Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.10.2010.
17:52
Vestionline A

Karadžiću loše, prekinuto suđenje

Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom prekinuto je danas zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog.

Predsedavajući sudija O-Gon Kvon odlučio je da, posle skoro tri sata zasedanja, prekine sednicu pošto je odbrana upozorila da se Karadžić ne oseća dobro i da je pod dejstvom lekova. Sudija je najpre predložio da se optuženi povuče, a da ga na današnjoj sednici zastupa pravni savetnik, ali je Karadžić to odbio i rekao da veruje da će moći da izdrži pošto su to što oseća, "ostaci prehlade".

Nije se osećao dobro: Radovan Karadžić
 


Zasedanje je prekinuto po završetku ispitivanja balističkog stručnjaka Mirze Sabljice, koji je izjavio da je na mestu eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale sproveo standardnu istragu i utvrdio pravac doleta projektila, ali da nije odredio upadni ugao, već da su to uradili drugi timovi.


U eksploziji granate na pijaci Markale 5. februara 1994. poginulo je 67 ljudi, a za taj napad je optužena Vojska Republike Srpske. Sabljica, svedok optužbe, rekao je da je na mesto incidenta stigao par sati posle napada i da je zatekao sve kao što je bilo u trenutku pada granate, osim što su bila odnesena tela žrtava.


Njegova ekipa je locirala krater gde je pao projektil, kalibra 120 milimetara, i posle čišćenja površinskog sloja asfalta locirala je stabilizator, zabijen devet centimetara u asfalt, ali ga, po nalogu suda, nije dirala do dolaska UNPROFOR-a, čiji ga je pripadnik izvadio.


Sabljica je naveo da, koliko se seća, upadni ugao nije određen, a pravac doleta bio je 18 stepeni od severa ka severoistoku, s tolerancijom od plus-minus pet stepeni. Granata je, prema njegovim rečima, eksplodirala u dodiru sa asfaltom. Svedok je naglasio da njegov tim nije utvrđivao odakle je doletela granata, već da su to kasnije radile druge ekipe pošto je istraga nastavljena narednih dana i dodao da on, osim prvog dana, nije bio na terenu jer je završio svoj deo posla.


Sabljica je rekao da je drugo istraživanje predvodio sudski veštak Berko Zečević, profesor na mašinskom fakultetu, i da su je istragu sprovela i međunarodna ekipa, i napomenuo je da su mnogi nalazi ovih istraga bili identični.


On je kazao i da forenzičari nisu obavili posao na licu mesta, već naknadno, u bolnici.
Na Karadžićevo pitanje zbog čega je isključen iz daljeg rada na terenu, Sabljica je rekao da ne zna, da nije nikad nikog pitao za to i da je njegova ekipa prvog dana završila svoj zadatak.Sabljica, koji je radio kao balističar u Centru službi bezbednosti u Sarajevu, svedočio je pod svojim imenom i prezimenom, ali sa zaštićenim likom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online