Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 24.11.2010.
06:40 >> 21:32h
Tanjug A

Tadić zahvalio Josipoviću: Više nisam sam

Tadić je zahvalio Josipoviću, ne samo na prijateljstvu i razumevanju, nego i zbog činjenice što, kako je ocenio, više nije usamljen u svojim namerama da na drugačiji način vodi politiku i da se iskorači iz začaranog kruga koji je definisao 20. vek. Josipović je, sa druge strane, pohvalio Tadića da je čovek koji je smogao snage da izađe iz klišea koji su do sada sputavali obe države.

Tadić i Josipović na prijemu

"Tadićeva poseta je novi važan korak na koji smo spremni. Na nama je da uverimo narode da je to dobro koje može da pobedi zlo koje se dogodilo juče. Pozivam i tebe Borise i sebe da ne odustanemo od puta na koji smo kročili", rekao je Josipović na prijemu upriličenom u čast predsednika Srbije.

Položaj Srba glavna tema razgovora

 

Predsednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac rekao je posle sastanka sa Borisom Tadićem u prostorijama srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", da su razgovarali "praktično o svim temama relevantnim za položaj Srba u Hrvatskoj: obrazovanju, nestalima, izbeglicama, o mogućnostima zapošljavanja, mogućnostima pomoći u zapošljavanju u povratničkim sredinama i načinu na koji bi Vlada Srbije mogla pomoći institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj". "Sastanak s predstavnicima Srba u Hrvatskoj dobio je isti rang kao i s hrvatskim državnim vrhom, a teme su iste kao što su bile na dnevnom redu u razgovorima s državnim vrhom, samo što su dodatno proširene na specifične stvari“, rekao je Pupovac. 

Predsednik Srbije je odgovorio da je dugo bio usamljen na političkoj sceni u regionu u nameri da vodi drugačiju politiku kako bi se iskoračilo iz začaranog kruga.

"Sada više nisam usamljen", poručio je Tadić i dodao da za ceo region zajedničko političko merilo treba da bude Evropska Unija. "Tu nema spora. U tom smislu ćemo ponovo jednoga dana biti zajedno, ali opet dovoljno daleko da se ne ugrožavamo", naglasio je Tadić obraćajući se zvanicama na prijemu koji je organizovala Ambasada Srbije u Zagrebu i Srpsko nacionalno vijeće.

Tadić je rekao da posete između dve države "što radne, što zvanične, što neformalne, imaju smisao, ukoliko iza njih ostaju dobre posledice i ukoliko iza tih poseta srpsko-hrvatski odnosi idu uzlaznom linijom".


"Mislim da svi zajedno radimo jako važne stvari za našu decu, unuke, za našu budućnost - da izađemo iz začarnog kruga mržnje koji je odneo mnoge živote na ovim prostorima, koji je mnoge unesrećio i doneo zlo", istakao je Josipović na prijemu.


On je ukazao da seme zla nikada nije potpuno uništeno, "ali svojim primerom moramo pokazati da je dobro jače od zla". Josipović je podvukao da je Tadić čovek koji je smogao snage da izađe iz klišea koji su do sada sputavali obe države.


Prema njegovim rečima, malo ko je verovao da dve države sa tako velikom problemima kao što je pitanje nestalih mogu da budu prijateljske i da rešavaju probleme. Josipović se još jednom zahvalio Tadiću što je došao u Zagreb koga je i ovog puta nazvao prijateljem.


Prijemu u hotelu "Westin" su prisustvovali ministri obe vlade, predstavnici privrednih komora Srbije i Hrvatske, javnog i kulturnog života i crkveni velikodostojnici.

Boris Tadić i Ivo Josipović provešće zajedno dva dana

Posle susreta u Josipovićevoj kancelariji na Pantovčaku, gde su prvo razgovarali u četiri oka, a zatim i sa delegacijama dve države, Tadić i Josipović su istakli napredak vlada u Beogradu i Zagrebu u radu na povratku izbeglih i rešavanju njihovih stambenih problema.

 


Povratak izbeglica je prioritet

 

Tadić se saglasio da je pitanje nestalih i izbeglih prioritetno i ukazao da on insistira da srpske institucije prikupljaju informacije o tome.


