Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 16.12.2010.
01:13
pressonline.com, blic.rs, Vestionline A

Euleks hapsi Tačija?

Savet Evrope pokreće istragu o trgovini ljudskim organima na Kosmetu, za koju je specijalni izvestilac Dik Marti direktno optužio bivšeg lidera OVK Hašima Tačija, zbog čega je iz kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton poručeno i da Euleks mora da pokrene istragu protiv ovog zločinca i ostalih ubica i terorista iz OVK.

Pokazuje da je ubijao samo malo: Ubica, krminalac, ratni zločinac, prodavac ljudskih organa, trgovac narkoticima i, prema anketama, novi premijer Kosmeta Hašim Tači
 

Izveštaj Dika Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope o mafijaškom klanu na Kosmetu koji predvodi premijer Hašim Tači, odjeknuo je kao prava medijska bomba u čitavoj Evropi i SAD, bez obzira što je to poznata činjenica godinama unazad.


Generalni sekretar SE Torbjorn Jagland već je zatražio detaljnu istragu o navodima da je Tači direktno umešan u trgovinu ljudskim organima i šverc droge. Stručnjaci ocenjuju da je dalja politička karijera Hašima Tačija potpuno ugrožena i da je za eventualni sudski postupak zadužen Euleksov sud u Prištini.


Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je poslednjih godinu dana istraživao slučaj otmica, mučenja i krađe organa Srba zatočenih na severu Albanije, optužio je nekadašnjeg šefa albanskih gerilaca i premijera Kosmeta Hašima Tačija za organizovanje čitave te operacije, piše britanski "Gardijan".

Ni Nataša Kandić nema opravdanje: Tači u problemima

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić poručuje da je Priština suočena sa velikim problemom posle izveštaja izvestioca Dika Martija.

- Marti važi za vrlo iskusnog istražioca i poznavaoca ljudskih prava. On je to napisao sigurno dokumentovano. Kosovsko društvo suočeno je sa ozbiljnim optužbama. Euleks bi sve ovo morao da istraži. Isto tako, Beograd i Priština moraju da razgovaraju o nestalima, ilegalnim logorima, o tome da je na Kosmetu nestalo 1.800 ljudi. A što se Haga tiče, moglo bi da se postavi pitanje da li je taj sud zanemario strah svedoka da svedoče o događajima na Kosmetu - kaže Kandićeva.


ZAPAD POLAKO OTKRIVA ZLOČINE ŠIPTARA


"Gardijan": Mafijaški bos

"Hašim Tači je identifikovan kao bos mafijaške mreže koja je aktivnost započela iznuđivanjem novca pred početak rata 1999. godine, da bi kasnije 'čvrsto zagospodarila' i kosmetskom vladom. Osobe bliske Tačiju optužene su da su tajno odvodile zatvorenike preko albanske granice, gde su ubijani zbog bubrega koji su prodavani na crnom tržištu", objašnjava dalje "Gardijan". Navodi se da su organi vađeni u klinici "Medikus".


"Tajms": Amerikanci i Britanci ignorisali istinu

"Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge pristalice nezavisnog Kosmeta svesno su ignorisale kriminalne aktivnosti Tačija, jer je novom entitetu bio potreban jak vođa, a on je bio identifikovan kao takav još tokom pregovora u Rambujeu", stoji u tekstu u jučerašnjem londonskom "Tajmsu".


List postavlja i pitanje "koliko je pomoći Tači dobio od Vašingtona i drugih prestonica da bi se preobrazio iz pobunjenika u političkog vođu". Na kraju se dodaje i da će pravi test za legitimitet Kosmeta biti spremnost nove države da pozove "gospodina" Tačija i druge istaknute političare na odgovornost.


Tači kriminalac više od 10 godina

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland kaže da "optužbe o trgovini ljudskim organima na Kosmetu ne bi trebalo da ostanu bez odgovora".


