Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 19.02.2011.
01:07
Press A

Teror u školama: Decu biju zbog Zvezde i Partizana!

Istraživanje Unicefa je pokazalo da je najčešći uzrok tuča u školama u Srbiji nošenje navijačkih obeležja, dok su navijačke tuče odavno sastavni deo noćnog života u većim gradovima. U Novom Sadu u poslednje vreme desila se serija napada po školama, a u Beogradu postoje delovi grada zabranjeni za zvezdaše (Dorćol) i partizanovce (Senjak).

Foto - ilustracija

Roditelji strepe za decu, pa ih ne puštaju da nose šalove, dukseve i dresove omiljenih klubova. Nedavni slučaj iz Novog Sada, kada je grupa maloletnih navijača Fudbalskog kluba "Vojvodina" brutalno pretukla učenika srednje Mašinske škole N. O. (16) zato što je nosio duks Crvene zvezde, još jednom je podsetio da skidanje šalova, šamaranje zbog "pogrešnih obeležja" i "sačekuše" navijača iz drugog tabora nisu nikakva retkost.


- Reč je o navijačima FK "Vojvodine" iz dela grada "Blok" koji pripadaju grupi "Firma". Oni su krenuli u svojevrsno "zavođenje reda" po sistemu "naš klub - naš grad" - rekao je za "Pres" jedan od očevidaca ove tuče u kojoj je dečaku slomljen nos i povređene ruke i noge.


Dorćol samo za "grobare"

Talas nasilja huligana nastavlja se na pripadnike suprotnih tabora, pa bili oni i maloletni. Pored Novog Sada strasti su užarene i u Beogradu gde se, recimo, Dorćol smatra staništem "grobara" dok Senjak pripada "ciganima". Ove dve grupe navijača nepoželjne su u "gostima" jedni kod drugih, pa se niko ne usuđuje da na Dorćolu šeta u crveno-beloj majici ili nosi Zvezdin šal. Takođe, ni jedni ni drugi sigurno nisu poželjni na veterničkom nasipu, neosvetljenom igralištu na Trgu Komlenskog ili po blokovima detelinarskih zgrada u Novom Sadu.


Prema izvorima "Presa" iz beogradske policije, do sukoba pripadnika različitih navijačkih grupa obično dolazi pre i posle utakmica, po samom osnivanju grupe, koja je željna dokazivanja, i prilikom događaja poput Parade ponosa.

Novosađani uglavnom "vrše pritisak"

- Navijači obično ne dolaze organizovano u škole ili dvorišta, ali se incidenti dešavaju. Često otmu dres ili šal pripadniku protivničke grupe. Ipak, za razliku od navijača Partizana i Zvezde, navijači Vojvodine pokušavaju na sve načine da izvrše pritisak na decu koja navijaju za beogradske klubove. Žele da ih zaplaše i da im poruče da treba da navijaju za klub iz svog grada - kaže naš izvor iz policije.


Stanislava Vučković iz Unicefa navodi za naš list da su njihova istraživanja pokazala da je upravo pripadnost navijačkim grupama najčešći okidač za nasilje među učenicima.


- Čak 25,9 odsto učenika koji su doživeli nasilje smatra da je razlog za to slaba tolerancija zbog različitosti. Nasilja više ima među učenicima u srednjim stručnim školama nego u gimnazijama - navela je Vučkovićeva.


Zabrana izlaska za izbegavanje batina

Roditelji su šokirani činjenicom da im dete može dobiti batine zbog šala ili dukserice pa im u poslednje vreme brane da iz kuće izlaze sa navijačkim obeležjima. Psiholog Branka Tišma objasnila je za "Pres" da to jeste jedan od načina za izbegavanje batina.


- Navijačke grupe imaju i svoj način kretanja kroz grad, svoje pesme, i postupaju emocijama ako im se bilo ko suprotstavi. Za njih suprotstavljanje može da predstavlja i sam taj dres suprotnog tabora, ili šal, koji i te kako mogu da budu povod za nečije prebijanje - rekla je Tišma.

POVEZANE VESTI

Subota 19.02.2011. 06:24
Pazi majku mu,roditelji su šokirani?!?!?!?!Pa gde ti roditelji žive,gde su živeli zadnjih 20 godina?!?!?!?!Gori su od tih klinaca.I uglavnom klinci koji rade takve radnje su deca sudija,poznatih doktora,nekih političkih funkcionera i td,ređe da su deca nekih radnika iz fabrike.A kolike kazne dobijaju za ubistva i slično,nije ni čudo.Samo je greh da nekoga ko je kriv za brutalno ubistvo,njih pet,osude zajedno na nekih 38 godina,a za ubistvo tatona se podeli svima po 40 godina??Nema smisla,stvarno.I nije tačno da su gimnazijalci bolji,mnogo su gori,ali su oni kao elita društva šatro,pa kao fini.Što država toj deci nije obezbedila normalne uslove,pa da umesto maštanja da nekome skinu glavu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online