Dodao je da je u razgovorima velika pažnja posvećena pitanju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Sbriji.


Tadić je takođe naglasio značaj zaštite kulture, jezika i pisma manjina.

  

Predsednici su na zajedničkoj konferenciji za novinare istakli privrženost dve zemlje evrointegracijama i naglasili važnost članstva u EU za ceo region.


"Imali smo nesporazuma, ratna razaranja, žrtve, uputili smo izvinjenje - što je izuzetno značajan korak za sveukupne odnose dve države. Bez rešenih međunacionalnih i bilateralnih odnosa i ekonomsku saradnje nema napretka dve države", konstatovao je Tadić.

Kosor: Hrvatska, Slovenija i Srbija u Beogradu

Nerešeno i pitanje granica

Tadić je razgovarao i sa predsednicom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor, a u Zlatnu knjigu na Banskim dvorima, sedištu hrvatske Vlade, upisao je: "Neka ovo bude nova stranica zajedničke istorije".

Hrvatska premijerka rekla je posle razgovora sa Tadićem, da postoji mogućnost ponovnog trilateralnog sastanka Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali, ovaj put u Srbiji.

U zajedničkom obraćanju novinarima sa hrvatskom premijerkom, Tadić je ocenio da su Vlada Hrvatske i Hrvatska učinile mnogo na poboljšanju odnosa Beograda i Zagreba, iako postoje nerešena pitanja. Prema njegovim rečima, među nerešenim pitanjima dve zemlje su i pitanje granica, sukcesije i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde.

Premijerka Hrvatske je istakla da je sa Tadićem razgovarala i o, kako je rekla, osetljivim pitanjima, ali da je konstatovano da je mnogo toga urađano.

Predsednik Sabora: Raspoloženi smo za novu stranicu

Boris Tadić i Luka Bebić

Predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Zagrebu da između Hrvatske i Srbije postoji veliki kvalitet odnosa.

"Bilo je i drugih poseta i inicijativa, zaista postoji raspoloženje za jednu novu stranicu", rekao je Bebić. On je dodao da Hrvatska želi da pokaže da teži kvalitetnoj saradnji sa svojim prvim susedima.

"Pritom naravno da pomenemo da posledice rata i ratnih razaranja ne možemo, niti želimo zaboraviti, jer ne bi ništa naučili iz toga, ali isto tako ne želimo živeti u prošlosti", naveo je Bebić.

On je konstatovao da nema prosperiteta i stabilnosti Hrvatske bez deljenja istih vrednosti sa susedstvom. Bebić je još rekao da je na sastanku sa predsednikom Tadićem pomenuto pitanje hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, dodajući da ona još nije dobila svog predstavnika u parlamentu, iako je to bilo predviđeno.

O Tadićevoj poseti

 

Poslanici vladajuće većine ocenili su danas da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj od velikog značaja ne samo za Srbiju i Hrvatsku, već za ceo region, dok opozicioni poslanici smatraju da je Tadićeva politika nejasna i konfuzna, i da on „treba da pokaže minimum nacionalnog dostojanstva“.


Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ocenila je da su susreti Tadića i Josipovića „ohrabrujući za stabilnost i dobre korake u čitavoj regiji“.
„Radujem se kad predsednici dve države, koje su bliske po mnogo čemu, radi sadašnjosti i budućnosti rešavaju suštinska pitanja i daju podsticaj da se ona reše u cilju boljeg kvaliteta života građana i Srbije i Hrvatske“, rekla je Dejanović novinarima u Domu Narodne skupštine.


Šef Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju (ZES) Nada Kolundžija rekla je da je, kao i dosadašnji napori Tadića da uspostavi normalne odnose sa zemljama u regionu, i ova poseta od velikog značaja, ne samo za odnose Srbije i Hrvatske, već za odnose Srbije sa svim zemljama u regionu.


„To je veoma važno zbog svih otvorenih pitanja sa Hrvatskom, koja su od životnog interesa za građane obe zemlje. Jako je važno da dva predsednika pokazuju spremnost da gradeći dobre odnose omoguće da građani obe zemlje ostvaruju svoje interese“, rekla je Kolundžija novinarima.


