Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 12.04.2011.
14:33
Beta A

"Sporazum sa Cecom pobeda tužilaštva"

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivice sa folk pevačicom Svetlanom Ražnatović i njenom sestrom Lidijom Ocokoljić po kome će one da plate državi 1,5 miliona evra i izdržavaće kaznu kućnog pritvora, izjavio je danas portparol tužilaštva Tomo Zorić. Zorić je rekao da je sporazum velika pobeda tužilaštva.

Ceca na stadionu FK Obilića

"Tužilaštvo je zadovoljno postignutim sporazumom i smatramo to velikom pobedom tužilaštva. Nije važno na čiji predlog je sporazum postignut, najvažnije je da su se obe strane usaglasile. Optužene su takođe zadovoljne, jer su dobile manje kazne od onih koje bi eventualno bile izrečene na sudu", kazao je Zorić.

On je kazao da su optužene priznale krivicu - Ražnatović da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju u vezi prodaje 10 fudbalera i krivično delo nedozvoljenog držanja oružja, a Ocokoljić zloupotrebu službenog položaja.

Prema sporazumu, Ražnatović je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja kažnjena sa devet meseci kućnog pritvora, a za nedozvoljeno držanje oružje sa tri meseca odnosno sa godinu dana zatvora po jedinstvenoj kazni i u to se uračunava četiri meseca koje je pevačica provela u pritvoru.

Ceca za "nanožnicom" osam meseci


U "kućnom pritvoru" sa elektronskim nadzorom, koji se primenjuje od oktobra prošle godine prema pritvorenicima i osuđenima do jedne godine zatvora, nalazi se osam osoba. Prva takva sankcija izrečena je ovog januara.
Prema izmenama Zakona o krivičnom postupku osuđene osobe kazne služe u svojoj kući ili stanu, tako što nose na nozi elektronsku narukvicu, a njihovo kretanje i ponašanje nadzire se iz centra za monitoring. U stanu osuđenika nad kojim se vrši nadzor instalira se centralna jedinica, koja obaveštava centar o prisustvu osobe ili eventualnom prekršaju.

Ukoliko neko prekrši određene mere suda, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja vršiti nadzor, o tome obaveštava sud koji u tom trenutku meru kućnog zatvora može da zameni i osuđenika uputi na izdržavanje kazne u zatvor.

Svetlana Ražnatović će dakle u kućnom pritvori provesti osam meseci i za to vreme nema pravo da se pojavljuje u javnosti, a Lidija Ocokoljić je kažnjena sa šest meseci od kojih se takođe odbija vreme provedeno u pritovoru.

Zorić je istakao da iznos od 1,5 miliona evra "stavlja u senku sve do sad preduzete slične mere u pravosuđu" odnosno da je to ubedljivo najveći iznos koji će biti uplaćen u krivičnim postupcima.

"Ističem da je reč o efektivnom novcu, a ne o imovini i drugim stvarima koje zahtevaju čuvanje i licitaciju", dodao je portparol.

Zorić je kazao da će tužilaštvo i ubuduće u drugim slučajevima težiti postizanju sporazuma, jer je to tekovina moderne demokratije u razvijenim zemljama.

"Ukoliko Viši sud prihvati sporazum slučaj će biti okončan jednom pravosnažnom presudom na jednom glavnom pretresu, što će doprineti smanjenju troškova postupka i doprineti efikasnosti samog krivičnog postupka", kazao je Zorić.

On je istakao da će 1,5 miliona evra biti uplaćeno u budžet Srbije po pravosnažnosti presude. Sestre su optužene da su od prodaje 10 fudbalera kluba Obilić nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003.

Da podsetimo, muzičar Goran Bregović se takođe nagodio sa državom da plati 2,5 miliona dinara, a da zauzvrat tužilaštvo povuče krivičnu prijavu za divlju gradnju.

Utorak 12.04.2011. 15:03
Ovo je nevidjena sramota. Moram da kazem da sam do sada pokusavao da branim sadasnje vlasti u Srbiji, ali je ovo kap koja je prevrsila meru. Lopovu uzeti deo plena, pa to proglasiti za pobedu drzave je pre svega napad na zdrav razum i vredja me kao coveka koga tretiraju kao budalu. Samo me interesuje, moze li to da prodje ? Ja sam spreman da se zrtvujem pa i da poverujem da ce biti bolje, ma koliko to nerealno zvucalo, ali da me drsko i licemerno prave budalom kriminalci cece i zorici - e to vise ne ide.
Utorak 12.04.2011. 15:01
ovo je poraz pravde i pravosudja u ovoj kikiriki drzavi. a naravno pare idu u budzet za njihove plate
Utorak 12.04.2011. 14:59
Kako pobeda? Sta je Ceca dala tuziocima mozemo samo da nagadjamo. Inace su sudske presude za ovakve visemilionske zloupotrebe oko desetak godina zatvora. Ocigledno je da nam pravosudje i drzava sve vise lice na Cartoon network jer sve sto je na crtanom filmu moguce....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online