Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.12.2010.
01:52
Pištaljka.rs, B92 A

Dulić u sukobu interesa - sarađuje sa 70 državnih firmi

Oko 70 budžetskih ustanova iz Vojvodine kupuje robu i usluge od firme "DG comp. računari", čiji je vlasnik ministar za ekologiju Oliver Dulić, objavio je danas internet sajt "Pištaljka", pozivajući se na podatke Uprave za trezor. Dulić nije negirao da je vlasnik te firme i ističe da sve poslove dobija na tenderu.

Ministar sve poslove dobija po zakonu: Oliver Dulić
 

Među njima su i: Opšta bolnica u Subotici, Zavod za javno zdravlje Subotica, Direkcija za izgradnju Subotice, Zoološki vrt Palić, Centar za socijalni rad Subotice, Građevinski fakultet Novi Sad, Gradska uprava Subotice, objavljuje sajt "Pištaljka".
 

Tek u petak registovana upravljačka promena

 

Sve do petka popodne, na sajtu Agencije za privredne registre stajalo je da je frima "DG comp.računari" u stoprocentnom vlasništvu Dulića i nije bila upisana promena prenošenja upravljačkih prava na drugo lice. Međutim, tek u petak, APR je registrovao promenu.

 

“Mi smo ugovor potpisali odmah po stupanju mom na dužnost, ugovor koji se prosleđuje svim državnim institucijama, ja sam bio siguran da je to učinjeno.

 

Utvrdilo se da APR to nije objavio i danas je to učinjeno. Ali suštinski zakon obavezuje da se slobodnom voljom dvoje ljudi dogovore i to je nešto što je učinjene još 2008. godine”, kaže ministar.

Dulić ne spori da je vlasnik firme za koju je sajt Pištaljka.rs objavio da posluje sa firmama koje se finansiraju iz budžeta, prenosi B92, ali maglašava da je još 2008. godine preneo upravljačka prava.

Dulić tvrdi da firma radi po zakonu i da je sve poslove dobijala na tenderu, dodajući da je firma "DG com. racunari" u njegovom vlasništvu već 11 godina.

On je naglasio da je to uvek i prijavljivao u skladu sa zakonom kao i da je preneo upravljačka prava.

“Važno je reći da posluje samo na teritoriji Subotice i nijednog trenutka nije prekršila zakon. Svi poslovi koji su dobijeni, dobijeni su na fer i pošteni način tenderima. Mi smo neke tendere dobijali, mnoge smo i gubili i nijednog trenutka nije postojao nijedan problem od strane firmi koje su tendere gubile jer su nas dobijale na nekim drugim tenderima. Tako da je sve što je objavljeno, apsolutno tačno”, rekao je Dulić za B92.

Podaci uprave za trezor pokazuju da je Dulićeva firma u 2008. ostvarila promet preko 97 miliona dinara, a u 2009. skoro 92 miliona. Ukupna neto dobit je milion i 170 hiljada dinara, navodi "Pištaljka".

“Ta firma je ostavrila profit od milion dinara, ali ste vi svesni da je milion dinara plata, i porez, i doprinos za jednog zaposlenog”, izjavio je Dulić.

“Ta firma će u ovoj godini imati negativno, imaće minus, deli sudbinu i sve ovo što ste prikazali kao izvanredne sume. Milion dinara za firmu za 12 meseci nije ogroman promet, nije ni dobit, nije vredna pažnje. To je dobit jednog kafića u Beogradu za jednu noć”, dodao je on.

Nema zabrane da se funkcioneri bave biznisom


U "Transparentnosti Srbija" kažu da zakon ne zabranjuje funkcionerima da imaju firme, niti im propusuje da moraju da se odreknu vlasništva nad istim. Stoga mogu i da konkurišu na tenderima na tržištu.

 

U ovoj organizaciji međutim navode da ono što može da bude loše jeste da druge firme mogu da pretpostave da će tender biti namešten, ali da sve treba ispitati.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online