Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.11.2010.
15:27
Tanjug A

Montgomeri: Raspad BiH je neizbežan

Bivši američki diplomata Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador u Hrvatskoj i u Srbiji, smatra da je neizbežan raspad Bosne i Hercegovine (BiH), a ta njegova izjava je izazvala buru reagovanja, kako su preneli mediji u regionu.

Izazvao burna reagovanja: Vilijam Montgomeri
 

Montgomeri je, gostujući ovog vikenda u programu komercijalne sarajevske televizije TV 1, rekao da je BiH, čak i 15 godina nakon rata, problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije rešen i da je stoga realno razmišljati o njenoj podeli.

"Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše, a jedno od mogućih rešenja je otcepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je Montgomeri, kako je citirala hrvatska agencija Hina.

Montgomeri je posebno pozvao Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi", rekavši da je to nužno i zbog činjenice da većina Srba i Hrvata ne oseća BiH kao svoju zemlju i u njoj ne žele živeti, piše Hina.

Montgomerijeva izjava je izazvala i reagovanja, pa je tako američka ambasada u BiH u saopštenju naglasila da ovaj bivši američki diplomata ne govori u ime vlade SAD.

"Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromenjena. SAD u celini podupiru suverenitet i teritorijalni integritet BiH", stoji u saopštenju.

Na sličan način je reagovala i Kancelarija Visokog predstavnika za BiH (OHR) naglasivši u saopštejju da je podela BiH nemoguća. Stranka demokratske akcije (SDA) je ocenila da je Montgomeri jedan od bivših diplomata koji daju neodgovorne izjave.

Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić smatra da je Montgomerijeva izjava u kontekstu lobističkog delovanja jer je taj bivši američki diplomata "zagovornik velikohrvatskog privatizacijskog lobija", citirala je Hina.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.11.2010. 15:42
jednom u sluzbi nikada iz sluzbe a uvek za ameriku i njene i svoje i nase interese.
Utorak 02.11.2010. 02:27
Taj bivsi diplomata neka se sada lijepo okrene svojoj Americi, i neka tamo rastura drzave do mile volje!!! Dosta smo se rasturali u proteklih 100 godina, bez obzira na religioznu pripadnost!!! Neka i drugi malo osjete sta to znaci i kakav je osjecaj! Zasto drugi da nam dijele teritoriju kako oni zamisljaju da treba i da je najbolje! On moze otici sa te pozicije, a mi treba da zivimo sa tim posljedicama!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online