao dobrovoljci traže posmrtne ostatke", rekao je taj izvor.


Bilo je najavljeno da će predstavnici Instituta koji vrše ekshumacije u Perućcu pronaći oko 100 posmrtnih ostataka, a prema saznanjima Srne, predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica konstatovali su, posle sastavljanja tela da su pronađene četiri žrtve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online