- Veoma sam zabrinut. Te optužbe treba da budu ili potvrđene ili odbačene kroz odgovarajuću krivičnu istragu - naglasio je generalni sekretar SE, i pozvao nadležne zvaničnike, uključujući i međunarodne, da učine maksimalne napore da se dođe do istine o tome šta se dešavalo na Kosmetu.


U Martijevom izveštaju se sugeriše da Tačijeve veze sa organizovanim kriminalom traju više od deset godina, a da su njegovi najbliži saradnici iz Dreničke grupe bili dominantna frakcija u OVK. Navodi se i da im je premoć nad rivalskim grupama unutar gerilskog pokreta omogućila da od 1998. godine preuzmu kontrolu nad najvećim delom ilegalnih aktivnosti. Osim Tačija, u izveštaju su navedena imena još četvorice pripadnika Dreničke grupe, koji su "ubijali, zatvarali, tukli i ispitivali" osobe za koje su sumnjali da su sarađivali sa Srbima i Romima.


I FBI rekao da je Hašim zlotvor

"U poverljivim izveštajima koji pokrivaju period od desetak godina, agencije iz najmanje pet država, među kojima i FBI, imenovale su Hašima Tačija i ostale članove Dreničke grupe za organizatore šverca heroina i ostalih narkotika. Tači se stalno pominje kao ključni igrač u poverljivim izveštajima o mafijaškim grupama na Kosmetu. Konsternirano i sa gađenjem sam proučavao te obimne i različite izveštaje", naveo je Dik Marti.


On je opisao i kako je funkcionisao sistem krađe organa.


"Kada je bilo potvrđeno da su hirurzi spremni za operacije, zatočenici su pojedinačno izvođeni iz sigurnih kuća, ubijani, a njihova tela su brzo prebacivana u kliniku", navodeći da su i u slučaj klinike "Medikus" u Prištini umešane iste osobe. 


Plaćenici iz Haškog tribunala neće da se bave Tačijem

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je za "Pres" da bi Euleks trebalo da otvori istragu u Prištini.


- Najrealnije je da Euleks preuzme slučaj. Kod nas je Tužilaštvo za ratne zločine otvorilo istragu zbog trgovine organima, tu se pominje Tači, ali nije realno da on bude dostupan našim organima. Nažalost, što se tiče Haškog tribunala, on je već zatvorio sve optužnice i neće se time baviti - objašnjava Ljajić.

Karla del Ponte vodila "prljavu kampanju protiv Albanaca"!?

Marti je naveo da međunarodne vlasti na Kosmetu nisu smatrale da je neophodno da detaljno ispitaju okolnosti pod kojima su se ti zločini dogodili, ili su to činile nestručno i površno. On se tokom istrage, koja je obuhvatala Kosmet i sever Albanije, suočavao sa ozbiljnim opstrukcijama vlasti u Tirani i Prištini, koje su tvrdnje bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, zbog kojih je istraga i pokrenuta, nazvale prljavom kampanjom protiv Albanaca. Tokom boravka u Albaniji Marti je sprečen da poseti mesto Bureli, gde se sumnja da se nalazila improvizovana bolnica u kojoj su zatočenim Srbima vađeni organi.

Ono što je ipak možda najtužnije od svega, jeste što predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je Tači nevin dok se ne dokaže suprotno, bez obzira koliko je to Srbija u svetu pokušavala da dokaže i bez obzira što se zna da Tači nije nevin. Gospodin Tadić čak nije želeo da ostane i neutralan i posluša šta govore i pišu zapadni mediji i političari - oni zbog kojih se izvinjava celom svetu - već je u ime Srba rekao da će da razgovara sa Tačijem dok se ne dokaže da je trgovao organima... Politički korektno i zakonski ispravno, nema šta... I nemoralno prema sopstvenom narodu i njegovim žrtvama...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.12.2010. 01:23
Ekstra potpis za sliku , svaka čast :)
Četvrtak 16.12.2010. 06:49
Bravo predsedniče, ponizite svoj narod još dokle vam je volja.
Četvrtak 16.12.2010. 11:22
bilo bi dobro prvo da ga puste pa onda da ga hapse, mislim dosadilo nam sva ta njihova hapsenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online