Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 09.09.2010.
12:45 >> 13:43h
Srna A

BiH ipak glasa o Rezoluciji o Kosmetu?!

U Sarajevu je u toku usaglašavanje stavova trojice članova Predsedništva BiH o načinu glasanja BiH o rezoluciji Srbije i Evropske unije o Kosmetu, koja će večeras biti razmatrana na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. Banjalučke "Nezavisne novine" objavile su danas da ambasador BiH u Misiji UN u Njujorku nema instrukciju na osnovu koje bi mogao da glasa o toj rezoluciji jer Predsedništvo BiH nije usaglasilo stav u vezi sa tim.

Još bez dogovora oko nastupa u Generalnoj skupštini UN: Haris Silajdžić, Nikola Radmanović i Željko Komšić
 

"S obzirom da je došlo do promene situacije nakon što je Srbija usaglasila tekst rezolucije sa Evropskom unijom, koja je po ovom pitanju jedinstvena, ojačan je stav srpskog člana Predsedništva Nebojše Radmanovića da BiH treba da podrži tekst rezolucije", izjavio je Srni Radmanovićev savetnik Danilo Petrović.

Do 13 sati stav BiH još nije bio usaglašen, a rok za postizanje dogovora ističe u 16 časova.

Petrović je za "Nezavisne novine" rekao da bi glasanje ambasadora BiH o rezoluciji o Kosmetu predstavljalo kršenje Ustava BiH.


On je podsetio da na prošloj sednici Predsedništva BiH nije prihvaćen zahtev člana iz RS Radmanovića da se na dnevni red uvrsti izjašnjavanje BiH o rezoluciji Srbije u Generalanoj skupštini UN, tako da nije zauzet stav, niti je Predsedništvo, koje je po Ustavu nadležno za spoljnu politku, donelo odluku na osnovu koje ambasador može da glasa.

Na Generalnoj skupštini UN predlog rezolucije o Kosmetu, koji su usaglasile Srbija i EU, predstaviće šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Rezolucija je rezultat dogovora Srbije, 22 države EU koje su priznale i pet država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosmeta.

Predsednik Srbije Boris Tadić je rekao ranije da rezolucija ni na koji način ne sadrži priznanje nezavisnosti Kosmeta. U novoj rezoluciji nema, za neke evropske partnere sporne rečenice, da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.

Izostavljena je i formulacija da se dijalogom reše sva otvorena pitanja, a umesto toga, izmenjena rezolucija pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između Beograda i Prištine.


Srbija je Generalnoj skupštini UN dostavila rezoluciju o Kosmetu nakon što se Međunarodni sud pravde u Hagu odredio povodom deklaracije o nezavisnosti Kosova, te utvrdio da ona nije suprotna međunarodnom pravu.


BiH, koja nije priznala Kosmet, nema usaglašen stav o rezoluciji, koja bi se danas mogla naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN i na koju se mogu ulagati i amandmani do trenutka glasanja.

Predsednik Srbije Boris Tadić i šef evropske diplomatije Ketrin Ešton usaglasili su stavove da se u Rezoluciji, koja će biti razmatrana na sednici Generalne skupštine UN, navede da sever Kosmeta ima poseban status, da srpski manastiri imaju eksteritorijalnost i da se započne sa pregovorima o tehničkim pitanjima, javlja Srna.

Četvrtak 09.09.2010. 13:17
@halid-invalid
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online