Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 15.11.2010.
12:04 >> 17:58h
Vestionline A

Dodik se izvinio za zločine nad nesrbima

Milorad Dodik i zvanično je preuzeo dužnost predsednika Republike Srpske na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine RS, a svom prvom obraćanju javnosti se izvinio za zločine počinjene nad nesrbima. Sednici je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić bio podrška i tokom predizborne kampanje
 

Dodik se u govoru u parlamentu RS izvinio za zločine koje su Srbi počinili nad drugim narodima u proteklom ratu.

"RS se ranije izvinila za nevino stradale. Ja i ovoga puta, a to sam činio i ranije, izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kome i sam pripadam', rekao je Dodik i upozorio da se zločini nad Srbima sporo ili nikako ne procesuiraju pred sudovima u BiH, prenosi T portal.

Danas su Enes Suljkanović i Emil Vlajki prezeli dužnost potpredsednika iz redova muslimanskog i hrvatskog naroda, a za predsednika Skupštine ponovo je izabran Igor Radojčić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.


"Idući u susret događajima, kao izabrani predstavnici naroda, možemo ispuniti svoje obaveze. Ne propuštajući da nas događaji nose, ne dozvoljavajući da nama upravljaju drugi. Ne čekajući rešenja koja nude oni koji ovde ne žive svoje živote, kao što ih mi živimo", rekao je Dodik.

Naglašavajući da dolaze "godine velikih izazova", on je dodao da želi da svi zajedno budu garancija sigurnosti, trajnosti, neuništivosti i bezbednosti RS. "Spreman sam da učinim sve da na te izazove odgovorim najbolje što znam i mogu. Za mene je RS suština mog političkog i životnog angažmana", rekao je Dodik, dodajući da za te zadatke treba zajedništvo svih, narodne skupštine, vlade, svih drugih institucija, pojedinaca, koji žele razvoj demokratske, moderne i uspešne RS.

Naveo je da RS pripada njenim građanima bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i da će biti predsednik svih građana RS. On je rekao da je njegov cilj, jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna RS, sa nadležnostima koja su verifikovana u Dejtonu i Parizu i suverenitetom koji je unela u državnu zajednicu BiH.

Prvi predsednički potpis
 

Dodik je rekao da je za BiH koja uvažava RS, ali ne i za BiH "iz islamskih deklaracija i nekih usijanih političkih glava iz Sarajeva".

"Možemo biti u onoj BiH koja je dogovorena i sastavljena u Dejtonu, koje nema bez RS", rekao je novi predsednik RS, poručivši da nije zadovoljan učinkom institucija koje su na silu kreirane na nivou BiH, neke i mimo Ustava BiH, poput suda i tužilaštva, čija se uloga mora dovesti u ustavne okvire.

Dodik je naglasio da je za moguću BiH, a ona je moguća samo sa RS i nadležnostima koje su potvrđene Dejtonskim sporazumom.

"Oni koji smatraju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija, razvlastiti RS, treba da znaju da nikada i ni pod kojima uslovima nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cenu ulaska u EU. Mi u potpunosti zalažemo se za poštovanje Dejtonskog sporazuma ne duha, već onako kako je napiosan i svih onih aneksa tog sporazuma, koje je i RS potpisala, kazao je Dodik.

On se založio za ukidanje Ureda visokog predstavnika i izrazio spremnost za pregovore sa muslimanima i Hrvatima o ustavnim promenama koje ne bi ugrozile sadašnje granice Republike Srpske.


Pre početka sednice, predsednica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić poslanicima je podelila sertifikate. Do izbora novog skupštinskog rukovodstva sednicom je predsedavao najstariji poslanik iz SNSD Uroš Gostić.

Sednici je prisustvalo 20-ak akreditovanih ambasadora u BiH, predstavnik Kancelarije visokog predstavnika u BiH, brojne zvanice i gosti među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić. Prisustvo takvih zvanica, koje do sada nije zabeleženo u RS, ocenjuje se kao činjenica da je ovaj entitet dobio na značaju i ojačao svoju poziviju, rekli su analitičari iz Banjaluke. 

Prema njihovim ocenama, politička moć se ponovo vraća u instituciju predsednika Republike Srpske, kako je to i zagarantovano ustavom RS, u odnosu na prethodne godine kada se ta moć nalazila u rukama premijera RS.

File: Tadićeva podrška stabilizuje region

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa da aktuelna politika i jasna pozicija Beograda prema BiH doprinose stabilizaciji regiona.


"Bilo je mnogo kalkulacija kakva bi mogla biti pozicija Beograda i odnos prema izvesnim izjavama kakve dolaze iz Banjaluke, ali mislim da jasna pozicija predsednika Tadića i njegove vlade mnogo pomaže, jer radi u prilog stabilnosti regiona," rekao je File.


Evropski komesar kaže da je tokom poslednjeg boravka u Sarajevu "imao dobar razgovor" sa novim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji će nastaviti i u Banjaluci.

"Trudio sam se da njemu i njegovim kolegama u RS pokažem šta u svemu tome imaju on, njegov narod, cela BiH, kakvo je mišljenje EU o odnosu prema Republici Srpskoj i njenom odnosu prema Bosni i Hercegovini kao i da nije neophodno da snažna država znači slab entitet i obratno", rekao je on.

Narodna skupština RS ima 83 poslanika. Ovo je njen osmi saziv i u narednom četvorogodišnjem periodu u njemu će biti zastupljeni poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Demokratkog narodnog saveza, Socijalističke partije, Demokratske partije, Narodne demokratske stranke, Socijaldemokratske partije i Stranke demokratske akcije.

Dodik osmi predsednik Srpske

 

Dodik je osmi predsednik RS. Pre njega tu funkciju su obavljali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Milan Jelić i Rajko Kuzmanović.
Rođen 1959. godine u Banjaluci, diplomirani je politikolog i skoro dve decenije obavlja važne političke i institucionalne funkcije. Ima dugogodišnje poslaničko iskustvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, od njenog osnivanja do danas.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990, kada je ona bila u sastavu tadašnje SFRJ, Dodik je bio poslanik Reformskih snaga Ante Markovića, da bi se posle formiranja skupštine srpskog naroda u BiH priključio tadašnjim poslanicima SDS.

Bio je predsednik Vlade RS u dva mandata. Prvi put premijersku funkciju je obavljao u mandatu od 1998. do 2001. godine, kao i u poslednjem mandatu, koji još traje.

Osnivač je Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koje je posle nazvana Savezom nezavisnih socijaldemokrata i na njenom je čelu od osnivanja 1996. godine.
Oženjen je i ima dvoje dece. Živi u Laktašima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 15.11.2010. 12:09
znaci propast RS u najavi. gde se lider DS pojavi, nikome dobro doneo nije. evo mi, nikako da ga ubedimo da radi protiv gradjana srbije i srpskih nacionalnih intersa. ne vredi. neka se spremi RS. spasa im nema.
Ponedeljak 15.11.2010. 14:14
pa rekoh ja vama kakav je dudko???!! taj bi i rodjenu mater pokro,kad tad svima ce biti bistro..... Vesti ovo ste jos zaboravili da dodate: "Ozenjen je i ima dvoje dece. Zivi u Laktasima.Jos uvjek se bavi svercom.Pjava po satorima,nosi cipele br.52 sto kosta svakog gradjana RS godisnje 10,5 KM za njegovu obucu................." a sta vi ono dobijate od njega???????????????????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online