Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.02.2011.
13:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Molotovljevi kokteli za Artemijeve monahe

Dvojica pristalica raščinjenog vladike Artemija pronašli su dva neeksplodirana Molotovljeva koktela u blizini srpske kuće u kojoj borave i vrše bogosluženja u selu Žitkovac kod Zvečana na Kosmetu.

Pripadnici Kosovske policijske službe po službenoj dužnosti u četvrtak ujutru su izvršili uviđaj i saslušali žitelje kuće, jeromonaha Evtimija (Milentijevića) i jerođakona Jakova.
 

Teodosije tužio Artemijeve sledbenike?

 

Jeromonah Ksenofont koji je zbog podrške vladici Artemiju lišen monaškog čina, javio je  "Vestima" da grupu monaha koji borave na Brezovici sve učestalije saslušava KPS po nalogu iz policijske direkcije u Prištini, kao i da je Artemijevim sledbenicima, rečeno da je protiv njih novopostavljeni episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) " podneo krivičnu prijavu" .

“Čuli smo, u sredu uveče oko 20 sati, da je nešto puklo u blizini, ali se nismo uplašili. Tek  jutros videli smo dve boce sa Molotovljevim koktelom. Ona koja se razbila bila je ispod automobila, a druga je ostala nerazbijena u dvorištu pored kuće“, ispričao je za "Vesti" jeromonah Evtimije, koji je na crkvenom sudu SPC lišen sveštenomonaškog čina zbog podrške svom episkopu Artemiju.


U kući je, dodaje on, "u momentu napada bio i jerođakon Jakov".


“Nakon prinudnog umirovljenja vladike Artemija, njegovog proterivanja sa Kosova i Metohije i takođe nekanoskog raščinjenja, misiju i dalje vršimo kao Eparhija raško-prizrenska, ali u egzilu. Uoči Božića vratili smo se na sever Kosmeta. Došli smo u Žitkovac u kuću koju nam je ustupio jedan Srbin, jer on živi u Mladenovcu. Mi ovde živimo po monaškim pravilima, vršimo redovna bogosluženja i narod nam dolazi“, priča Milentijević.


Nedavno ih je, nastavlja on, rođak vlasnika kuće u kojoj dvojica monaha žive, upozorio budu oprezni jer se sprema napad. "Nije smeo da kaže ko preti osim da se, kako je rekao, radi "o opasnim kriminalcima iz Kosovske Mitrovice".


"Uverili smo se da to nisu prazne pretnje i da je ovo možda samo upozorenje za eventualno drastičnije akcije prema svima onima koji nisu napustili svog episkopa Artemija“, zaključuje Milentijević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.02.2011. 16:26
од свег срца подршка нашем Епископу Артемију!
Petak 11.02.2011. 02:51
Episkopu rasko-prizrenskom Teodosiju su siptari obecali krunu patrijarha nove kosovske pravoslavne crkve .Zato on i progoni vladiku Artemija i njegove sledbenike kako mu ovi nebi pravili probleme do krune.I posle kazemo kako su drugi krivi za nasa stradanja kroz istoriju a i dan danas od civilne do vjerske vlasti srbi srbima skidaju glave za presto ili krunu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online