Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.09.2010.
16:38
Tanjug A

Đukanović "dogovorio" Sandžak kao prekograničnu regiju

Crnogorski premijer Milo Đukanović je još pre četiri godine prihvatio uslov Bošnjačke stranke (BS) o Sandžaku kao prekograničnoj regiji kako bi za uzvrat BS podržala nezavisnost Crne Gore, tvrdi potpredsednik te stranke Hazbija Kalač, pišu podgoričke "Vijesti.

Prekogranična regija znači autonomiju u obe zemlje i jednu zajedničku instituciju 

Kalač kaže da je to bio "ključni razlog i garancija" Bošnjacima iz Sandžaka da je suverena Crna Gora moguća, a da se istovremeno sačuva Sandžak. "Bez Sanžaka, Bošnjaci nikada ne bi podržali suverenu Crnu Goru, a bez toga ona danas ne bi bila to što jeste", kazao je Kalac, navodi list.


"Vijesti" podsećaju da je Kalač prvi crnogorski političar koji je javno i eksplicitno podržavao ideju o prekograničnoj saradnji Sandžaka koju zastupa glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Prema rečima Kalača, prekogranična regija "svakako podorazumeva autonomiju dela Sandžaka u Crnoj Gori i autonomiju srbijanskog dela Sandžaka na osnovu međudržavnog sporazuma Crne Gore i Srbije, sa najmanje jednom zajedničkom institucijom tipa veća".


Kalač je rekao da su "DPS i njen predsednik Milo Đukanović pre četiri godine prihvatili uslov Bošnjačke stranke i da su, prema potpisanom sporazumu, obavezni da podrže Sandžak kao prekograničnu regiju".

"Po pitanju Sandžaka oslonjeni smo na državu Crnu Goru, na njen demokratski kapacitet, jer smo kao narod doprineli njenom stvaranju. Prirodno je da, kao kooperativni faktor stabilnosti Crne Gore, očekujemo da se pitanje Sandžaka kao prekogranične regije rešava uz podršku Crne Gore u demokratskom ambijentu", rekao je Kalač.

On tvrdi da zato iz BS, koja participira u vlasti, nisu mogli da se čuju stavovi da je Sandžak zakasnela ideja ili "ispričana priča" i da su se Bošnjaci o teritorijalnoj državnosti izjasnili na referendumu o nezavisnosti Crne Gore. O autonomiji Sandžaka kao "ispričanoj priči" i zakasneloj ideji, izjasnili su se, međutim, Bošnjaci iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). 

"Zadovoljni smo što je neko iz srbijanskog dela Sandžaka 'legao' na našu priču. Priču o Sandžaku kao prekograničnoj regiji mi imamo kao jedan od osnovnih političkih ciljeva. Od te priče nikada nismo i nećemo odustati. Ona je utemeljena u svim našim dokumentima i predstavlja osnovno političko ishodište bez kojeg bi Bošnjačka stranka bila besmislena kao politički projekat", rekao je Kalač.

"Sandžak kao prekogranična regija je neminovnost, to je osnovni politički mehanizam stabilnosti Balkana. Toga smo duboko svesni i na tome gradimo našu politiku", istakao je Kalač.

On je rekao da je BS, svrstavanjem u suverenistički blok 2006. godine u Crnoj Gori, svom narodu poslala preciznu i jasnu poruku u kojoj je podržala nezavisnu Crnu Goru sa Sandžakom kao prekograničnom regijom.

Potpredsednik stranke, na čijem čelu je ministar bez portfelja Husović, smatra da će se za Sandžak izjasniti svaki slobodan stanovnik te oblasti, jer je to, kako je rekao, oblast koja spaja dve države i u interesu je svih građana, bez obzira kojem narodu pripadaju, ali i u interesu država Crne Gore i Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online