Šef Poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić ocenila je da je značajno svaki put kada se dvojica predsednika sretnu, jer to doprinosi saradnji i pomirenju.
Ona je navela da postoje nerešena pitanja između dve zemlje i da je njihov susret i u tom smislu veoma značajan.


Šef Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija (SPS-JS) Branko Ružić ocenio je da je Tadić jedan od lidera u regionu na polju regionalne saradnje, i ocenio da „svaka nova poseta u kvalitativnom smislu doprinosi sve boljoj regionalnoj saradnji“, i u funkciji je daljih evropskih integracija Srbije.


On smatra da o svim otvorenim pitanjima, koja postoje između dve zemlje, treba da se razgovarati „u onom trenutku, onom dinamikom i u okviru sadržaja koji je u datom političkom trenutku moguć“.


„Najvažnije je da su sa strateške strane odnosi u mnogome poboljšani u odnosu na pre godinu i po dana i samim tim je otvoren širok spektar mogućnosti za razgovore o svim pitanjima“, rekao je Ružić.


Šef Poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković ocenio je da je ovo jedna od najznačajnijih poseta predsednika, jer će staviti tačku na sukobe koji su bili u prethodnom periodu.


On je ocenio da treba da se iskoristi šansa dobre volje i pragmatično pristupa rešavanju sukoba između dve države.


„Smatram da treba iskoristiti šansu i spremnost Hrvatske da razgovara o svim pitanjima, a posebno onim najosetljivijim, o povratku prognanih. Očekujem da će se pragmatičnim pristupom rešavanja problema steći uslovi za povlačenje tužbe i jedne i druge strane“, rekao je Čolaković.


Šef Poslaničke grupe Nova Srbija (NS) Velimir Ilić rekao je da mu je Tadićeva politika nejasna, konfuzna.


„Ne znamo više gde smo, dal smo sa Kinezima, Turcima, Evropskom unijom, Amerikancima, ali najviše smo sa Hrtvatima“, rekao je Ilić.


On je rekao da je Tadić svake nedelje u Hrvatskoj i dodao da će možda i tamo da se kandiduje za neku funkciju, jer „ovde baš nije na ceni“.


Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Dejan Mirović rekao je da je Srbija veća i snažnija država od Hrvatske i da diplomatski protokol zahteva da, ako već postoje odnosi sa Hrvatskom, onda hrvatski predsednik Josipović treba češće da dolazi u Srbiju, nego srpski u Hrvatsku, a „ne da Tadić ide njemu, takoreći, na noge“.


„Ne postoje dobri odnose Srbije i Hrvatske, a predsednik Srbije treba da pokaže minimum nacionalnog dostojanstva“, istakao je Mirović.

POVEZANE VESTI

Sreda 24.11.2010. 08:51
zov zavicaja. neka se preseli u kvazi hrvatsku TVORevinu. tamo ga vole, njihov je. ovde ga srbi ne vole, cak je postao omrazen. ne pitamo za cenu, samo neka se ne vraca. eto prilike da spasi srbiju i ne vrati se. bolje nego da se posle kaje. bice kasno, po njega.
Sreda 24.11.2010. 07:03
Vreme je da se preseli u Zagreb, i da mu naprave kuću na Mirogojno.
Petak 26.11.2010. 09:09
Ajmo malo OBJEKTIVNO i bez emocija sagledat Srpsku politiku zadnjih 20 godina. Nakon sto je Slovenija 90. obznanila da se povlaci iz Juge, Srpska politika je ostro reagirala i doslo je do manjih sukoba na slovenskoj granici. Zasto HR nije ostro reagirala na SLO (malo za razmislit)? Nakon HR odcjepljenja, SRB politicari ni to ne zele prihvatit i krece se u razaranja HR teritorija koristeci JNA koja je trebala sluziti svim republikama, a ne samo Srbiji koja je, pazite, koristila zajednicku JNA za rat protiv ostalih republika Jugoslavije. Nakon HR, SRB ratuje u BiH. Pa onda Kosovo. Jel netko primjecuje da je samo SRB u svim tim ratovima prisutna? Potreban je zaokret, bravo Tadicu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online