Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.10.2010.
18:34
Srna A

"Nismo utvrdili ko je granatirao Markale"

Holandski general Adrianus van Bal izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da na osnovu dobijenih rezultata i urađenog izvještaja nije utvrdio da li je granata na pijacu Markale u Sarajevu 1994. godine ispaljenja sa srpske ili sa muslimanske strane.

Van Bal je potvrdio da je sa nekadašnjim komandantom UNPROFOR-a, britanskim generalom Majklom Rouzom, razgovarao o incidentu na Markalama od februara 1994, te sa onima koji su obavili istragu, i da na osnovu dobijenih rezultata nije moglo da se utvrdi koja je strana odgovorna za ispaljivanje granate na pijacu.

Drži se činjenica: General Van Bal


"Ono što sam saznao, jeste da izveštaj nije utvrdio da li je granata ispaljenja sa srpske ili sa muslimanske strane i ne bih ulazio u to kakve su bile namere bilo koje strane", rekao je Van Bal, koji je od februara do septembra 1994. godine bio načelnik štaba komande UNPROFOR-a u BiH.

NATO granatirao samo Srbe

 

U unakrsnom ispitivanju Karadžić je podsetio svedoka da ga je komanda Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) obaveštavala da "prekid vatre ne poštuju muslimanski ekstremisti", na šta je Van Bal rekao da se "stalno ponavljalo da je jedna ili druga strana obaveštavala da ona druga strana ne poštuje primirje".


Karadžić je ukazao da je zbog kršenja primirja bila sankcionisana samo srpska strana. Na konstataciju da "NATO nikada nije kaznio muslimansku stranu" Van Bal je odgovorio da su, dok je on bio u BiH, vazdušni udari bili izvođeni samo na srpske ciljeve.

Karadžić je svedoka pitao da li vidi obrazac ponašanja muslimana u prilog okrivljavanja Srba, na šta je van Bal uzvratio da bi "želeo da se drži činjenica".

Van Bal je rekao da je po njegovom dolasku na područje misije UN u februaru 1994. došlo do smanjena vatre i broja eksplozija, ali da je i dalje bilo incidenata, naročito u sektoru Sarajevo.

Sudsko veće je od svedoka tražilo da mu dostavi svoje beleške iz vremena kada je bio u Sarajevu, naročito sa sastanka sa generalom Manojlom Milovanovićem.

Odbrana je tražila da Van Bal naknadno bude unakrsno ispitan u vezi sa delom njegovog iskaza o događajima u Srebrenici.

Van Bal je, po povratku u Holandiju, bio zadužen za pozadinsku podršku holandskim snagama u zaštićenoj zoni Srebrenica u koju su snage VRS ušle u julu 1995. Van Bal je bio na čelu Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NIOD), koji je objavio izveštaj o događajima u Srebrenici, posle čega je tadašnja vlada Holandije podnijela ostavku.

Napadi samo sa srpskih položaja

Tužilaštvo je kao svog novog svedoka izvelo Dragana Miokovića, kome je odobrena zaštitna mera iskrivljenja lika, dok su se sudije složile sa zahtevom odbrane da mu se ukine pseudonim. Mioković je, kao vođa tima istražilaca za Centar službi bezbednosti učestovao u istragama snajperskih i artiljerijskih incidenata u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Svedok, po nacionalnosti Srbin, rekao je da je za sve vreme opsade Sarajeva radio za MUP RBiH, gde su većinom radili Bošnjaci muslimani, ali je bilo i Srba i Hrvata.

"Nijednom prilikom tim nije imao sumnje da su snajperski metak ili granata ispaljeni sa bilo koje strane osim sa položaja koje je držala VRS", izjavio je Mioković i precizirao da je 50-ak puta predvodio tim istražitelja povodom snajperskih incidenata i "ne manje od stotinu incidenata granatiranja".

Karadžić je od svedoka tražio da navede primere masovnih ubistava civila u Sarajevu, insistirajući da on osporava da je ubijeno između 10.000 i 11.000 Sarajlija.

Svedok je kao veće incidente nabrojao granatiranje pijace Markale u dva navrata, incident u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" i u Ulici Vase Miskina, ali nije znao da kaže broj žrtava. Svedok je sugerisao da optuženi o tim detaljima ispita statističara.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će Karadžić nastaviti da ukakrsno ispituje Miokovića.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.10.2010. 18:49
"uradi "sam. kao su uradili steta sto nije bilo vise lutaka.
Četvrtak 28.10.2010. 23:06
A dali je mozda u medjuvremenu utvrdjen bar datum kada ce svi ovi lesinari da kazu istinu o svemu tome?! Kao i o cijelom tom projektu "Rasturanje Jugoslavije"!!! Tada bi mogli sa Kradzicem, Seseljom i ostalim Srpskim zatvorenicima Seveningena da zamijenu mjesta u Haagu! Srbi su im vec dobro zagrijali stolice!!! Djubrad bjelosvjetska!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online