Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.09.2010.
11:37 >> 12:09h
Vestionline A

"Kapetan Dragan me je silovao šest, sedam puta"

Dok Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan čeka odluku australijskog ministra unutrašnjih poslova, koja će konačno rešiti da li će Kep po odluci suda zbog optužbi za ratne zločine biti izručen Hrvatskoj, na australijskoj televiziji ABC u udarnom terminu pojavila se ispovest Džemile Subašić koja pred kamerama ispoveda kako ju je Kapetan Dragan danima silovao.

Džemila Subašić na australijskoj televiziji

"Nema dana, nema noći ni jutra, nema trenutka kada ne razmišljam o tome", rekla je u ispovesti za australijsku televiziju ABC Džemila Subašić, optužujući Kapetana Dragana za silovanje žena u istočnoj Bosni.

Iako ga Hrvatska tereti za ratne zločine nad zarobljenicima ovo je prvi put od kada je Kapetan Dragan poznat javnosti da se pominje njegova umešanost u silovanje žena, i to pred samo donošenje konačne odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Džemila Subašić, međutim, tvrdi da ju je u julu 1992. godine, pošto su je zarobili Kapetanovi vojnici, Vasiljković silovao  6-7 puta tokom nekoliko dana zatočeništva u hotelu Vidikovac u Diviču kod Zvornika.

U polučasovnom svedočenju ona je ispričala da je iz hotela videla "leševe ljudi pobijenih u podrumu kako plutaju Drinom". Ispričala je i kako je četvrtu noć od njenog zarobljavanja "videla Dragana Vasiljkovića kako sav u krvi i s nožem u ruci urla da će ih sve pobiti i da niko neće ostati živ".

Na filmu TV ABC ispovest Džemile Subašić počinje od 19. minuta

"Kazala sam mu, molim te nemoj me silovati. Ubij me, ali ne diraj me. Rekla sam mu da sam već silovana u Liplju, ali kazao mi je da gde može jedan Srbin, mogu svi Srbi", ispričala je Džemila.

Supruga Kapetana Dragana Nada Lukić je na ove, prvi put iznesene, optužbe odgovorila rečima : "Zašto bi Dragan ikoga silovao, pa on je mogao imati sve najlepše žene u Srbiji". Njeno mišljenje deli i srpska princeza Linda Karađorđević, koja je takođe stala u Kepovu odbranu.

Hrvatski zarobljenici: Ispred Kapetana niko nije smeo da nas tuče

 

 

Legenda kaže da su Kapetana čivale "verne ribe knindžuše koje bi život dale za njega, a kamoli njemu"

 

Hrvatski list "Vjesnik" je još 1991. objavio reportažu o razmeni zarobljenika između Knina i Hrvatske, u kojoj se navode izjave razmenjenih hrvatskih vojnika i policajaca (njih 52) koji su bili zatvoreni u kninskoj tvrđavi. Svi su se žalili na maltretiranja i mučenja, neljudski tretman i isticali glavne aktere, ali kao mučitelja nigde nisu naveli Kapetana Dragana. Za njega su pričali da je bio korektan i da je uživao gledajući filmove o Vijetnamu. 
"Zarobljenici pamte i kapetana Dragana za kojega kažu da je posebno uživao gledajući video-kasete o vijetnamskom ratu. Za njega pronalaze lepe reči, jer ih u njegovom prisustvu niko nije smeo tući, a nekoliko puta čak ih je ponudio pivom i cigaretama", pisalo je u hrvatskom tekstu. 

Među glasovima koji u Hrvatskoj osporavaju optužbe na račun Kapetana Drgana nalaze se i argumenti da zločini koji mu se pripisuju, kao što je i novoosvanula priča o silovanju, nisu svojstveni njegovoj ličnosti.

Kapetan Dragan je uhapšen u Sidneju na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Hrvatska. Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku ga tereti da je kao zapovednik paravojnih snaga postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je u julu i avgustu 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. 

Austraijski sud je doneo odluku da ga izruči Hrvatskoj kako bi mu sudila za ratne zločine iako je on pokušao da dokaže da tamo ne bi imao fer već političko suđenje. Kapetan je posle odluke suda pobegao, a nakon višemesečnog skrivanja je uhapšen. Sada čeka da australijski ministar potvrdi ili odbije sudsku odluku o izručenju. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.10.2010. 16:03
Pazi molim te, sjetila se nakon 20 god. da je silovana!? Zasto se ne sjeti prije godinu dana, prije nego sto je kapetan zadnji put pobjegao?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online