Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 12.01.2011.
11:26
Jutarnji.hr A

Malović: Hapsićemo sve sa spiska

"Ne postoje nikakvi tajni spiskovi nego su spiskovi okrivljenih, osuđenih ili optuženih lica za ratne zločine koje su prošle godine u julu razmenile Srbija i Hrvatska nepotpuni, što stvara probleme građanima obe države“, izjavila je srpska ministarka pravde Snežana Malović.

Hapsićemo sve sa spiska: Snežana Malović

U intervjuu za zagrebački "Jutarnji list", pred današnju posetu glavnom gradu Hrvatske gde će se sastati sa kolegom Draženom Bošnjakovićem, Malovićeva je istakla neophodnost ažuriranja spiskova i njihove razmene jer je to od presudne važnosti za pravnu sigurnost građana obe zemlje.

"Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske, na putu ka Evropskoj uniji, i naše dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prođu nekažnjeno. Nije bitno gde će se suditi i čije pravosuđe će okrivljene procesuirati, nužno je da niko ne prođe nekažnjeno za poočinjeni zločin", poručila je Malovićeva.

Ona je rekla da će sve osobe za kojima je raspisana međunarodna poternica ili doneta naredba suda za izdavanje nacionalne poternice, biti uhapšene ukoliko se nađu na teritoriji Srbije, odgovarajući na pitanje da li će biti uhapšeni hrvatski državljani koje Srbija tereti za ratne zločine ukoliko putuju u Srbiju.

Takođe je napomenula da je ustanovljeno da se protiv jednog broja srpskih državljana koji se ne nalaze na popisu osoba koje potražuje Hrvatska, ipak vode krivični postupci ili su već osuđena u toj državi.

Ratna fotografija Tihomira Purde


"Zbog svega toga neophodno je da dve strane spiskove ažuriraju i razmene ih, što je od presudne važnosti za pravnu sigurnost građana obe zemlje", istakla je Malović.

Osim pomenutih spiskova, tema sastanka Malovićeve i Bošnjakovića biće rešavanje slučaja Tihomira Purde koji je po srpskoj poternici uhapšen u BiH zbog zločina u Vukovaru, a navodno se nije nalazio na pomenutom spisku koji je Hrvatskoj predala Srbija.

"Tvrdim da ne postoje tajni spiskovi, reč je o nepotpunim spiskovima čije je ažuriranje neophodno. Sigurna sam da će sva otvorena pitanja u što skorijem roku biti rešena, jer je to u obostranom interesu obe države", istakla je Malović.

Prošle godine u julu nadležni organi Hrvatske predali su srpskim organima spisak sa imenima 1.534 osobe protiv kojih se u Hrvatskoj vode krivični postupci ili su već osuđeni pred pravosudnim organima te države. Srpska strana je predala spisak sa imenima 40 osoba koje potražuju pravosudni organi zbog ratnih zločina.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.01.2011. 11:31
pokazali ste da je hapsenje najmanji problem. a cinjenice su drugacije. oslobadjate sve osim srba. mozda ne bi bilo lose da uhapsite sami sebe. za pocetak.
Sreda 12.01.2011. 12:26
I vama sve po spisku!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online