Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 06.11.2010.
11:19
Vestionline A

Crna Gora: Njegoša proterali iz čitanke

Bogato stvaralaštvo Petra Drugog Petrovića Njegoša, vladike crnogorskog, sve je manje dostupno novim generacijama Crnogoraca. Zvanična politika je učinila svoje pa su "proterani iz tamošnjih gimnazijskih čitanki "Gorski vijenac“, "Luča mikrokozma“, "Lažni car Šćepan Mali“...

Prognan iz aktuelne crnogorske lektire: Njegoš
 

U minulih 15 godina veliki pesnik se obrađivao i nalazio u odgovarajućim čitankama u drugom i četvrtom razredu crnogorske gimnazije, prenose beogradske "Večernje novosti".


Njegoš - svedok otpadništva

 

"Svojevremeno je jedan pokokoćeni crnogorski književnik kazao da Njegoša 'konačno treba staviti na hirurški sto', ciljajući na ono što će, malo kasnije, otvoreno reći sa skupštinske govornice, jedan profesor književnosti: da je 'Njegoš genocidan pesnik'. I jedan i drugi su hteli da kažu da je došlo vreme da se konačno oslobodimo kulturnog i etičkog koncepta i kodeksa, koji nam je Njegoš zaveštao", kaže Matović.


"I, evo, to je učinjeno. Tako je nova Crna Gora, u svojim školama, napokon, ućutkala Njegoša, glavnog svedoka njenog otpadništva", dodaje on.

"Sad ga, evo, srećemo samo u 'Čitanci za drugi razred' u kojem mu se daje gotovo deset stranica manje nego Miroslavu Krleži ili Šekspiru, Danilu Kišu, Čedu Vukoviću. Konstanta svake crnogorske politike i njihove kulturne orijentacije od 1945. do danas je poricanje, s jedne strane Njegoševog srpskog nacionalnog i jezičkog identiteta, a s druge, pravoslavnog sadržaja njegovog dela. S tim su prvi počeli komunisti, nastavili crnogorski šovinisti, a danas to rade, s posebnom zagriženošću, tzv. mondijalisti, sumnjičeći ga za svašta pa i za muški šovinizam", ističe Veselin Matović, profesor srpskog jezika iz Nikšića.

Uvek se to radilo pod geslom takozvanog novog čitanja Njegoša, tobože u skladu sa potrebama i osećajnošću novog vremena, objašnjava Matović.

U stvari bilo je to, a i još traje, šezdesetogodišnje nesavesno i jalovo parničenje sa Njegošem. Tako se, s vremenom, ustalilo mišljenje da Njegoš, iako vladika, nije poznavao, a možda ni priznavao učenje njegove pravoslavne crkve, iako u njegovom delu nema nijednog stiha koji nije zagrejan duhom iskustvene vere u krsnovaskrslu žrtvu Hristovu, navodi on.

Matović kaže da je od gimnazijalaca trebalo najpre sakriti kosmičku, religijsko-filozofsku vertikalu njegovog dela, kao i nacionalnooslobodilačku horizontalu.

"'Prali' su ga od religije, a danas od nacionalizma ili srpstva. Poturali su mu paganstvo, politeizam, dualizam i, neizostavno, materijalizam. U programske pregrade, i zagrade, ulazio je samo 'Gorski vijenac', eventualno i pesma 'Noć skuplja vijeka', ostalo, za njih, nije postojalo", objašnjava Matović.

"Uz 'Luču mikrokozma', ako se i pominjala, obavezno je išla etiketa 'filozofsko-religiozni ep', što je značilo isto što i 'ne čitati!' O 'Šćepanu Malom' i drugim njegovim delima stvarana je predstava kao o nekim drugorazrednim ostvarenjima, što se, evo, i danas čini", kaže profesor iz Nikšića.

"Gorski vijenac“, dodaje on, dao se kako-tako "ugurati“ u njihove ideološke kalupe, čak je bio i veoma podesan za razne zloupotrebe i krivotvorenja, ponekad do bizarnosti, do golog stida.

"Setimo se samo koliko se u tadašnjoj nastavi, u čitankama i 'pregledima' književnosti, insistiralo na socijalno-klasnim korenima narodnog otpora, alijas 'narodnooslobodilačke borbe' Crnogoraca u tom delu. Sad se insistira na ženskim likovima i 'ljubavnoj poeziji', kaže profesor Marović.

"Noć skuplja vijeka“ je, bez uvida u njenu filozofsku dimenziju, korišćena kao dokaz Njegoševe etičke bivalentnosti i njegovog pagansko-hedonističkog života. Naprosto se likovalo i mahalo tom pesmom kao da je njen autor, pravoslavni vladika, "uhvaćen na delu“. Mada jedna od najlepših te vrste u svetskoj poeziji, ona je, reklo bi se, uneta u školske programe samo da bi se njome tobože dezavuisao i Njegoš kao vladika i crkva u celini, zaključuje Matović.

POVEZANE VESTI

Subota 06.11.2010. 11:32
Njegoša su proterali Milo i ostali plaćenici jer Crna Gora je država sa 40% muslimana, a to su njihovi glasači. Njegoš je opevao borbu Srba protiv poturica, a to sad ne pogoduje lopovima. I to će uskoro otići Šiptarima.
Subota 06.11.2010. 13:04
dicili se njegosem toliko !njegos pa njegos ode njegos niz kamenjar to samo da bude po volji mujama
Subota 06.11.2010. 14:42
E pa stvarno su se Milo i njegova mafija spustili tako nisko da nize ne moze da bude! Ali nicija nije do zore gorela...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online